Geefvoorbeelden 3FM SR16

Wat doet het Rode Kruis met jouw bijdrage?

(Foto: Sacha de Boer) 

3FM Serious Request 2016

Wat kan het Rode Kruis betekenen met het geld dat opgehaald wordt tijdens 3FM Serious Request? Hieronder geven we enkele voorbeelden.

Voorkomen

 • Voor € 3 geeft een Rode Kruis vrijwilliger voorlichting in de gemeenschap via huisbezoeken en bijeenkomsten over het belang van borstvoeding, voeding, goede hygiëne en schoon drinkwater 
 • Voor € 15 krijgt een gezin met kinderen een waterfilter 
 • Voor € 25 krijgt een gezin met kinderen een kooktoestel dat minder schadelijke rook produceert 
 • Voor € 140 begeleiden Rode Kruis vrijwilligers een dag lang de vaccinaties en informeren zij mensen in de gemeenschap over de mogelijkheid om vaccinaties te ontvangen* 
 • Voor € 200 krijgt een afgelegen gemeenschap een lokaal transportmiddel (bijvoorbeeld een ezelkar) om tijdig naar een kliniek te kunnen gaan met een ziek kind**
 • Voor € 2.200 bouwt het Rode Kruis een waterput die 100 gezinnen van schoon drinkwater kan voorzien 
*  Overheid verzorgt de vaccins, het Rode Kruis helpt met voorlichting, mankracht en transport
** Type en prijs vervoersmiddel varieert afhankelijk van de plaatselijke gebruiken en beschikbaarheid
 

Behandelen

 • Voor € 4 kan een kind met longontsteking behandeld worden met een antibioticakuur voor 5 dagen 
 • Voor € 110 leidt het Rode Kruis een lokale gezondheidsmedewerker uit de regio op over hoe longontsteking te voorkomen, op tijd te herkennen en door te verwijzen naar een kliniek 
 • Voor € 150 zorgt het Rode Kruis voor een zuurstof cilinder en zuurstofmaskers waarmee zieke kinderen met ademhalingsproblemen behandeld worden 
 • Voor € 1.000 koopt het Rode Kruis een koelkast op zonne-energie, zodat klinieken in afgelegen gebieden ook zonder elektriciteit de medicijnen, zoals antibiotica, koel kunnen bewaren 
 • Voor € 5.500 betaalt het Rode Kruis de medische basisuitrusting van een medische kliniek (o.a. koelkast, desinfecterende middelen, thermometer, zuurstofmasker, brancard, kinderweegschaal, verbandmateriaal, onderzoekshandschoenen of een generator) 
 • Vanaf € 10.000 kan het Rode Kruis een ziekenhuis renoveren* 

* Bedrag vanaf € 10.000 is afhankelijk van conditie en grootte van de kliniek

Lees meer over het doel van 3FM Serious Request

(Foto: Sacha de Boer) 

Geefvoorbeelden

Bedrag

Toelichting

Voorkomen

Huisbezoeken

€ 3

 

Hiervoor gaat een Rode Kruis vrijwilliger op huisbezoek bij een familie om hen in te lichten over longontsteking, en het belang van schoon drinkwater, goede hygiëne, borstvoeding en voeding en vaccinatie om besmetting te voorkomen.  

Water filter

€ 15

Hiervoor krijgt 1 gezin een water filter, zodat zij schoon drinkwater hebben en de kans op besmetting met infecties kleiner wordt.

Kooktoestel

25

Door het koken binnen de hutten komt er veel schadelijke rook vrij die kan bijdragen aan het oplopen van longontsteking, zeker bij kinderen onder 5 jaar die daar extra vatbaar voor zijn. Door dit kooktoestel komt er minder schadelijke rook vrij en wordt de dagelijkse leefomgeving van kinderen en hun ouders veiliger, en is er minder risico op beschadiging van de longen.

Vaccinaties

€ 140

 

Voor € 140 kan er een groep Rode Kruis vrijwilligers worden ingezet om te helpen gedurende de vaccinatiecampagne met de bekendmaking van de datum bij de gemeenschap, het verzorgen van transport en met mankracht om alles in goede banen te laten verlopen ook tijdens de vaccinatie sessie.

Transport naar het ziekenhuis

€ 200 - 5.000

 

Transport in een noodsituatie is soms niet voor handen of onbetaalbaar voor arme gezinnen. Een gemeenschappelijk transportsysteem zoals een ezelkar kan hierin de gemeenschap helpen. Het bedrag nodig om een transportmiddel aan te schaffen verschilt per gemeenschap, net als het soort transportmiddel dat wordt gebruik voor het vervoer naar het ziekenhuis of kliniek. Voor    € 200 kan een ezelkar worden aangeschaft, voor een motor ambulance is € 5.000 nodig.

Waterput met handpomp

€ 2.200

Een waterput met handpomp wordt door speciaal opgeleide vakmensen gegraven en gebouwd. De put wordt goed beschermd en uitgerust met een robuuste handpomp zodat de put tientallen jaren meekan en 100 gezinnen (500 mensen) van drinkwater kan voorzien. Schoon water betekent minder infecties die de weerbaarheid van kinderen verlagen.

Behandelen

Levering van antibiotica

€ 4

 

De behandeling met antibiotica duurt voor kinderen gemiddeld 5 dagen.

Zuurstof masker

€ 5

 

 

Bij longontsteking adem je minder goed. Een kind met longontsteking heeft daarom soms extra zuurstof nodig. Dit wordt toegediend met een zuurstofmasker, waardoor het kind ook minder benauwdheid voelt. De zuurstof zelf komt van een zuurstof cilinder, zie uitleg verderop. 

Training van een lokale gezondheidsmedewerker

€ 110

De lokale gezondheidsmedewerker wordt in 3 dagen opgeleid in hoe longontsteking bij kleine kinderen voorkomen kan worden, hoe het op tijd herkend kan worden en hoe en wanneer zij iemand door moeten verwijzen naar een kliniek. Zo kan hij/zij gezinnen in de omgeving tot hulp zijn met het voorkomen en op tijd behandelen van longontsteking. De trainingen worden vaak gegeven in groepen van 12-20 personen.

Zuurstof cilinder

€ 140

Een zuurstof cilinder is een compacte opslag van zuurstof, speciaal voor kleine klinieken of ziekenhuizen.

Koelkast op zonne-energie

€ 1.000

 

Om antibiotica koel te houden is een koelkast nodig, maar vaak is daar ook  elektriciteit voor nodig, wat niet altijd voorhanden is. Een koelkast op zonne-energie zorgt ervoor dat afgelegen klinieken de medicijnen koel kunnen bewaren, waardoor die bruikbaar blijven.

Basis set met medische materialen

€ 5.500

 

Voor € 5.500 kan een  kliniek worden voorzien of aangevuld van een pakket basis materialen voor medische hulp. Hieronder vallen o.a. desinfecterende middelen, thermometers, zuurstofmaskers, een (kinder-)weegschaal, brancards, bedden, een koelkast, operatie materiaal, onderzoekshandschoenen, een stethoscoop, of een generator.

Renovatie van een ziekenhuis of medische kliniek

€ 10.000  

 

 

 

 

 

 

Hiervoor kan een ziekenhuis of kliniek gerenoveerd worden met o.a.  een goede installatie voor elektriciteit, een waterleiding, en noodgenerator.

NB: bedrag is ‘vanaf € X’, afhankelijk van conditie en grootte van de kliniek

 

 

Deze geefvoorbeelden zijn illustraties van hulp die het Rode Kruis kan leveren. De combinatie van hulpverleningsactiviteiten kan per land verschillen, omdat ze altijd inspelen op de actuele behoeften in een bepaald gebied, en rekening houden met wat bijvoorbeeld de nationale of lokale overheid organiseert, en wat andere hulporganisaties doen. Ook de bedragen voor de hulp die genoemd worden in de voorbeelden zijn niet in elk land hetzelfde. Dat heeft te maken met andere wisselkoersen, maar bijvoorbeeld ook de infrastructuur van een land en daar aan verbonden kosten voor transport.

Bovengenoemde bedragen zijn gebaseerd op prijzen in onder meer Zuid-Soedan en Ethiopië en met input van het Internationaal Comité van het Rode Kruis.