2 november 2011
Nieuws

Stille ramp: Moeders die er alleen voor staan door oorlog

Meer dan 10 miljoen moeders zijn geraakt door oorlog en staan alleen voor de zorg van hun gezin.

3FM en het Rode Kruis zetten zich elk jaar samen in om een stille ramp onder de aandacht te brengen. 3FM Serious Request 2011 vraagt aandacht voor moeders die geraakt zijn door oorlog- of conflictsituaties. Vanuit het Glazen Huis focust 3FM zich op deze drijvende maar zeer kwetsbare kracht van het gezin.

Alleen

In tenminste vijfentwintig landen ter wereld worden moeders ongevraagd getroffen door oorlog en conflicten. Vaak raken ze alles kwijt. Ze moeten vluchten en zijn kwetsbaar voor seksueel geweld. Weg van huis hebben ze geen eten, geen schoon drinkwater en geen gezondheidszorg meer. Door geweld is hun man vaak omgekomen of vermist, het huis verwoest en de oogst mislukt. Ze staan alleen in de zorg voor hun gezin.

Hulp

Het Rode Kruis helpt deze moeders met essentiele, primaire zaken als onderdak, medische hulp en noodhulpgoederen zoals voedsel, drinkwater, zeep en keukengerei. Maar ook met het verdienen van een eigen inkomen en het terugvinden van in de chaos vermiste familieleden.

Kijk hier zelf naar het verhaal van Qualam, een moeder/oma


>> naar de campagnesite van het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt moeders als Qualam die geraakt zijn door oorlog zo snel mogelijk weer op eigen benen te staan. Dit doen ze door deze moeders te helpen een inkomen te verdienen en zo hun leven weer op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van gereedschap en een training om zelf gewassen te kunnen verbouwen, zodat moeders hier een eigen handeltje in op kunnen starten. Of door ze een naaimachine en training te geven, zodat ze zelf kleren kunnen naaien en verkopen.

Een moeder is de stille kracht van een gezin, maar in oorlog redt ze het niet alleen. En haar kinderen redden het niet zonder haar.

Help een moeder, red een gezin.


Reacties (55)
 1. Janina
  Lieve mensen, ieder heeft recht op zijn mening en natuurlijk zijn er helaas meer mensen die het moeilijk hebben op onze aarde, MAAR! Kunnen we deze site alsjeblieft vrolijk en optimistisch en positief en motiverend houden?
  SR is een prachtig initiatief en ik ben 24/7 ontroerd door de acties die mensen voeren. Laten we dáár op focussen en anders fijn een andere site bezoeken. Plan? :)
  Fijne dagen en een gelukkig 2012!
 2. Hans
  @carmen Deze mensen hebben het ook niet 'verdiend'. Deze mensen zijn arm, maar dat heeft niets met verdienen te maken. Er zijn al miljarden heen maar het werken en willen zit helaas niet in de mentaliteit van die mensen. Van die paar miljoen van 3fm komt ook niks terecht Maarja, niets doen is ook zo associaal zullen we maar zeggen
 3. IKBENIK
  KEEIIII ZIIEEELLLIIGGG
 4. Carmen
  Deze mensen hebben medicijnen nodig en voedsel dan moet er wat geregeld worden dat je dat die kant opstuur kunnen de hoge jasjes(zo als wij dat noemen) er ook niks mee.& @hans om het nou naar griekenland te sturen? nee bedankt als het niet naar een land mag waar ze het echt verdienen kunnen we het net zo goed hier laten.
 5. Hans
  Klaas slaat de spijker op z'n kop. Dit verzamelde geld wordt in een bodemloze put gestort. Er zijn al miljarden Euro's heengegaan, maar er komt iedere keer opnieuw niks van terecht. Als je geld wilt verkwisten kun je het beter naar Italië, Spanje of Griekenland sturen.

  Wij gaan het niet meer meemaken dat Afrika zich ontwikkeld. De actie is leuk is opgezet, ieder jaar opnieuw. Maar het heeft verder niets op de kous.

  Groeten van Hans
 6. Iemand
  Jezus geen Sinterklaas of kerst kunnen vieren is misschien klote, maar wat een luxeprobleem. ze krijgen nog steeds 3 maaltijden per dag... in Afrika mogen ze blij zijn als ze 1 maaltijd per dag krijgen.. guess who needs it more??? >.
 7. Klaas
  Waarom zorgen we er niet eens voor dat er niet zoveel moeders komen? Alles wat hier nu bij elkaar gespaard wordt is weggegooid. De oorlogen verdwijnen niet en de moeders die geholpen worden hebben er gezien hun levensverwachting echt niks/nauwelijks wat aan.
 8. Saya
  @steffie
  wat maakt het nou weer uit dat er mensen in nederland geen sinterklaas kunnen vieren. In de 3e wereld gaat het er veel erger aan toe. Daar krijgen ze niet eens genoeg eten. In nederland hebben we het goed en in de 3e wereld hebben ze het niet goed. Daarom helpen wij hun een handje mee, daar is toch niks verkeerd aan?
 9. Hester
  Steffy, ik zou zeggen.. Neem zelf eens een kijkje in de gebieden waar het om gaat voordat je oordeelt..
 10. Wiebel
  Ik vraag me toch af waarom het toch nooit goed is. Het staat een ieder vrij om geld te geven of niet. Als je vind dat er iets moet gebeuren voor de armen in nl dan start je toch zelf een actie, niemand houd je tegen.
 11. Steffy
  Ben het helemaal eens met Erwinus. Er zijn zelfs nederlandse kinderen die geen sinterklaas of kerst kunnen vieren. Help die gezinnen eens. En de alleenstaande ouders...Waarom worden de rijken in nl alleen maar rijker...en dan wel miljoenen in het buitenland storten...sorry maar ik geef hier ook niets voor....Wij steunen wel goede doelen als kika of andere doelen....maar doe eens wat aan armoede in nederland!! Vind het wel verschikkelijk wat er in afrika gebeurd...maar waarom altijd nederland???
 12. Jonas
  @Erwinus

  ik ben het niet helemaal met je eens. ik weet best dat dit een pleistermiddel is maar zwervers in Nederland kunnen WEL gewoon een baan zoeken. als een 12 jarige naar een boer gaat voor werk krijgt hij al €2,50 per uur! (uit ervaring) Als je in Nederland arm bent komt dat hoogstwaarschijnlijk door jezelf en absoluut niet doordat wij hun geen geld geven. als ik een zwerver op Amsterdam centraal een boterham aanbied i.p.v. geld schudden de meesten nee, dit betekent dat ze gewoon uit zijn op je geld en dat is puur wat ze willen. ik vind dit initiatief altijd erg goed!

  Ga zo door 3FM!
 13. Maaike
  Als moeder moet je wel geraakt worden door het lot van deze vrouwen. Zij zijn de oorlog niet begonnen en ze hebben er ook niet om gevraagd om zoveel kinderen te krijgen. Het is wat het is. Deze moeder zijn moedige vrouwen die met een steuntje in de rug een toekomst kunnen maken voor zichzelf en vooral voor hun kinderen. En die kunnen er al helemaal niets doen dat ze in de ellende geraakt zijn. Niet zeuren dus, maar gewoon meedoen waar je dat kan
 14. Marieke
  Succes mensen! Trek je niets aan van de negatievelingen, jullie doen weer iets geweldigs!
 15. Miranda
  Er is geen prijs voor veiligheid.... Ja, er is ellende in ons eigen land en ja daar moet ook hulp voor zijn, maar wij kunnen ons niet voorstellen hoe groot de onveiligheid en onmacht is in die andere landen... geen vergelijk met onze relatieve onveiligeheid en onmacht. Heel veel succes allemaal!!!
Reageer
 
Reageren via Facebook