2 november 2011
Nieuws

Stille ramp: Moeders die er alleen voor staan door oorlog

Meer dan 10 miljoen moeders zijn geraakt door oorlog en staan alleen voor de zorg van hun gezin.

3FM en het Rode Kruis zetten zich elk jaar samen in om een stille ramp onder de aandacht te brengen. 3FM Serious Request 2011 vraagt aandacht voor moeders die geraakt zijn door oorlog- of conflictsituaties. Vanuit het Glazen Huis focust 3FM zich op deze drijvende maar zeer kwetsbare kracht van het gezin.

Alleen

In tenminste vijfentwintig landen ter wereld worden moeders ongevraagd getroffen door oorlog en conflicten. Vaak raken ze alles kwijt. Ze moeten vluchten en zijn kwetsbaar voor seksueel geweld. Weg van huis hebben ze geen eten, geen schoon drinkwater en geen gezondheidszorg meer. Door geweld is hun man vaak omgekomen of vermist, het huis verwoest en de oogst mislukt. Ze staan alleen in de zorg voor hun gezin.

Hulp

Het Rode Kruis helpt deze moeders met essentiele, primaire zaken als onderdak, medische hulp en noodhulpgoederen zoals voedsel, drinkwater, zeep en keukengerei. Maar ook met het verdienen van een eigen inkomen en het terugvinden van in de chaos vermiste familieleden.

Kijk hier zelf naar het verhaal van Qualam, een moeder/oma


>> naar de campagnesite van het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt moeders als Qualam die geraakt zijn door oorlog zo snel mogelijk weer op eigen benen te staan. Dit doen ze door deze moeders te helpen een inkomen te verdienen en zo hun leven weer op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van gereedschap en een training om zelf gewassen te kunnen verbouwen, zodat moeders hier een eigen handeltje in op kunnen starten. Of door ze een naaimachine en training te geven, zodat ze zelf kleren kunnen naaien en verkopen.

Een moeder is de stille kracht van een gezin, maar in oorlog redt ze het niet alleen. En haar kinderen redden het niet zonder haar.

Help een moeder, red een gezin.


Reacties (62)
 1. Semanur
  Geweldig recept !Heb over een wekeje high tea met mijn (ex)schoonzusjes dus heb het net even uitgeprobeerd. Ze waren bij mij echter al na 10 minuten goed.Probeer ze nu in te vriezen dan kan ik al wat vooruit maken. Bedankt hoor.
 2. Mehmet Tarakcioglu
  prachtig
 3. Bas Zweng
  Hoe voorkomen we oorlogen, welke rol spelen banken, regeringen, pensioenfondsen t.à.v. wapenhandel naar conflictgebieden. Deze discussie mis ik helaas onvoldoende.
 4. Merel
  Lieve allemaal,
  Voor iedereen, gelovig of niet, begint vanavond het Kerstfeest. En hoewel ik mezelf beschouw als niet-uitvoerend Katholiek, heeft de Kerstgedachte volgens mij alles te maken met respect. En nee, dat BNN-filmpje getuigde daar niet van, maar het is wel een moderne manier om de discussie over de betekenis van Kerstmis te openen. En die discussie mag gevoerd worden. Daarvoor leven wij in Nederland, waar staat en kerk van elkaar gescheiden zijn. Filemon Wesselink staat echter los van het initiatief Serious Request en ik zie dan ook geen reden om deze actie daarom te boycotten. Ja, er zijn in Nederland ook een heleboel goede doelen en ook die hebben steun nodig. Maar vergeet niet: ook wij zijn ooit in oorlog geweest en toen waren er geallieerden die ons hielpen. Nu kunnen wij helpen. En dat is vrijwillig, dus als deze actie je niet aanspreekt om wat-voor-reden-dan-ook, laat deze dan voor wat het is en kies een ander goed doel. Of niet...

  Ik begin Kerstavond met het kijken naar de ontknoping van SR2011. Uit respect voor de mama's, de 3 dj's en mijn gulle medelanders!
 5. Marjolein
  Ik hoop dat ik Janina mag quoten? gezien de boodschap geloof ik nog niet was doorgedrongen en dit de enige positieve reactie is die ik in deze lijst vind:

  Lieve mensen, ieder heeft recht op zijn mening en natuurlijk zijn er helaas meer mensen die het moeilijk hebben op onze aarde, MAAR! Kunnen we deze site alsjeblieft vrolijk en optimistisch en positief en motiverend houden?

  Denk aan de waarde van je eigen leven en die van je dierbaren om je heen.
  Doe wat in je macht ligt en als 1 vrouw en daarmee gezin geholpen is al beter dan niets.
 6. Leetje
  Wat heeft jezus in juzusnaam met SR te maken??? Ik ben overtuigd ongelovig. Dat is ook een geloof, maar ik word er ook op veroordeeld!! Ik heb vanavond, onder het genot van alcohol, een hoop geld aan SR gedoneerd. Als die onzichtbare man in het onzichtbare omniversum zou bestaan, waarom zijn er dan uberhaubt nog oorlogsmoeders???? Mij kan je het NIET uitleggen. Ik noem het hypocriet. Zoek een andere hobby.
 7. Jasmijn
  Peter, waarom een heel verhaal over de spottende reportage over het geloof/ het kerstverhaal?!?!?! Ze zijn toch bezig voor oorlogsmoeders?!

  Goed werk mannen! Zet 'm op!
 8. Janina
  Lieve mensen, ieder heeft recht op zijn mening en natuurlijk zijn er helaas meer mensen die het moeilijk hebben op onze aarde, MAAR! Kunnen we deze site alsjeblieft vrolijk en optimistisch en positief en motiverend houden?
  SR is een prachtig initiatief en ik ben 24/7 ontroerd door de acties die mensen voeren. Laten we dáár op focussen en anders fijn een andere site bezoeken. Plan? :)
  Fijne dagen en een gelukkig 2012!
 9. Hans
  @carmen Deze mensen hebben het ook niet 'verdiend'. Deze mensen zijn arm, maar dat heeft niets met verdienen te maken. Er zijn al miljarden heen maar het werken en willen zit helaas niet in de mentaliteit van die mensen. Van die paar miljoen van 3fm komt ook niks terecht Maarja, niets doen is ook zo associaal zullen we maar zeggen
 10. IKBENIK
  KEEIIII ZIIEEELLLIIGGG
 11. Carmen
  Deze mensen hebben medicijnen nodig en voedsel dan moet er wat geregeld worden dat je dat die kant opstuur kunnen de hoge jasjes(zo als wij dat noemen) er ook niks mee.& @hans om het nou naar griekenland te sturen? nee bedankt als het niet naar een land mag waar ze het echt verdienen kunnen we het net zo goed hier laten.
 12. Hans
  Klaas slaat de spijker op z'n kop. Dit verzamelde geld wordt in een bodemloze put gestort. Er zijn al miljarden Euro's heengegaan, maar er komt iedere keer opnieuw niks van terecht. Als je geld wilt verkwisten kun je het beter naar Italië, Spanje of Griekenland sturen.

  Wij gaan het niet meer meemaken dat Afrika zich ontwikkeld. De actie is leuk is opgezet, ieder jaar opnieuw. Maar het heeft verder niets op de kous.

  Groeten van Hans
 13. Iemand
  Jezus geen Sinterklaas of kerst kunnen vieren is misschien klote, maar wat een luxeprobleem. ze krijgen nog steeds 3 maaltijden per dag... in Afrika mogen ze blij zijn als ze 1 maaltijd per dag krijgen.. guess who needs it more??? >.
 14. Klaas
  Waarom zorgen we er niet eens voor dat er niet zoveel moeders komen? Alles wat hier nu bij elkaar gespaard wordt is weggegooid. De oorlogen verdwijnen niet en de moeders die geholpen worden hebben er gezien hun levensverwachting echt niks/nauwelijks wat aan.
 15. Saya
  @steffie
  wat maakt het nou weer uit dat er mensen in nederland geen sinterklaas kunnen vieren. In de 3e wereld gaat het er veel erger aan toe. Daar krijgen ze niet eens genoeg eten. In nederland hebben we het goed en in de 3e wereld hebben ze het niet goed. Daarom helpen wij hun een handje mee, daar is toch niks verkeerd aan?
Reageer
 
Reageren via Facebook