2 november 2011
Nieuws

Stille ramp: Moeders die er alleen voor staan door oorlog

Meer dan 10 miljoen moeders zijn geraakt door oorlog en staan alleen voor de zorg van hun gezin.

3FM en het Rode Kruis zetten zich elk jaar samen in om een stille ramp onder de aandacht te brengen. 3FM Serious Request 2011 vraagt aandacht voor moeders die geraakt zijn door oorlog- of conflictsituaties. Vanuit het Glazen Huis focust 3FM zich op deze drijvende maar zeer kwetsbare kracht van het gezin.

Alleen

In tenminste vijfentwintig landen ter wereld worden moeders ongevraagd getroffen door oorlog en conflicten. Vaak raken ze alles kwijt. Ze moeten vluchten en zijn kwetsbaar voor seksueel geweld. Weg van huis hebben ze geen eten, geen schoon drinkwater en geen gezondheidszorg meer. Door geweld is hun man vaak omgekomen of vermist, het huis verwoest en de oogst mislukt. Ze staan alleen in de zorg voor hun gezin.

Hulp

Het Rode Kruis helpt deze moeders met essentiele, primaire zaken als onderdak, medische hulp en noodhulpgoederen zoals voedsel, drinkwater, zeep en keukengerei. Maar ook met het verdienen van een eigen inkomen en het terugvinden van in de chaos vermiste familieleden.

Kijk hier zelf naar het verhaal van Qualam, een moeder/oma


>> naar de campagnesite van het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt moeders als Qualam die geraakt zijn door oorlog zo snel mogelijk weer op eigen benen te staan. Dit doen ze door deze moeders te helpen een inkomen te verdienen en zo hun leven weer op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van gereedschap en een training om zelf gewassen te kunnen verbouwen, zodat moeders hier een eigen handeltje in op kunnen starten. Of door ze een naaimachine en training te geven, zodat ze zelf kleren kunnen naaien en verkopen.

Een moeder is de stille kracht van een gezin, maar in oorlog redt ze het niet alleen. En haar kinderen redden het niet zonder haar.

Help een moeder, red een gezin.


Reacties (55)
 1. Joost Koetsveld
  Heel veel succes met jullie actie toppers!
  En niet zo zaniken dat we de armoede in nederland zouden moeten bestrijden, dit is totaal onvergelijkbaar met wat er in dit soort landen gebeurt. Daarnaast mag de directeur van het Rode Kruis van mij ook best wat verdienen, dat zal hij vast en zeker verdienen met zo'n immense verantwoordelijkheid.
 2. Erwinus
  Wil niet lullig doen maar waarom neem je vijf tot acht kinderen als je weet dat je niet in een stabiel land woont dat al jaren in crisis verkeert? Geld geven lost het probleem niet op, het is een pleistermiddel. Laat ook eens zien wat er werkelijk met het geld gebeurd! Daarnaast, doe eens een actie voor Nederland. Ook al is de armoede in Nederland niet hetzelfde in Afrika, het is wel degelijk armoede! Wij hebben een systeem dat gebaseerd is op geld waardoor er armoede en ellende ontstaat. Doe daar eens iets aan, doe eens wat voor de minima, de zwervers, het leger des heils etc. Zodra er commercieel gekozen plaatjes worden getoond van moeders met kindertjes en vliegjes, dan is dat weer zielig. Natuurlijk is het zielig maar wel doorfokken, al jarenlang. Nee, van mij krijgt de aktie geen cent. Het is toch van de gekke dat er miljoenen over de grens gesmeten worden terwijl er in Nederland nog genoeg te doen is op dit gebied. Is dat niet zielig genoeg????? Dit soort akties maakt mij erg boos.
 3. Alexander
  Er zijn wat vragen over hoeveel er nu werkelijk naar de moeders gaat. Hoe zit het op dit moment met het salaris van de directeur van het RK? Nog steeds boven de Balkenende norm? Of zelfs al terug gebracht naar DG norm?
 4. joost
  Wat klagen er toch veel mensen!
  Dit is toch een schitterende actie,
  voor mensen die het heel hard nodig hebben!

  heeel veel succes!
 5. Jef Baars
  hou het voll he
 6. School Marianum
  Hallo wij zijn van School marianum wij houden een actie voor jullie glazen huis wij komen woensdag langs!!! tot dan!!!!!!
 7. ko
  Wordt het niet eens tijd dat we voor onze eigen mensen wat doen, er is in nederland ook veel armoede
 8. Tonnie
  Ik steun het project van dit jaar weer van harte. Geweldig hoe jullie elk jaar weer een doel vinden dat de aandacht behoeft. Ik vraag jullie na te denken over het volgend doel 2012. Zouden jullie eens na willen denken over de mensen in de ggz die heel vaak niets bezitten, vooral mensen in psychiatrtische instellingen. Deze mensen bezitten vaak niets, hebben geen geld om leuke dingen te doen. Het gaat over mensen die zo ziek zijn, schizofrenie hebben ook nog eens verslaafd zijn. Inherent aan hun aandoening. Ze zijn zo de moeite waard en leven onders onze neus. Ook al zijn we een heel welvarden land, nog steeds. Dit is een vergeten groep. Geloof me het is echt waar. Ik hoop op een reactie. Ga vooral door respect van mij. Tonnie
 9. Brenda
  Als ik 100 euro doneer, hoeveel komt er dan van dit bedrag werkelijk bij de moeders waar ik het voor geef? En hoeveel blijft er aan de strijkstok hangen? Is die verhouding 75% - 25%. Of is dit te positief gedacht? Ik ben namelijk bang dat er nog minder aankomt op de plaats waar het geld voor bedoeld is, namelijk voor de moeders in oorlogsgebieden. Laat zien wat jullie met de donaties doen! Verantwoord dat eens duidelijk en niet op een haast onzichtbare plaats ergens op de site. Ik hoop dat deze aktie werkelijk iets gaat uitmaken voor de moeders. En dat het geld niet naar de organisatie en de grote salarissen aan de top van het Rode Kruis gaat.
 10. Brenda
  Als ik 100 euro doneer, hoeveel komt er dan van dit bedrag werkelijk bij de moeders waar ik het voor geef? En hoeveel blijft er aan de strijkstok hangen? Is die verhouding 75% - 25%. Of is dit te positief gedacht? Ik ben namelijk bang dat er nog minder aankomt op de plaats waar het geld voor bedoeld is, namelijk voor de moeders in oorlogsgebieden. Laat zien wat jullie met de donaties doen! Verantwoord dat eens duidelijk en niet op een haast onzichtbare plaats ergens op de site. Ik hoop dat deze aktie werkelijk iets gaat uitmaken voor de moeders. En dat het geld niet naar de organisatie en de grote salarissen aan de top van het Rode Kruis gaat.
 11. Nikkie
  morgen actievoeren op school!
  zin in
 12. xxxgerr.
  wat is het leven toch oneerlijk. in Noord- Korea rouwen duizenden mensen om een leider die is gestorven. maar in die arme landen, daar sterven duizenden mensen, door honger, of oorlog, en daar rouwt niemand om ? de wereld is wreed, en ik vind dat wij , rijkere landen, daar iets voor terug moeten doen. geld inzamelen, acties houden enz. dat moeten we toch wel over hebben.. ? daarom vind ik dat deze actie mijn respect verdiend.
 13. Carin
  In het Dagblad van het Noorden van 19 december staat een artikel 'Angst voor toekomst Daniël uit Delfzijl'.
  Het gaat om de zes jarige Daniël Tolosa en zijn moeder Lia. Zij worden gedreigd met uitzetting en overplaatsing vanuit Delfzijl naar Katwijk. Het jongetje heeft nu zorg van de kinder en jeugdpsychiatrie in Delfzijl. Het wonen, de school en zorg van dit kind en zijn moeder dreigen hen ontnomen te worden. Door onze eigen wetgeving. Gewoon hier in Nederland. Eerst Mauro, nu Daniël. Kunnen jullie iets doen?! Dit mogen we niet toestaan
 14. Evelien
  Ik wens de mannen in het huis heel veel succes. @Anita Je hebt het over fondsen in Nederland. Ik weet van iemand die de coördinatie daarover doet dat fondsen zoals het KWF zoveel geld hebben dat ze het niet eens meer kunnen uitgeven. Miljoenen op de bank. Onderzoek wordt betaald door de farmaceutische industrie die daar weer veel aan verdient. Laten we ons nu maar focussen op een groep waar verder niemand voor opkomt, nl. de moeders in oorlogsgebieden.
 15. Jacq Verweij
  Welke landen worden bij deze actie geholpen? Ik zou ze graag alle 25 willen weten :-)
Reageer
 
Reageren via Facebook