2 november 2011
Nieuws

Stille ramp: Moeders die er alleen voor staan door oorlog

Meer dan 10 miljoen moeders zijn geraakt door oorlog en staan alleen voor de zorg van hun gezin.

3FM en het Rode Kruis zetten zich elk jaar samen in om een stille ramp onder de aandacht te brengen. 3FM Serious Request 2011 vraagt aandacht voor moeders die geraakt zijn door oorlog- of conflictsituaties. Vanuit het Glazen Huis focust 3FM zich op deze drijvende maar zeer kwetsbare kracht van het gezin.

Alleen

In tenminste vijfentwintig landen ter wereld worden moeders ongevraagd getroffen door oorlog en conflicten. Vaak raken ze alles kwijt. Ze moeten vluchten en zijn kwetsbaar voor seksueel geweld. Weg van huis hebben ze geen eten, geen schoon drinkwater en geen gezondheidszorg meer. Door geweld is hun man vaak omgekomen of vermist, het huis verwoest en de oogst mislukt. Ze staan alleen in de zorg voor hun gezin.

Hulp

Het Rode Kruis helpt deze moeders met essentiele, primaire zaken als onderdak, medische hulp en noodhulpgoederen zoals voedsel, drinkwater, zeep en keukengerei. Maar ook met het verdienen van een eigen inkomen en het terugvinden van in de chaos vermiste familieleden.

Kijk hier zelf naar het verhaal van Qualam, een moeder/oma


>> naar de campagnesite van het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt moeders als Qualam die geraakt zijn door oorlog zo snel mogelijk weer op eigen benen te staan. Dit doen ze door deze moeders te helpen een inkomen te verdienen en zo hun leven weer op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van gereedschap en een training om zelf gewassen te kunnen verbouwen, zodat moeders hier een eigen handeltje in op kunnen starten. Of door ze een naaimachine en training te geven, zodat ze zelf kleren kunnen naaien en verkopen.

Een moeder is de stille kracht van een gezin, maar in oorlog redt ze het niet alleen. En haar kinderen redden het niet zonder haar.

Help een moeder, red een gezin.


Reacties (62)
 1. Hester
  Steffy, ik zou zeggen.. Neem zelf eens een kijkje in de gebieden waar het om gaat voordat je oordeelt..
 2. Wiebel
  Ik vraag me toch af waarom het toch nooit goed is. Het staat een ieder vrij om geld te geven of niet. Als je vind dat er iets moet gebeuren voor de armen in nl dan start je toch zelf een actie, niemand houd je tegen.
 3. Steffy
  Ben het helemaal eens met Erwinus. Er zijn zelfs nederlandse kinderen die geen sinterklaas of kerst kunnen vieren. Help die gezinnen eens. En de alleenstaande ouders...Waarom worden de rijken in nl alleen maar rijker...en dan wel miljoenen in het buitenland storten...sorry maar ik geef hier ook niets voor....Wij steunen wel goede doelen als kika of andere doelen....maar doe eens wat aan armoede in nederland!! Vind het wel verschikkelijk wat er in afrika gebeurd...maar waarom altijd nederland???
 4. Jonas
  @Erwinus

  ik ben het niet helemaal met je eens. ik weet best dat dit een pleistermiddel is maar zwervers in Nederland kunnen WEL gewoon een baan zoeken. als een 12 jarige naar een boer gaat voor werk krijgt hij al €2,50 per uur! (uit ervaring) Als je in Nederland arm bent komt dat hoogstwaarschijnlijk door jezelf en absoluut niet doordat wij hun geen geld geven. als ik een zwerver op Amsterdam centraal een boterham aanbied i.p.v. geld schudden de meesten nee, dit betekent dat ze gewoon uit zijn op je geld en dat is puur wat ze willen. ik vind dit initiatief altijd erg goed!

  Ga zo door 3FM!
 5. Maaike
  Als moeder moet je wel geraakt worden door het lot van deze vrouwen. Zij zijn de oorlog niet begonnen en ze hebben er ook niet om gevraagd om zoveel kinderen te krijgen. Het is wat het is. Deze moeder zijn moedige vrouwen die met een steuntje in de rug een toekomst kunnen maken voor zichzelf en vooral voor hun kinderen. En die kunnen er al helemaal niets doen dat ze in de ellende geraakt zijn. Niet zeuren dus, maar gewoon meedoen waar je dat kan
 6. Marieke
  Succes mensen! Trek je niets aan van de negatievelingen, jullie doen weer iets geweldigs!
 7. Miranda
  Er is geen prijs voor veiligheid.... Ja, er is ellende in ons eigen land en ja daar moet ook hulp voor zijn, maar wij kunnen ons niet voorstellen hoe groot de onveiligheid en onmacht is in die andere landen... geen vergelijk met onze relatieve onveiligeheid en onmacht. Heel veel succes allemaal!!!
 8. Joost Koetsveld
  Heel veel succes met jullie actie toppers!
  En niet zo zaniken dat we de armoede in nederland zouden moeten bestrijden, dit is totaal onvergelijkbaar met wat er in dit soort landen gebeurt. Daarnaast mag de directeur van het Rode Kruis van mij ook best wat verdienen, dat zal hij vast en zeker verdienen met zo'n immense verantwoordelijkheid.
 9. Erwinus
  Wil niet lullig doen maar waarom neem je vijf tot acht kinderen als je weet dat je niet in een stabiel land woont dat al jaren in crisis verkeert? Geld geven lost het probleem niet op, het is een pleistermiddel. Laat ook eens zien wat er werkelijk met het geld gebeurd! Daarnaast, doe eens een actie voor Nederland. Ook al is de armoede in Nederland niet hetzelfde in Afrika, het is wel degelijk armoede! Wij hebben een systeem dat gebaseerd is op geld waardoor er armoede en ellende ontstaat. Doe daar eens iets aan, doe eens wat voor de minima, de zwervers, het leger des heils etc. Zodra er commercieel gekozen plaatjes worden getoond van moeders met kindertjes en vliegjes, dan is dat weer zielig. Natuurlijk is het zielig maar wel doorfokken, al jarenlang. Nee, van mij krijgt de aktie geen cent. Het is toch van de gekke dat er miljoenen over de grens gesmeten worden terwijl er in Nederland nog genoeg te doen is op dit gebied. Is dat niet zielig genoeg????? Dit soort akties maakt mij erg boos.
 10. Alexander
  Er zijn wat vragen over hoeveel er nu werkelijk naar de moeders gaat. Hoe zit het op dit moment met het salaris van de directeur van het RK? Nog steeds boven de Balkenende norm? Of zelfs al terug gebracht naar DG norm?
 11. joost
  Wat klagen er toch veel mensen!
  Dit is toch een schitterende actie,
  voor mensen die het heel hard nodig hebben!

  heeel veel succes!
 12. Jef Baars
  hou het voll he
 13. School Marianum
  Hallo wij zijn van School marianum wij houden een actie voor jullie glazen huis wij komen woensdag langs!!! tot dan!!!!!!
 14. ko
  Wordt het niet eens tijd dat we voor onze eigen mensen wat doen, er is in nederland ook veel armoede
 15. Tonnie
  Ik steun het project van dit jaar weer van harte. Geweldig hoe jullie elk jaar weer een doel vinden dat de aandacht behoeft. Ik vraag jullie na te denken over het volgend doel 2012. Zouden jullie eens na willen denken over de mensen in de ggz die heel vaak niets bezitten, vooral mensen in psychiatrtische instellingen. Deze mensen bezitten vaak niets, hebben geen geld om leuke dingen te doen. Het gaat over mensen die zo ziek zijn, schizofrenie hebben ook nog eens verslaafd zijn. Inherent aan hun aandoening. Ze zijn zo de moeite waard en leven onders onze neus. Ook al zijn we een heel welvarden land, nog steeds. Dit is een vergeten groep. Geloof me het is echt waar. Ik hoop op een reactie. Ga vooral door respect van mij. Tonnie
Reageer
 
Reageren via Facebook