2 november 2011
Nieuws

Stille ramp: Moeders die er alleen voor staan door oorlog

Meer dan 10 miljoen moeders zijn geraakt door oorlog en staan alleen voor de zorg van hun gezin.

3FM en het Rode Kruis zetten zich elk jaar samen in om een stille ramp onder de aandacht te brengen. 3FM Serious Request 2011 vraagt aandacht voor moeders die geraakt zijn door oorlog- of conflictsituaties. Vanuit het Glazen Huis focust 3FM zich op deze drijvende maar zeer kwetsbare kracht van het gezin.

Alleen

In tenminste vijfentwintig landen ter wereld worden moeders ongevraagd getroffen door oorlog en conflicten. Vaak raken ze alles kwijt. Ze moeten vluchten en zijn kwetsbaar voor seksueel geweld. Weg van huis hebben ze geen eten, geen schoon drinkwater en geen gezondheidszorg meer. Door geweld is hun man vaak omgekomen of vermist, het huis verwoest en de oogst mislukt. Ze staan alleen in de zorg voor hun gezin.

Hulp

Het Rode Kruis helpt deze moeders met essentiele, primaire zaken als onderdak, medische hulp en noodhulpgoederen zoals voedsel, drinkwater, zeep en keukengerei. Maar ook met het verdienen van een eigen inkomen en het terugvinden van in de chaos vermiste familieleden.

Kijk hier zelf naar het verhaal van Qualam, een moeder/oma


>> naar de campagnesite van het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt moeders als Qualam die geraakt zijn door oorlog zo snel mogelijk weer op eigen benen te staan. Dit doen ze door deze moeders te helpen een inkomen te verdienen en zo hun leven weer op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van gereedschap en een training om zelf gewassen te kunnen verbouwen, zodat moeders hier een eigen handeltje in op kunnen starten. Of door ze een naaimachine en training te geven, zodat ze zelf kleren kunnen naaien en verkopen.

Een moeder is de stille kracht van een gezin, maar in oorlog redt ze het niet alleen. En haar kinderen redden het niet zonder haar.

Help een moeder, red een gezin.


Reacties (62)
 1. Brenda
  Als ik 100 euro doneer, hoeveel komt er dan van dit bedrag werkelijk bij de moeders waar ik het voor geef? En hoeveel blijft er aan de strijkstok hangen? Is die verhouding 75% - 25%. Of is dit te positief gedacht? Ik ben namelijk bang dat er nog minder aankomt op de plaats waar het geld voor bedoeld is, namelijk voor de moeders in oorlogsgebieden. Laat zien wat jullie met de donaties doen! Verantwoord dat eens duidelijk en niet op een haast onzichtbare plaats ergens op de site. Ik hoop dat deze aktie werkelijk iets gaat uitmaken voor de moeders. En dat het geld niet naar de organisatie en de grote salarissen aan de top van het Rode Kruis gaat.
 2. Brenda
  Als ik 100 euro doneer, hoeveel komt er dan van dit bedrag werkelijk bij de moeders waar ik het voor geef? En hoeveel blijft er aan de strijkstok hangen? Is die verhouding 75% - 25%. Of is dit te positief gedacht? Ik ben namelijk bang dat er nog minder aankomt op de plaats waar het geld voor bedoeld is, namelijk voor de moeders in oorlogsgebieden. Laat zien wat jullie met de donaties doen! Verantwoord dat eens duidelijk en niet op een haast onzichtbare plaats ergens op de site. Ik hoop dat deze aktie werkelijk iets gaat uitmaken voor de moeders. En dat het geld niet naar de organisatie en de grote salarissen aan de top van het Rode Kruis gaat.
 3. Nikkie
  morgen actievoeren op school!
  zin in
 4. xxxgerr.
  wat is het leven toch oneerlijk. in Noord- Korea rouwen duizenden mensen om een leider die is gestorven. maar in die arme landen, daar sterven duizenden mensen, door honger, of oorlog, en daar rouwt niemand om ? de wereld is wreed, en ik vind dat wij , rijkere landen, daar iets voor terug moeten doen. geld inzamelen, acties houden enz. dat moeten we toch wel over hebben.. ? daarom vind ik dat deze actie mijn respect verdiend.
 5. Carin
  In het Dagblad van het Noorden van 19 december staat een artikel 'Angst voor toekomst Daniël uit Delfzijl'.
  Het gaat om de zes jarige Daniël Tolosa en zijn moeder Lia. Zij worden gedreigd met uitzetting en overplaatsing vanuit Delfzijl naar Katwijk. Het jongetje heeft nu zorg van de kinder en jeugdpsychiatrie in Delfzijl. Het wonen, de school en zorg van dit kind en zijn moeder dreigen hen ontnomen te worden. Door onze eigen wetgeving. Gewoon hier in Nederland. Eerst Mauro, nu Daniël. Kunnen jullie iets doen?! Dit mogen we niet toestaan
 6. Evelien
  Ik wens de mannen in het huis heel veel succes. @Anita Je hebt het over fondsen in Nederland. Ik weet van iemand die de coördinatie daarover doet dat fondsen zoals het KWF zoveel geld hebben dat ze het niet eens meer kunnen uitgeven. Miljoenen op de bank. Onderzoek wordt betaald door de farmaceutische industrie die daar weer veel aan verdient. Laten we ons nu maar focussen op een groep waar verder niemand voor opkomt, nl. de moeders in oorlogsgebieden.
 7. Jacq Verweij
  Welke landen worden bij deze actie geholpen? Ik zou ze graag alle 25 willen weten :-)
 8. Peter de JOng
  De zorg voor jeugd reikt verder dan onze grenzen. Heel veel succes!
 9. realist
  Schenkt de directeur van het Rode kruis ook zijn salaris of wilt hij alleen zijn zakken vullen ten koste van andere mensen want dat is de realiteit!!!
 10. Renee
  Deze foto (onderstaande link) kwam ik vandaag tegen op het internet. Ik wil alleen zeggen, kijk naar deze foto. Het doet je beseffen hoe belangrijk deze actie is.
  http://stevemccurry.com/sites/default/files/gallery/PERU-10027.jpg
 11. Susan
  Sorry ,maar een actie voor ons zelf in Nederland gaat me te ver !
  Natuurlijk is hier ook ellende en zijn er schrijnende toestanden,dat zal er altijd zijn,..maar de hulp in achtergebleven Buitenlandse gebieden is zoveel keer meer nodig !!!
  Daar hebben wij het met zijn allen zo ongelooflijk goed bij !
  Bovendien kun je hier je kansen grijpen eraan te ontsnappen.
  Laten we onze "rijkdom" op een eerlijke manier delen, en dankbaar zijn
  voor de dingen die we hier vanzelfsprekend vinden !
 12. yvonne gaartman
  mijn schoonzoon rijd mee voor de oorlogsmoeders,Ze hebben ook spullen naar een weeshuis gebracht in Marokko.Ze karren nu door en zijn waarschijnlijk vannacht of morgenochtend vroeg thuis.Diep respect voor al die mannen die mee reden.Ze laten toch wel even hun gezien voor 3 weken alleen voor het goede doel.Geweldige actie.mav
 13. anita
  Hey lieve mensjes van het Glazen Huis,
  Super! Elk jaar ben ik weer enthousiast over jullie actie. Het Rode Kruis verricht tuurlijk ook geweldig werk, dat moeten we niet vergeten.
  Eén ding vind ik wel erg jammer, al die positieve energie, en al het geld gaat naar het buitenland (ik snap dat het daar nodig is hoor, sorry begrijp me niet verkeerd) maar hier in Nederland is ook nog heeeel veel geld nodig, denk eens aan kankerfonds, nierstichting, brandwonden.... enz enz, enz. Er zijn in Nederland nog zoveel instanties en stichtingen die geholpen kunnen worden.
  Krijgen we volgend jaar aub het motto:
  'Nederland helpt Nederland!'
  PLEASE!!!!!!!!
  Dat zou erg geweldig zijn, en gaat vast lukken.
  Succes met jullie actie voor de moeders.
  Maak er iets moois van!!!

  Groetjes,
  Anita
 14. Hesther
  Kaarten zijn echt nergens te koop meer. Zorg dat er meer gedrukt en verkrijgbaar zijn. Alle beetjes helpen

  bedankt namens de moeder van Gambia
 15. Robbin Nyl
  Zoals elk jaar weer een donatie gedaan. Deze keer in de vorm van een aantal toffe merchandise. Ik kon het limited edition shirt niet laten liggen natuurlijk. Ook dit jaar weer lekker knallen jongens. Ook dit jaar heeft het Rode Kruis een goed doel uitgezocht. Serious Request 2011, here we come!
Reageer
 
Reageren via Facebook