2 november 2011
Nieuws

Stille ramp: Moeders die er alleen voor staan door oorlog

Meer dan 10 miljoen moeders zijn geraakt door oorlog en staan alleen voor de zorg van hun gezin.

3FM en het Rode Kruis zetten zich elk jaar samen in om een stille ramp onder de aandacht te brengen. 3FM Serious Request 2011 vraagt aandacht voor moeders die geraakt zijn door oorlog- of conflictsituaties. Vanuit het Glazen Huis focust 3FM zich op deze drijvende maar zeer kwetsbare kracht van het gezin.

Alleen

In tenminste vijfentwintig landen ter wereld worden moeders ongevraagd getroffen door oorlog en conflicten. Vaak raken ze alles kwijt. Ze moeten vluchten en zijn kwetsbaar voor seksueel geweld. Weg van huis hebben ze geen eten, geen schoon drinkwater en geen gezondheidszorg meer. Door geweld is hun man vaak omgekomen of vermist, het huis verwoest en de oogst mislukt. Ze staan alleen in de zorg voor hun gezin.

Hulp

Het Rode Kruis helpt deze moeders met essentiele, primaire zaken als onderdak, medische hulp en noodhulpgoederen zoals voedsel, drinkwater, zeep en keukengerei. Maar ook met het verdienen van een eigen inkomen en het terugvinden van in de chaos vermiste familieleden.

Kijk hier zelf naar het verhaal van Qualam, een moeder/oma


>> naar de campagnesite van het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt moeders als Qualam die geraakt zijn door oorlog zo snel mogelijk weer op eigen benen te staan. Dit doen ze door deze moeders te helpen een inkomen te verdienen en zo hun leven weer op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van gereedschap en een training om zelf gewassen te kunnen verbouwen, zodat moeders hier een eigen handeltje in op kunnen starten. Of door ze een naaimachine en training te geven, zodat ze zelf kleren kunnen naaien en verkopen.

Een moeder is de stille kracht van een gezin, maar in oorlog redt ze het niet alleen. En haar kinderen redden het niet zonder haar.

Help een moeder, red een gezin.


Reacties (55)
 1. Peter de JOng
  De zorg voor jeugd reikt verder dan onze grenzen. Heel veel succes!
 2. realist
  Schenkt de directeur van het Rode kruis ook zijn salaris of wilt hij alleen zijn zakken vullen ten koste van andere mensen want dat is de realiteit!!!
 3. Renee
  Deze foto (onderstaande link) kwam ik vandaag tegen op het internet. Ik wil alleen zeggen, kijk naar deze foto. Het doet je beseffen hoe belangrijk deze actie is.
  http://stevemccurry.com/sites/default/files/gallery/PERU-10027.jpg
 4. Susan
  Sorry ,maar een actie voor ons zelf in Nederland gaat me te ver !
  Natuurlijk is hier ook ellende en zijn er schrijnende toestanden,dat zal er altijd zijn,..maar de hulp in achtergebleven Buitenlandse gebieden is zoveel keer meer nodig !!!
  Daar hebben wij het met zijn allen zo ongelooflijk goed bij !
  Bovendien kun je hier je kansen grijpen eraan te ontsnappen.
  Laten we onze "rijkdom" op een eerlijke manier delen, en dankbaar zijn
  voor de dingen die we hier vanzelfsprekend vinden !
 5. yvonne gaartman
  mijn schoonzoon rijd mee voor de oorlogsmoeders,Ze hebben ook spullen naar een weeshuis gebracht in Marokko.Ze karren nu door en zijn waarschijnlijk vannacht of morgenochtend vroeg thuis.Diep respect voor al die mannen die mee reden.Ze laten toch wel even hun gezien voor 3 weken alleen voor het goede doel.Geweldige actie.mav
 6. anita
  Hey lieve mensjes van het Glazen Huis,
  Super! Elk jaar ben ik weer enthousiast over jullie actie. Het Rode Kruis verricht tuurlijk ook geweldig werk, dat moeten we niet vergeten.
  Eén ding vind ik wel erg jammer, al die positieve energie, en al het geld gaat naar het buitenland (ik snap dat het daar nodig is hoor, sorry begrijp me niet verkeerd) maar hier in Nederland is ook nog heeeel veel geld nodig, denk eens aan kankerfonds, nierstichting, brandwonden.... enz enz, enz. Er zijn in Nederland nog zoveel instanties en stichtingen die geholpen kunnen worden.
  Krijgen we volgend jaar aub het motto:
  'Nederland helpt Nederland!'
  PLEASE!!!!!!!!
  Dat zou erg geweldig zijn, en gaat vast lukken.
  Succes met jullie actie voor de moeders.
  Maak er iets moois van!!!

  Groetjes,
  Anita
 7. Hesther
  Kaarten zijn echt nergens te koop meer. Zorg dat er meer gedrukt en verkrijgbaar zijn. Alle beetjes helpen

  bedankt namens de moeder van Gambia
 8. Robbin Nyl
  Zoals elk jaar weer een donatie gedaan. Deze keer in de vorm van een aantal toffe merchandise. Ik kon het limited edition shirt niet laten liggen natuurlijk. Ook dit jaar weer lekker knallen jongens. Ook dit jaar heeft het Rode Kruis een goed doel uitgezocht. Serious Request 2011, here we come!
 9. Heleen van der Spek
  Wat goed dat het Rode Kruis zich inzet voor deze groep moeders. Ik hoop dat ik een grote bijdrage kan leveren met mijn actie "Maak je eigen Glazen Huisje". Komt allen naar Leiden en doe mee!
 10. eenieder
  laat eenieder ervaren wat liefde is kom bij elkaar om verwondert te zijn over de eenvoud waarmee enkele mensen zich inzetten om iets te creeren voor anderen
  te zien te ervaren de liefde ervaren van hoe dat somigge dingen tot stand zijn gekomen, ik sprak een mens der mensen, die in zijn leidensweg van zwakte en ziekte overkwam door te geloven dat er meer moest zijn dan aleen de eenzaam heid van de momenten dat het moeilijk was om nog vertrouwen te hebben, in zijn tuin kijkend is kijken in zijn ziel, laat je verwonderen over de kracht van een nederige gewonen man die zich al zijn hele leven inzet voor zijn buurt en zijn gemeente. die een lach heeft die aansteekt en de eenvoedigheid van geest heeft om zich niet op een voetstuk te plaatsen, wij van eenieder willen deze simpele prachtige man bedanken wat hij voor ons heeft gedaan over een periode van meer dan 20 jaar, begonnen met een zaailing tot stek verzorgend tot wasdom en gestuurt en betreent tot een schiterend figuur een verhaal van geduld van visie van vooruit denken creeren begint met een idee waar je de tijd voor moet nemen om te zien waar het je brengen zal.in de komende weken zullen we meer laten weten over wie deze man is en wat hij heeft gemaakt en in de week van 18-tot en met kertavond 2012 zal de tuin te bezichtige zijn en voor een symbolich bedrag te betreden zijn de opbrenst gaat een jaar lang naar serious reqwest voor onze moeders die aan het begin van al het leven staan jullie zullen vereerd worden opdat wij evenwichtige en nederige mensen zullen zijn die in harmonie samen zullen leven.
Reageer
 
Reageren via Facebook