16 december 2011
Nieuws

De audioreportages van Eric Corton in Ivoorkust

Met de radioreportages die Eric Corton in Ivoorkust maakte illustreert hij de noodzaak van 3FM Serious Request 2011. Luister ze hier

Eric tijdens reportage bij voedseldistributie
Voedseldistributie in Ivoorkust
Voedseldistributie in Ivoorkust
Marie Kai en haar familie
Yves de Giacomo in Ivoorkust
Solomon Kouakou-Kouassi van het Rode Kruis
Eric in gesprek met Colette
Cecile Kamedo in Ivoorkust 2011
Veronique Boouho Zouiu in Ivoorkust
Veronique Boouho Zouiu in Ivoorkust
Amelie Touakeuseu uit Ivoorkust
Ziekenhuis in Toulepleu Ivoorkust
Nadia bij de mobiele kliniek
Van het huis van Therese Douhou-Ghouli is niets over

Eric Corton maakte in oktober een reis naar Ivoorkust om daar met zijn opnameapparatuur de reportages te maken voor 3FM Serious Request. Daar is hij in geslaagd en na montage* leverde dat 20 aangrijpende verhalen op.

* met dank aan Marco Baay / Postoffice Amsterdam

1. Introductie Ivoorkustreis

Een openingspraatje over het land en de lange reis door een bijzonder mooi en vruchtbaar land waar het nog maar net vrede is, na een bijzonder heftige en bloedige burgeroorlog van begin 2011

 2. Voedseldistributie Stadje Man

In het stadje Man wordt voedsel gedistribueerd aan mensen die ofwel terugkomen van hun vlucht naar buurland Liberia en niks meer hebben...of aan families die deze mensen opvangen.

3. Voedseldistributie met Odile

Ik kom Odile tegen. Een vrouw die met haar gezin een ander gezin heeft opgevangen en nu voedselhulp krijgt om iedereen in leven te houden. Ik besluit met haar mee te gaan naar haar huis.

4. Voedseldistributie deel 2 en hereniging Marie

Thuis bij Odile zie ik hoeveel kinderen er moeten eten van de voedselhulp van het Rode Kruis. Als ik afscheid neem kom ik Marie tegen die me graag haar verhaal wil vertellen.

5. Herenigingsverhaal Marie

Marie raakte haar dochter kwijt toen gewapende mannen de bus waar ze inzaten tot stoppen dwongen. Nu heeft ze eindelijk bericht van haar gekregen. Ze leeft nog en zit in Liberia. Allen is ze 8 maanden zwanger en mag niet meer reizen, dus de hereniging moet nog even op zich laten wachten...

6. Interview Yves de Giacomo deel 1

Yves werkt al lang voor het Rode Kruis en vertelt over zijn ervaringen in het veld.

7. Interview Yves de Giacomo deel 2

Yves werkt al lang voor het Rode Kruis en vertelt over zijn ervaringen in het veld.

8. RK man Solomon over huizenbouw

Ivoriaan Solomon is werkzaam bij het Rode Kruis en verteld over het wederopbouwen van de vernietigde huizen in de regio rond het stadje Man

9. RK man Solomon en Yvette deel 1

Solomon vertelt over de wederopbouw van de huizen in de zwaar getroffen regio en neemt me mee naar Yvette...Een moeder die wacht op een nieuw huis.

10. Yvette deel 2 Nieuw huis en de kinderen

Yvette vertelt haar verhaal van de vlucht naar Liberia en de ontberingen in de jungle. Ze wacht nu op een nieuw huis waar de bouwstenen al van gemaakt zijn maar die nog een week moeten drogen. Haar kinderen vermaken zich met mijn radioapparatuur.

11. Colette

Colette vertelt het verhaal van het moment dat ze moest vluchten met haar kinderen. Van de afschuwelijke weken in de jungle en de terugkeer.

12. Cecile in Diepleu

In Diepleu vertelt de dorpsoudste over het geweld. Extreem geweld tegen alles en iedereen die niet op tijd weg kon vluchten. Ook de dorpsoudtse moest uiteindelijk vluchten nadat ze hem hadden geschopt en geslagen. Cecile vluchtte met haar man en kinderen. Met zijn zevenen in totaal. Ze kwamen drie maanden later met z’n vijven terug.

13. Veronique deel 1

Veronique heeft onderdak gevonden in haar dorp nadat ze terug is gekomen uit Liberia. Haar huis was volledig verwoest en haar man vermoord. Ze heeft hem op de plek waar haar huis stond begraven. Veronique wacht op een nieuw huis.

14. Veronique deel 2

Veronique vertelt me haar verdrietige verhaal. Ze doet duidelijk haar best maar er is wat mis met haar. Ze rilt en valt af en toe weg.... Wat is er aan de hand?

15. Amelie in Danlieu

Amelie en haar gezin zijn zwaar getroffen. Al tijdens het conflict in 2002 moesten ze vluchten en kwam haar toen zwangere dochter om het leven. Nu in 2011 moest ze opnieuw op de vlucht en bleek bij terugkomst alles weer vernield te zijn.

16. Ziekenhuis Toulepleu deel 1

Een ziekenhuis is er om mensen te helpen. Om mensen beter te maken. Om kinderen in ter wereld te brengen. Als zo’n ziekenhuis tijdens een oorlog volledig leeggeplunderd wordt, dan is dat heel erg pijnlijk om te zien.

17. Ziekenhuis Toulepleu deel 2

Gewapende groepen hebben dit ziekenhuis tijdens het conflict volledig, maar dan ook volledig en vakkundig gesloopt en leeggestolen. Zo is dit regionale ziekenhuis gedegradeerd tot een simpele apotheek, waar het eerder een goed werkende operatiekamer, geboorteafdeling en revalidatieafdeling had. Dat is pijnlijk om te zien...en maakt me woedend.

18. Algemene uitleg conflict Ivoorkust

Wat is er nou eigenlijk de oorzaak van geweest dat zoveel moeders met hun kinderen op de vlucht zijn geslagen?

19. Health clinic met Nadia

Sommige dorpen liggen zo ver weg van de bewoonde wereld dat het noodzakeliijk is om er een mobiele medische kliniek naartoe te sturen. Zo kunnen mensen onderzocht worden en wanneer nodig worden behandeld. nadia is daar ook om haar twee kinderen en zichzelf te laten onderzoeken.

20. Therese

Therese is met haar kinderen en kleinkinderen naar Liberia gevlucht en heeft daar vanaf eind April in grote armoede gezeten. Ze is gisteravond teruggekomen om te kijken hoe de situatie is...Of haar huis er nog staat. Ik ga met haar mee en zie met eigen ogen hoe Therese’s volledige leven door oorlog verwoest is...

Reacties (9)
 1. vmqcle
  RGzPlv , [url=http://ynrpgfyufmqq.com/]ynrpgfyufmqq[/url], [link=http://qdpfwvqgfpmd.com/]qdpfwvqgfpmd[/link], http://ovenvbwvaksu.com/
 2. xqhxzlice
  rklyCB adggxfhivucb
 3. ivcdmzzlfd
  dG5Dm8 wsjswwasnfro
 4. Dachi
  Zij het volgende ciaatt gegeven: hele berg data en wetenschappelijke modellen die allemaal wezen in de richting van een catastrofe . Bij het ciaatt is geen juiste bronvermelding aanwezig. Door het ontduiken van deze bewijslast is het artikel onbetrouwbaar. Hier volgt uit dat het gebruik van het woord allemaal' onjuist is, waardoor het ciaatt in dit geval niet in zijn geheel de waarheid toont. Er zijn namelijk wel degelijk wetenschappelijke modellen die niet in de richting van een catastrofe wijzen.Verder raad ik u aan om het boek Goochelen met getallen' van Hans van Maanen eens door te nemen. Want hopelijk snapt u dan dat een aantal gepubliceerde rapporten niet correct zijn, doordat bepaalde gegevens zijn gemanipuleerd. Juist hierdoor is de discussie eigenlijk begonnen (*). De waarheid is namelijk soms zo verdraaid, dat de door u beschreven sceptici' niet meer serieus worden genomen. Het is dan ook raar dat u de boodschap van deze sceptici' niet wetenschappelijk hebt durven onderbouwen.Verder moet de mens de rol van deze sceptici' in de wetenschap niet vergeten.Exempli gratia.De vierkleurenstelling is in 1879 onjuist bewezen. Door een kritische wiskundige is vervolgens in 1890 de fout in het bewijs gevonden. Juist door deze sceptici' wordt er kritisch naar de wetenschap gekeken, waardoor mogelijke fouten kunnen worden opgespoord. Ik geef u daarom het advies om voortaan uw artikelen genuanceerder weer te geven. Want de informatie die u in dit artikel geeft is in dit geval onvolledig.(*): Het sluiten van een kolencentrale.
 5. Remko
  eehh Alex,

  heb jij wel door waar dit allemaal voor gebeurd en wat er gebeurd?
  Eric doet concreet wat hij het beste kan: ons bewust maken en op een heel goede manier. Eric staat voor een groot deel van het opgehaalde geld.
 6. Jean
  We worden dagelijks overladen met berichten over een financiële crises een bericht waar moeders in een oorlogsgebied geen boodschap aan hebben. Zij hebben te maken met de harde realiteit van de brandende puinhopen. Dorpen verwoest en alle hoop op een toekomst zijn ze verloren. Wat nou crisis!! Ik ben niet alleen Eric dankbaar voor zijn dagelijkse reportages maar het voltallige Request team. Daar waar ik me steeds vaker plaatsvervangend schaam heb ik 1x per jaar een gevoel van trots. Want 3fm weet elk jaar weer het Nederlandse volk te verbinden en aan te zetten tot een groots gevoel van samenhorigheid. Daar waar de politiek faalt heeft 3fm het antwoord want samen zijn wij Nederlanders tot veel instaat. maar deze is voor alle mamma's
 7. mitchell
  prachtig werk wat jullie doen!!
  ik zit gewoon met tranen in mijn ogen te kijken.dit is werkelijk niet met woorden te beschrijven..
  volgend jaar ga ik mee als kok!!
 8. Alex Vrinzen
  Beste Erik Prachtig wat U doet in Ivoorkust. Ik ken dit land op mijn duimpje. Vraag me alleen af wat heb je nu concreet gedaan voor de mensen. Zou graag willen dat je naast praten ook iets concreets doet. groet en hartelijk dank on behave of the poor people of this earth Alex Vrinzen www.water4life.eu
 9. Marjoleine
  onwijs goede actie elke jaar trouwens , elke verhaal grijpt je weer aan , we gaanw weer goed geld verzamelen dit jaar :)
Reageer
 
Reageren via Facebook