30 mei 2012
Nieuws

Terugdringen babysterfte doel 3FM Serious Request

3FM focust zich in 2012 tijdens SR12 in Enschede op 5,5 miljoen baby’s die ieder jaar onnodig sterven. Elke 6 seconden sterft er een baby.

Fotograaf: Ben Houdijk voor 3FM
© 3FM / Ben Houdijk

3FM Serious Request 2012 vraagt dit jaar aandacht voor de allerkleinsten: Miljoenen baby’s die hulp nodig hebben om te kunnen blijven leven. Een stille ramp die wereldwijd elk jaar 5,5 miljoen slachtoffertjes maakt en het gevolg is van gebrek aan medische zorg en begeleiding. Dit maakte Rode Kruis ambassadeur en 3FM DJ Eric Corton zojuist bekend in de uitzending van Giel.

Focus van 3FM Serious Request: babysterfte 

De drie DJ’s in het Glazen Huis in Enschede gaan van 18 december t/m 24 december alles doen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis kan helpen door medische zorg te bieden en moeders te begeleiden tijdens hun zwangerschap, bevalling en de zorg voor hun pasgeboren kind.

Stille ramp die 3FM op de kaart wil zetten

Ruim 5,5 miljoen baby’s sterven elk jaar binnen een maand na de geboorte of voor en tijdens de bevalling. Babysterfte is een stille ramp die zich elke 6 seconden voltrekt. Oorzaak is het ontbreken van goede medische zorg en begeleiding.

Klinieken of ziekenhuizen zijn vaak voor zwangere vrouwen, jonge moeders en hun baby’s niet bereikbaar of niet toegerust op de verzorging van de allerkleinsten. Veel vrouwen weten niet goed hoe zij goed voor een pasgeboren kindje moeten zorgen. Met eenvoudige hulp en begeleiding kan deze stille ramp bestreden worden. Daarom vraagt 3FM Serious Request dit jaar aandacht voor deze kwetsbare allerkleinsten.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis kan helpen en wil met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers de moeders en baby’s bereiken die dat het hardst nodig hebben. Het Rode Kruis kan kinderlevens redden door hulp en begeleiding voor, tijdens en na de geboorte van een kind.

De organisatie kan zwangerschapscontroles initiëren en verloskundigen opleiden. Getrainde Rode Kruis vrijwilligers kunnen na een bevalling op huisbezoek gaan en gezondheidsproblemen bij een baby tijdig signaleren en zorg bieden. Het Rode Kruis zet zich in voor voorlichting, hygiënepakketten, vaccinaties en helpt bijvoorbeeld met vervoer naar een ziekenhuis.

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie DJ's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

In 2004 haalde 3FM Serious Request € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Vanaf 2006 sloot Studio Brussel zich aan bij de actie. In 2008 deed het Zweedse P3/SVT dat en in 2009 ook het Zwitserse radiostation DRS 3 samen met Schweizer Fernsehen. Ook in Nairobi, Kenia staat sinds 2008 elk jaar een Glazen Huis. In 2011 stond het Glazen Huis in Leiden. De actie bracht € 8.621.004,- euro op voor ‘moeders in oorlogsgebieden’ en bereikte 11,8 miljoen Nederlanders. In 2012 staat het Glazen Huis in Enschede, in 2013 in Leeuwarden.

Eric Corton maakt doel Serious Request 2012 bekend

Woensdagmorgen maakte Eric Corton bij Giel bekend wat het doel voor Serious Request 2012 gaat zijn. Kijk en luister hier het gesprek tussen Giel en Eric terug.

>> Lees meer over de actie en het Rode Kruis

>> Kom in Actie!

>> Check 3fm.nl/doneeroverzicht

>> 3FM Serious Request historie

Reacties (142)
 1. Libby
  We've arirevd at the end of the line and I have what I need! http://urvsdkiit.com [url=http://kolbiwpd.com]kolbiwpd[/url] [link=http://iaexxiw.com]iaexxiw[/link]
 2. Kapri
  That's a qutet-wiikcd answer to a difficult question
 3. Easter
  Haha, shouldn't you be charging for that kind of kno?eedglw! http://vrcpqzc.com [url=http://yyepbqxp.com]yyepbqxp[/url] [link=http://llpecuhac.com]llpecuhac[/link]
 4. Danielopize
  We're web-based resources, You can find directory real estate Spain, where posted all detailed information about the whole sold real estate country. properties in spain for permanent residence. We present the pages the decent and high quality housing, purchase that will anyone. Townhouses and houses and palaces, other housing in our directory there is in a large range.

  We offer low-cost the property and housing VIP category. property in torrevieja spain. For each of catalog items affixed detailed description the property good photos.
 5. Sanne
  Ik wou weten of je dit jaar ook weer speentjes kunt kopen voor het goede doel
 6. Andrew
  De doc was er net weer op!Heb er van genoten. Toch ovenrstelbaar dat iemand zich wil laten opsluiten van de buitenwereld en 25 a 35 jaar aan een boek wil werken.. crazy toch!?
 7. fam. Klemann-Bontje
  Het volgende bericht hebben wij per e-mail aan het Rode Kruis gestuurd:
  "Beste mensen,

  Wat jammer nou dat wij een kaartje krijgen om te bedanken voor onze deelname aan de actie van 3FM. Besteed dat geld toch aan de actie waar wij het voor gegeven hebben!!
  Hier balen wij flink van.

  gr,
  Fam. Klemann – Bontje"
 8. Jorik
  @Pascal Lul niet zo joh! Je hebt gelijk dat er in Nederland ook hulp nodig is, maar dit doel is net zo goed. En daarbij, als je toch zo tegen dat doel bent, waarom ga je er dan toch op in:P
 9. Paul Wilderink
  Wij zijn trotse bezitters van een mooie dochter die vorige week 5 jaar is geworden. Wij leven gelukkig in nederland, dankzij een allerte huisarts en de artsen in het ziekenhuis heb ik mijn vriendin nog een een mooie lieve dochter. Mijn vriendin (Ellen) moest met spoed bevallen. Onze dochter is met 34 weken geboren, omdat Ellen het Hellpsyndroom had, dankzij de artsen en de kennis die hier is heb ik mijn twee toppers en voel ik mij een heel rijk man.
 10. Monique
  Samen met mijn partner 4 gezonde kinderen en dat gun ik ook aan anderen: vandaar 4 keer € 15 gedoneerd. En natuurlijk moeten we ervoor zorgen dat ze ook na het overleven van hun geboorte een goed bestaan kunnen opbouwen en horen daar ook zaken als het stimuleren van anticonceptie bij maar dat is het Rode Kruis zich volgens mij heel goed bewust. Ik zie geen reden voor al die zure reacties. Dus top gedaan alledrie de DJ's!!! Viva la vida!!!
 11. Diah
  Wauw, wat een boel negatieve reacties. Zelf Tropenarts zijnde weet ik dat bij de bron beginnen het beste is, maar ook erg lastig kan zijn. Het top-down beleid wat wij voor ogen hebben is moeizaam en wordt vaak belemmerd door (helaas) corrupte beslissingen van hogere hand waardoor de onderste laag van de bevolking waar de hulp het hardst nodig, deze heel vaak niet kunnen krijgen. De mentaliteit van een land zou eerst moeten veranderen om dit soort dingen te moeten kunnen veranderen. Echter is dit niet het geval en voorzie ik ook niet dat op korte termijn een regering ineens zijn plannen zal wijzigen. Voorlichting en preventie zijn sleutelwoorden, maar dus niet altijd haalbaar. En het is wat kort door de bocht om de mensen die kinderen krijgen terwijl zij ze waarschijnlijk niet goed kunnen onderhouden, te beschuldigen dat ze het alleen maar voor de sex of oude dag doen. De mens is er op ingesteld om voort te planten, dus doen ze het overal op de wereld, ook op plaatsen waar de voorzieningen helaas niet zo goed zijn. Er zijn altijd overal voor- en nadelen. Deze actie zal niet meteen alle problemen oplossen en dat moet je ook niet willen verwachten, maar het gaat om de bewustwording ervan. Dat dit soort dingen plaatsvinden en dat het Rode Kruis nu in ieder geval geld kan investeren in de hulpverleners ter plekke om ze te kunnen opleiden, kraampakketten samen te stellen en uit te delen en in ieder geval voorlichting kunnen geven omtrent de zorg van het kind voor daarna. En over het verschuiven van het probleem: daar zal altijd sprake van blijven als -zoals ik al eerder zei- er bovenin niets veranderd, als zij niet willen dat het beter gaat met hun land en zij daarin willen investeren. Maar uiteindelijk blijft wel dat ieder mens het waard is om het te proberen en dat ieder kind een geschenk is. Moeder natuur regelt op haar manier hoe het verder gaat. En ja, ik ontken ook niet dat kindersterfte hier in Europa ook aanwezig is (en dat Nederland zelfs erg slecht scoort wat betreft zwangerschapszorg), maar dat er hier -gelukkig wat minder sprake is van corruptie van bovenaf en er wel geld en hulp beschikbaar is, wat in onderontwikkelde landen dat al schaars is.
  Het is geen makkelijk probleem en je kan erover twisten of je geld inderdaad op de juiste plek terecht komt. En het is goed hier heel kritisch naar te blijven kijken, maar het is ook niet erg om naar je gevoel te luisteren. Dus als je wilt geven, geef. Maar doe je het niet, ook niet erg, maar geef dan niet meteen een negatief signaal af voor een ander.

  Een moeder die gelukkig een gezond jongetje heeft gekregen.
 12. sjors
  Wat gebeurd er eigenlijk met alle baby's als ze het dankzij al deze euro's gered hebben?
 13. Marieke
  Zoals iemand anders ook al zei is babysterfte niet alleen een probleem in ontwikkelingslanden.
 14. Colijn
  Het beperken van kindersterfte is de eerste stap op weg naar geboortebeperking. Dat heeft de geschiedenis wereldwijd uitgewezen. Wie hier verkondigt dat dit een zinloze actie is, had zich beter even in de basisbeginselen van de demografie kunnen verdiepen.
 15. Anja
  Op iedere actie valt ongetwijfeld wat op te merken. De intenties zijn echter goed en mensen geven geld om de wereld een klein stukje beter te maken. Het is te hopen dat het rode kruis het redden van baby's inderdaad in een breder perspectief ziet door ook te denken aan het voorkomen van geboortes van kansarme kinderen door middel van voorlichting en anticonceptie. Maar dat doet niets af aan de intentie! Door negatief te zijn wordt de situatie in ieder geval niet beter. Als het gedoneerde geld misschien niet veel helpt, dan de positieve "vibes" die de actie oproept zeker wel. Petje af voor iedereen die zich inzet!
Reageer
 
Reageren via Facebook