11 juni 2013
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2013: aandacht voor kinderen die sterven door diarree

3FM focust zich tijdens Serious Request 2013 in Leeuwarden op 800.000 kinderen die jaarlijks onnodig sterven door diarree.

© 3FM / Ben Houdijk

3FM Serious Request 2013 vraagt aandacht voor kinderen die jaarlijks onnodig sterven aan (de gevolgen van) diarree. Dit is een stille ramp die het gevolg is van gebrek aan schoon drinkwater, zeep en toiletten. Rode Kruis ambassadeur Eric Corton maakte het doel van 3FM Serious Request 2013 dinsdagmorgen 11 juni bekend.

Focus van 3FM Serious Request: voorkomen van diarree

De drie DJ’s die van 18 tot en met 24 december het Glazen Huis in Leeuwarden gaan er in die week alles aan doen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis helpt met schoon drinkwater en zeep, met de bouw van sanitaire voorzieningen, en met training en informatie over het belang van goede hygiëne.

Dagelijks sterven 2200 kinderen aan diarree

Elk jaar sterven ruim 800.000 kinderen aan diarree, elke dag 2200 kinderen. Dat zijn ruim 70 volle schoolklassen per dag.

Jonge kinderen, met name die tot vijf jaar oud, zijn kwetsbaar omdat ze nog weerstand moeten opbouwen en diarree breekt de weerstand af. Kinderen met diarree die niet behandeld worden sterven door uitdroging.

Hoe krijg je diarree?

 • meestal het gevolg van gebrek aan schoon drinkwater,
 • gebrek aan sanitaire voorzieningen
 • weinig kennis over hygiëne

Ouders hebben meestal onvoldoende kennis om diarree te voorkomen, om het zieke kind te helpen en het leven van hun kind te redden. Met praktische hulp en begeleiding kan deze stille ramp bestreden worden. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze kwetsbare kinderen. Het Rode Kruis legt verder uit hoe diarree veroorzaakt wordt.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers de kinderen en gezinnen die dat het hardst nodig hebben. Het Rode Kruis redt levens met schoon drinkwater, met zeep en met ORS (geneesmiddel dat uitdroging helpt voorkomen).

Het Rode Kruis legt sanitaire voorzieningen aan, zowel thuis als in de gemeenschap, en leert kinderen en hun omgeving hoe die gebruikt en onderhouden moeten worden. Getrainde Rode Kruis vrijwilligers geven ouders en kinderen informatie over hygiëne en over de juiste behandeling van  zieke kinderen met diarree.

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie DJ's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

In 2004 haalde 3FM Serious Request € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Vanaf 2006 sloot Studio Brussel zich aan bij de actie. In 2008 deed het Zweedse P3/SVT dat en in 2009 ook het Zwitserse radiostation DRS 3 samen met SchweizerFernsehen. Ook in Nairobi, Kenia staat sinds 2008 elk jaar een Glazen Huis. In 2012 stond het Glazen Huis in Enschede. De actie bracht € 12.251.667,- euro op voor het ‘terugdringen van babysterfte’ en bereikte 12,1 miljoen Nederlanders. In 2013 staat het Glazen Huis in Leeuwarden, in 2014 in Haarlem.

Eric Corton maakt doel Serious Request 2013 bekend

Eric Corton maakte dinsdagmorgen 11 juni bij Giel bekend dat aandacht vragen voor kinderen die sterven aan diarree het doel voor Serious Request 2013 is. Beelden volgen zo snel mogelijk.

>> Rode Kruis legt uit hoe diarree veroorzaakt wordt
>> Wat doet Rode Kruis tegen deze stille ramp?
>> Iets doen? Kom in actie

Reacties (129)
 1. keimpe
  no ik sit selfs ek best yn de diarree. Net best. hele rotzooi under de skiterij
 2. Wytse
  eien
 3. willem
  het is zo erg wat er gebeurt
 4. Marcela
  ?? ? ?? ? ?? ?? ?? ? ? ? ??? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?? ? ? ? . I LOVE YOU ? ?? ? ,umma umma umma umma ummmmmmmmmmmmaaaaaa...
 5. huismant
  Iedere Nederlander heeft wel toegang tot schoon en veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen maar daar niet. Ik weet niet hoeveel er nodig is om iedereen te helpen. Hoeveel hebben ze nog nodig om iedereen te helpen die geen toegang tot schoon drinkwater heeft en toiletten.Iedereen heeft het over armoede in Nederland maar deze mensen hebben nog wel beschikking over schoon drinkwater en kunnen gebruik maken van een toilet en dat is daar niet voor iedereen zo vanzelfsprekend als hier. Het is niet te vergelijken met dit land. Ze zijn hier verrot en verdorven, hier is alles maar daar is niets.
 6. liselot
  ik hou mijn werkstuk over SR echt super leuk onderwerp :) :) :)
 7. T.Huisman
  Deze mensen doen pas echt daden zonder hun ego op de voorgrond te zetten zoals Jomanda. Daar gaat het alleen maar om de persoon op een voetstuk te zetten. En hier zetten ze zich in voor het algemene doel zonder dat ze hun ego op de voorgrond willen zien dus zuiver om het doel alleen.
 8. hallo
  hoi
 9. Jeroen
  waarom hebben jullie die zeep niet meer
 10. Laurien
  Ik denk dat het bedrag minder wordt dsn vorig jaar
 11. D
  Reactie op Anne.
  Niet echt van toepassing om dit hierop te zetten. Als je er niet mee eens bent bemoei je er dan niet mee en uit je mening ergens op een forum ofzo.
  Verder ben ik supeeeerrr trots op de heren in het huis en natuurlijk ook Eric corton met zijn prachtige reportages.
  Jullie doen het super en voor mensen die het nu nog niet snappen. 3FM zet zich in voor stille rampen in het buitenland.
 12. anne
  Kindersterfte blijft in deze landen. Is het niet door diaree,dan door ondervoeding,of slechte leefomstandigheden. Dat je dan maar moet toekijken? Zeker niet. Maar toch kan ik het niet nalaten om eens naar doelen te kijken in eigenland.. er heerst ook hier genoeg armoede . En hoe zit het met de crisis. Ook nu weer blijkt dat wij ons zelf uit de crisis kunnen halen.
  Waarom daar niet eens na gekeken...inplaats maar allemaal klagen. Veel kan ik niet missen, maar weet wel dat ik per jaar meer dan genoeg moet betalen aan goede doelen. Dat geld moeten wij namelijk direct afstaan aan de overheid. Het begint nu onderhand ergerlijk te worden.this zo dubbel allemaal. Hier moeten we uit de crisis proberen te komen, en is er ook armoede, die wij liever niet zien er wordt gescholden over al die buitenlandse projecten.. maar zie...komen de juiste mensen in het blikveld,dan doet men er alles aan om deze te plezieren.en volgende week maar weer lekker klagen hoe krommer kan een mens nog zijn. Zoek eens a u b doelen in eigen land. ONS KOMT OOK NIEMAND TE HULP
 13. Sabine
  Trots op SR. Helemaal goed!
 14. Chrit
  Prachtige doelstelling, maar ik vraag me af hoe ze in de praktijk verwezenlijkt kunnen worden, zonder dat er te veel geld aan de wel bekende strijkstokken blijft hangen.
  Nu is ’n goede kennis, Jos Dankers met zijn vrouw Mieke van den Heuvel, zijn ieder jaar weer rond deze tijd gemoeid met soortgelijke projecten http://www.stichtingwwtoegankelijk.nl/doel.html in Gambia; de organisatie is er, alleen het geld ontbreekt er structureel aan.
  Misschien dat jullie hier enige aandacht op willen en kunnen vestigen.

  Groeten en veel succes,
  Chrit
 15. Chrit
  Prachtige doelstelling, maar ik vraag me af hoe ze in de praktijk verwezenlijkt kunnen worden, zonder dat er te veel geld aan de wel bekende strijkstokken blijft hangen.
  Nu is ’n goede kennis, Jos Dankers met zijn vrouw Mieke van den Heuvel, zijn ieder jaar weer rond deze tijd gemoeid met soortgelijke projecten http://www.stichtingwwtoegankelijk.nl/doel.html in Gambia; de organisatie is er, alleen het geld ontbreekt er structureel aan.
  Misschien dat jullie hier enige aandacht op willen en kunnen vestigen.

  Groeten en veel succes,
  Chrit
Reageer
 
Reageren via Facebook