2 november 2013
Nieuws

Reisverslag van Eric Corton in Burundi deel 6

Eric ging op dag 6 op bezoek bij twee vrouwen in Burundi die hun kinderen verloren aan diarree en cholera.

Fotograaf: Ben Houdijk
Fotograaf: Ben Houdijk

3FM Serious Request Blog 6 Burundi

 

800.000 kinderen sterven er jaarlijks aan diarree. Diarree... Een beetje een viezig woord, toch? We schamen ons er ook een beetje voor. Het maakt geluid en spettert de boel onder. Het stinkt vaak en is bijzonder onhandig. Soms is het zo erg dat je het toilet maar ternauwernood haalt en de opluchting groot is... Of het gaat mis en het ongeluk is bijna niet te overzien.

Maar goed. Je gaat naar de apotheek of drogist en haalt een pilletje. Een doosje Imodium of Norit kost volgens mij nog geen zes euro en voor dat geld kun je jezelf dus beter maken. Althans, je kunt er voor zorgen dat het ophoudt. Beter worden gaat daarna vaak snel met ons schone water, onze kennis en het gezonde voedsel.

In Afrika ligt dat even anders, zoals in veel andere gebieden in de wereld. Maar ik concentreer me even op de plek waar ik nu zit, Burundi.

Burundi

Als je hier diarree krijgt betekent dat dat je een groot probleem hebt. Zeker als je nog klein bent. Diarree droogt je kleine lichaampje in no time uit. Het vaak vieze water dat mensen hier drinken omdat er niks anders voorhanden is,maakt het alleen nog maar erger. Ernstige diarree is een enorme killer in Burundi. 800.000 kinderen wereldwijd per jaar. 2200 per dag... dat zijn 70 goed gevulde schoolklassen.

Serafine verloor drie kinderen aan diarree

Vandaag sprak ik met twee moeders die die nachtmerrie aan den lijve ondervonden hebben.

Serafine verloor in korte tijd drie kinderen. Ze hadden alledrie diarree. Er was geen geld voor schoon water en geen geld voor brandhout om het vieze water uit de rivier te kunnen koken. De rivier die onder aan de heuvel stroomt en de grens met Congo vormt . De rivier die het verzamelpunt is van alle uitwerpselen van de meer dan 2000 dorpelingen. Uitwerpselen die op de heuvel liggen. Net buiten het dorp. Bij regenval stroomt al die viezigheid van de berg af, zo de watervoorziening in. Geen schoon water en geen brandhout dus. En de dichtstbijzijnde kliniek was ver weg. Zo ver dat haar eerste kind onderweg al stierf. Met de andere twee redde ze het nog wel tot de kliniek maar dat was veel te laat. Drie kinderen in een paar dagen. Ongeveer de tijd die ik hier nu ben.... Ik kan me er bijna niets bij voorstellen, bij de hoeveelheid ellende dat dat is. Ze kijkt me diep vermoeid aan en vertrouwt me iets toe.

Een moeder kiest niet tussen haar kinderen maar de oudste was stiekem haar lievelingszoon. Slim en gemotiveerd om naar school te gaan. "Hij was echt iets heel bijzonders geworden... Zo lief... Zo’n bijzonder mens..." huilde ze. "Ik ben bang voor mijn twee overgebleven kinderen. We hebben nog steeds geen schoon water hier in het dorp en onze latrines zijn slecht. Ze zijn te ondiep en lopen vol water. We kunnen niet dieper met de hand graven omdat de bodem hier vol zit met grote stenen."

Die latrines zullen door een machine gegraven moeten worden. Anders is het niet mogelijk. Dat kost geld.

Jeanne verloor twee kinderen aan cholera

De tweede vrouw die ik sprak was Jeanne. Jeanne is 38 en verloor twee kinderen aan cholera (zie blog 3). Ernstige buikkrampen en pijnlijke diarree zorgen ervoor dat de kinderen binnen twee dagen zo veel vocht verloren hadden dat er eentje buiten westen raakte. Jeanne heeft hem naar de kliniek gebracht maar daar bleek het al te laat te zijn. Hij stierf daar. In een kliniek op bijna 20 kilometer van zijn huis. Bij thuiskomst duurde het nog een dag voordat haar andere kind stierf. Twee begrafenissen in één week.

Jeanne is een sterke vrouw. Een oersterke vrouw want ze verloor even later ook haar man en doet het nu helemaal alleen met haar drie overgebleven kinderen. Dat is een bijna onmogelijke opdracht. Er is weinig werk in de buurt. Af en toe doet ze wat klusjes voor mensen en verdient daar wat geld mee.

Haar land bewerken kan ze niet iedere dag, daarvoor is ze te zwak want ook zij heeft bijna doorlopend last van diarree. "Schoon drinkwater en goeie latrines!" roept ze als oplossing voor haar probleem. "Dat ik arm ben dat weet ik en dat zal ook niet zo gauw veranderen misschien. Maar als ik mezelf en de kinderen gezond kan houden dan ben ik al een eind onderweg."

De veerkracht van deze vrouwen maakt me totaal nederig en laat me zoals zo vaak weer eens beseffen dat de probleempjes die ik in mijn leven soms tegenkom echt van een andere orde zijn...

Steun 3FM Serious Request 2013

Ik neem deze diep verdrietige verhalen met me mee naar Nederland. Naar winters Leeuwarden als we daar straks ons kamp opslaan met 3FM Serious Request. En dan hoop ik dat we zo veel geld ophalen voor deze twee vrouwen en hun duizenden lotgenoten, dat een goeie latrine en een waterpomp of kraan met veilig drinkwater gewoon onontkoombaar zijn.

En dat ik, als ik er opnieuw kom kijken, Jeanne weer met twee opgeheven duimen afscheid van me zie nemen. Maar dan met een grote gezonde lach dat het gelukt is in plaats van een zorgelijk zwakke en ongeruste blik.

Daar kan jij dus bij helpen.

Morgen ga ik reizen dus ik weet niet of een blog gaat lukken.

Ik doe m’n best!

Groet,

Eric

>> Lees hier Erics eerste reisverslag 
>> Lees hier Erics tweede reisverslag 
>> Lees hier Erics derde reisverslag 
>> Lees hier Erics vierde reisverslag 
>> Lees hier Erics vijfde reisverslag 

Voorgaande reportages van Eric Corton

2012: Erics reis naar Malawi
2011: Erics reis naar Ivoorkust 
2010: Erics reis naar Oeganda 
2009: Erics reis naar Sierra Leone en Burkina Faso 
2008: Erics reis naar Kenia 
2007: Erics reis naar de Centraal Afrikaanse Republiek 


Reacties (290)
 1. John Hensheww
  Wir sind ein zertifiziertes und eingetragenes Darlehen Darlehen Unternehmen, das die beste Lösung für Ihre finanziellen Probleme gibt. Brauchen Sie Geld für Ihr Projekt, Geschäft, Steuern, Rechnungen und für viele andere Gründe? Unsere Darlehen sind einfach und billig und wenn Sie wirklich interessiert sind, kontaktieren Sie uns heute für das Darlehen, die Sie brauchen, können wir arrangieren Darlehen an Ihr Budget so niedrig wie 2% Zinssatz passen.Kontaktieren Sie uns jetzt per E-Mail johnhensheww@gmail.com

  Ganze Namen:
  Adresse:
  Land:
  Handynummer:
  Darlehensbetrag:
  Darlehensdauer
  Der Grund für den Kredit:
  Beruf:
  Alter:
  Sex:
  Hast du jemals ein Darlehen beantragt ?:
  Monatliches Einkommen:
  Gültige ID-Karte oder Führerschein:

  HINWEIS: Nach dem Ausfüllen dieses Formulars senden Sie die Mail an johnhensheww@gmail.com
 2. spencer thomas
  DRINGENDE OFERTA DE PRÉSTAMO AUTÉNTICO AHORA: Is er een bus in het buitenland? Préstamo personal Prestamo de estudiante, préstamo de consolidación de deudas, préstamos no garantizados, Riesgo Capital, enzovoort. Het is niet mogelijk om de financiering van de financiering te financieren. Somos prestamistas privados, préstamos Er is een mogelijkheid om individuele individuen te verlenen aan de hand van 2% van de interes. Wat is er voor jou en voor je? Continctenos hoy mismo en (Queenethloans@gmail.com) en obtener su préstamo hoy. ¿Necesita un préstamo urgente ocualquier otra ayuda financiera? Ofrecemos todo tipo de préstamos (2%). U kunt ook een elektronisch bericht bekijken: queenethloans@gmail.com met als achtergrond informatie over de volledige vormgeving van de website: de volgende informatie: Mogelijkheid tot het voorschrijven: Voorwaarden voor het proces: Voornaamste: (Queenethloans@gmail.com) WhatsApp : +2348062209818 QUEENETH LOANS COMPANY
 3. Jak jsem dostal p?j?ku
  Ik wil mev Westhood bedanken voor het geven van een lening aan mij, ik heb een getuigenis gevonden van hoe een vriend een lening heeft ontvangen van apexloans en ik heb een lening aangevraagd en mijn lening gekregen. Als u een dringende lening vandaag nodig hebt, vermijd internetfraudeurs vandaag om legitieme leningen via e-mail aan te vragen; apexloans@yahoo.com
 4. SARAH WILLIAMS
  Sky World Lening Firm, we geven leningen tegen een rentevoet 0f 3%. skyworldloanfirm@gmail.com
   

  Goede dag meneer / ma.

  Wij zijn een particulier bedrijf en bieden leningen tegen lage rentevoeten bij het bepalen van het bedrag van de lening is tussen 100 miljoen leningvoorzieningen van $ 1.000 dollar lening voor zakelijke ontwikkeling: rand / bedrijfsuitbreiding concurrentievermogen.

  Wij bieden een verscheidenheid aan lening aan

  * Persoonlijke leningen (beveiligd en onveilig)
  * Zakelijke leningen (beveiligd en onveilig)
  * Consolidatie Lening
    
  Geen voorafgaand kosten.

  We bedanken u voor de tijd om deze advertentie te lezen.
  Voor meer informatie en vragen, stuur ons vandaag nog een e-mail naar ons
  skyworldloanfirm@gmail.com
  skyworldloanfirms@yahoo.com


  Sarah Williams.
 5. Raymond Schuermans
  Hallo iedereen, ik wil met je delen hoe ik mijn lening heb gekregen van een echte kredietgever

  Mijn naam is Raymond Schuermans, een Belgische burger. Ik wil getuigen van de kredietgever die mij legitimiteit en vriendelijkheid heeft getoond toen ik geld nodig had om mijn huis te kopen en te betalen voor mijn operatie.
  Ik wist nooit dat er nog echte kredietverstrekkers zouden zijn totdat ik de heer Lawton Erickson, de CEO van Lawton funding Inc., tegenkwam. Ik kwam tegenover zijn contact op een internetforum: http://www.ruilhandelmarkt.nl/ruilhandel/advertentie/438 waar Ze hebben getuigen van het krijgen van een lening van zijn bedrijf .. Ik was onder de indruk van het getuigenis van die persoon en ik heb contact opgenomen met de kredietgever. Nu heb ik mijn lening van de kredietgever gekregen en ben ik ook hier de goede kredietverlenende zaken van deze kredietgever op te schrijven Het internet, zodat andere mensen die ik nodig heb om een ??lening, kan contact met hem opnemen. De heer Lawton is inderdaad een echte leninglener. Zijn lening service is zeer snel en bekwaam, de lening waar ik naar op zoek was, werd snel verwerkt en binnen 24 uur was het geld al in mijn rekening

  Als u weet dat u een lening nodig heeft, dan zal ik u adviseren hem te mailen op zijn e-mailadres hieronder: lawtonfunding11@aol.com

  E-mail hem nu en ontvang uw lening.
  lawtonfunding11@aol.com

  Mvg
  Raymond Schuermans
 6. credit union
  Heb je een dringende lening nodig? Wilt u uw rekeningen betalen? Wil je financieel stabiel zijn? Het enige wat u hoeft te doen is om ons te contacteren voor meer informatie over hoe u kunt beginnen en de gewenste lening krijgen. Deze aanbieding is open voor iedereen die in staat is om terug te betalen op tijd en tegen een rentevoet van 3%.

  Email: creditunion000@gmail.com
 7. JOHN
  Hallo
  Heb je geprobeerd een lening te zoeken en je was teleurgesteld door je financiële instelling of heb je een echte leninglener nodig om je lening te geven, contact
  Nu unitedstandardcapital@gmail.com voor uw directe lening.
 8. derek
  Hallo
  Heeft u een echte lener nodig om u een dringende lening te geven? Neem nu contact op met mcjonesloancompany@yahoo.com voor uw directe lening
 9. derek
  Hallo
  Heeft u een echte lener nodig om u een dringende lening te geven? Neem nu contact op met mcjonesloancompany@yahoo.com voor uw directe lening
 10. Mr dan
  Payday leningen stellen u in staat om geld (contant geld) te lenen tegen uw volgende paycheck. Ze zijn handig wanneer mensen op dat moment geld nodig hebben, maar hebben misschien geen toegang tot hun creditcards of bankrekeningen. Een dringende lening die vandaag nodig is, is vaak handig als je in een situatie bent waar je geld nodig hebt in een noodgeval, zoals het betalen van een noodsituatie medische rekening. Deze leningen kunnen over een paar uur in gebruik worden genomen en dan wordt het geld elektronisch overgedragen aan uw bankrekening op de volgende werkdag.

  En nu, met de komst van noodleningen, hoeft u uw huis niet eens te verlaten om geld te krijgen en kunnen ze vaak online volledig verwerkt worden zonder dat u iets wilt mailen of faxen. In tegenstelling tot traditionele leningen is er geen lang wachten betrokken Alleen om te zien of u goedgekeurd bent, dus als het contant geld vandaag nodig is, kunt u de goedkeuring online op dezelfde dag gemakkelijk krijgen!

  Ze zijn vaak handiger voor mensen die misschien niet de beste credit score hebben en kunnen worden geweigerd wanneer ze proberen om andere soorten leningen te krijgen. Als het correct wordt gebruikt, kan de dringende lening die vandaag nodig is zeer effectief zijn. Zoals bij elke financiële transactie, lees altijd de fijne afdruk voordat u zich inschrijft, omdat u niet verplicht bent de overeenkomst te ondertekenen, zelfs als u goedgekeurd bent en de proposa krijgt

  Neem contact met ons op via deze email Emmanueldanloanfilm@gmail.com


  Virusvrij is. www.avast.com
 11. lisa
  Ik wil mev Westhood bedanken voor het geven van een lening aan mij, ik heb een getuigenis gevonden van hoe een vriend een lening heeft ontvangen van apexloans en ik heb een lening aangevraagd en mijn lening gekregen. Als u een dringende lening vandaag nodig hebt, vermijd internetfraudeurs vandaag om legitieme leningen via e-mail aan te vragen; apexloans@yahoo.com
 12. lisa
  Ik wil mev Westhood bedanken voor het geven van een lening aan mij, ik heb een getuigenis gevonden van hoe een vriend een lening heeft ontvangen van apexloans en ik heb een lening aangevraagd en mijn lening gekregen. Als u een dringende lening vandaag nodig hebt, vermijd internetfraudeurs vandaag om legitieme leningen via e-mail aan te vragen; apexloans@yahoo.com
 13. sandra
  Wij zijn een Christelijke Organisatie gevormd om mensen te helpen in hulpbehoeften, zoals financiële hulp. Dus als u door financiële moeilijkheden gaat of bent u in een financieel puinhoop, en u heeft geld nodig om uw eigen bedrijf te starten, of heeft u een lening nodig Uw schuld afrekenen of uw rekeningen afrekenen, een goed bedrijf starten, of u het moeilijk vindt om kapitaallening van lokale banken te verkrijgen, contacteer ons vandaag via e-mail vandaag voor deze hulp (leningen, start geld): sandraloancompany1@gmail.com Want de bijbel zegt: "" Lukas 11:10 Iedereen die vraagt ??ontvangt; Hij die zoekt, vindt; En aan hem die klopt, zal de deur geopend worden "dus laat deze gelegenheid niet doorgeven doordat Jezus hetzelfde is, gisteren, vandaag en voor altijd meer. Dit is alleen voor een serieuze geest en God die mensen in financiële moeilijkheden vreest en wil Hun weg vinden.

  U adviseert de onderstaande gegevens te invullen en terug te geven.

  Uw naam:______________________

  Jouw adres:____________________

  Jouw land:____________________

  Je beroep:__________________

  Benodigde leningsbedrag: ______________

  Leningstijd: ____________________

  Maandinkomen:__________________

  Mobiel nummer:________________

  Heeft u een lening aangevraagd voor: ________________

  Als u eerder een lening heeft aangevraagd, waar u eerlijk behandeld bent? Waar ligt het bedrijf?
 14. mark joe
  Bent u een zakenman of vrouw? Ben je in enige financiële stress of doe
  Heb je geld nodig om je eigen bedrijf te starten? Heb je nodig om te regelen
  Uw schuldlening of uw rekeningen afrekenen of een goed bedrijf starten? Doe je
  Heb een lage credit score en je vindt het moeilijk om een lening te verkrijgen
  Van lokale banken en andere financiële instellingen? Heb je een lening nodig of
  Voor om het even welke reden contact ons vandaag voor meer details op
  Markjoeloanhome@gmail.com Geef ons alsjeblieft het volgende
  Informatie indien geïnteresseerd.

  1) Volledige naam: .........
  2) Geslacht: .........
  3) Leningbedrag nodig: .........
  4) Leningstijd: .........
  5) Land: .........
  6) Huisadres: .........
  7) Mobiel nummer: .........
  Bedankt en vriendelijke groeten.

  Dhr
 15. mark joe
  Bent u een zakenman of vrouw? Ben je in enige financiële stress of doe
  Heb je geld nodig om je eigen bedrijf te starten? Heb je nodig om te regelen
  Uw schuldlening of uw rekeningen afrekenen of een goed bedrijf starten? Doe je
  Heb een lage credit score en je vindt het moeilijk om een lening te verkrijgen
  Van lokale banken en andere financiële instellingen? Heb je een lening nodig of
  Voor om het even welke reden contact ons vandaag voor meer details op
  Markjoeloanhome@gmail.com Geef ons alsjeblieft het volgende
  Informatie indien geïnteresseerd.

  1) Volledige naam: .........
  2) Geslacht: .........
  3) Leningbedrag nodig: .........
  4) Leningstijd: .........
  5) Land: .........
  6) Huisadres: .........
  7) Mobiel nummer: .........
  Bedankt en vriendelijke groeten.

  Dhr
Reageer
 
Reageren via Facebook