27 mei 2014
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2014: Meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden

3FM vraagt met Serious Request 2014 aandacht voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld.

3FM Serious Request 2014 vraagt aandacht voor een stille ramp die miljoenen vrouwen treft en beschadigt. De DJ’s in het Glazen Huis willen deze vrouwen een stem geven en zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. 

3FM Serious Request 2014

De drie DJ’s in het Glazen Huis, dat voor editie 2014 in Haarlem staat, gaan van 18 december tot en met 24 december alles doen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis zet zich in voor opvang en herstel van vrouwen met een trauma door seksueel geweld, helpt deze vrouwen het leven op te bouwen, maar vraagt ook bij publiek, politie en strijdkrachten aandacht voor het recht van elk mens, elke vrouw, om zelf te bepalen over het eigen lichaam.

"De stille ramp waarvoor we met 3FM Serious Request 2014 aandacht vragen, is groot en gruwelijk, de slachtoffers hebben nauwelijks rechten, worden niet gehoord en vaak uitgestoten door de gemeenschap", zegt Eric Corton, 3FM-DJ en ambassadeur van het Rode Kruis. "Daar willen wij de ogen niet voor sluiten. Integendeel. Het is ons er veel aan gelegen om zoveel mogelijk van deze meisjes en vrouwen uitzicht op een toekomst te bieden, hun kracht te laten hervinden en om het probleem van seksueel geweld tijdens oorlog en conflicten aan te kaarten."

Stille ramp

Wereldwijd wordt een op de vijf vrouwen verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt in haar leven. In conflictgebieden zijn vrouwen extra kwetsbaar omdat seksueel geweld als een vernederend wapen wordt ingezet. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de slachtoffers, maar heeft ook economische en sociale impact. Het seksuele misbruik is een taboe, door schaamte omgeven. Slachtoffers worden vaak uitgesloten van de gemeenschap. Herstel van deze vrouwen is belangrijk. Uit humanitair oogpunt, maar ook omdat juist vrouwen tijdens en na conflicten de basis leggen voor wederopbouw. Zij zorgen voor de kinderen en de inkomsten van een gezin, zij zorgen voor de gemeenschap en de familie. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze meisjes en vrouwen.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers, meisjes en vrouwen die met seksueel geweld tijdens conflicten te maken kregen. Het Rode Kruis zorgt voor opvang, medische zorg en psychische begeleiding, maar zet zich ook in om deze vrouwen zicht op een toekomst te bieden, bijvoorbeeld door startkapitaal en trainingen te verstrekken. Het Rode Kruis geeft voorlichting aan publiek, politie en strijdkrachten over de gevolgen van seksueel geweld en gaat het gesprek met hen aan. Enerzijds zodat de slachtoffers niet uitgestoten worden van de gemeenschap, anderzijds zodat seksueel misbruik tijdens oorlog en conflicten afneemt.

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

3FM Serious Request haalde in 2004 € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Verschillende internationale radiostations uit België, Zweden, Zwitserland, Kenia en Korea sloten zich in 2006 bij de actie aan. Het Glazen Huis stond in 2013 in Leeuwarden. De actie bracht dat jaar € 12.302.747,-  op voor de aanpak van kindersterfte door diarree en bereikte 12,3 miljoen Nederlanders. In 2014 staat het Glazen Huis in Haarlem, in 2015 in Heerlen.

Eric Corton maakt doel 3FM Serious Request 2014 bekend

Eric Corton maakte dinsdagmorgen 27 mei bij Giel bekend dat aandacht vragen voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld het doel voor 3FM Serious Request 2014 is.

>> Meer info op de site van het Rode Kruis

Reacties (144)
 1. e.dijkstra
  wie kan mij nog aan een cab (petje)helpen die er in haarlem zijn verkocht
 2. emma 221
  ik vind het erg omdat het niet normaal is dat jonge meisjes en vrouwen gewoon mishandeld worden en dat vind ik heel erg
 3. lisa
  ik vind het ongeerlijk
 4. Kevin
  I read your post and wieshd I was good enough to write it
 5. Cristiano
  Hey, kilelr job on that one you guys!
 6. Anjali
  Geez, that's unllieevabbe. Kudos and such.
 7. Saili
  Finidng this post. It's just a big piece of luck for me.
 8. Shavkat
  I've only tried the current free lite vesiorn. But, I'm pretty impressed. The only other app I have similar is vSnax which streams their videos.Poptiq download works much better. I don't have to wait for wireless d/l which can take a bit of time even for short videos. The recommendations looks to be a good idea, but will see how useful it is in time. And the interface is easier and clearer to use.
 9. Davi
  Het lijkt me een interesant boek, alle keinns van de wereld, maar dat bood de slang Adam en Eva ook aan dus k'denk dat je ermee voorzichtig moet doen.
 10. zina
  erg thema. maar hebben veel op gehaald. landen waar je het nog hebben we zijn er voor jullie
 11. Leonie
  Ik zou graag willen zien dat er ook eens wat meer aandacht wordt geschonken aan dieren in nood, serious request kan hier door hun succes meer mensen aan het denken zetten om niet alleen mensen maar ook dieren te steunen.
 12. peter
  Goed werk van de DJ's!!
 13. wim
  Xxx
 14. jacqy 54
  Al jullie verhalen maken veel bij mij los.
  als meisje van 12 ben ik een jaar lang bijna dagelijks seksueel misbruikt.
  Ik woonde niet in een oorlogs gebied maar gewoon hier in nederland.
  Nu 40 jaar na dato heb ik hier nog steeds regelmatig last van.
  Daarom zeg ik jullie help de meisjes van nu in colombia of waar dan ook.Jullie doel is heel goed, geef deze kinderen de hulp waarop ze gewoon recht hebben.
  Sexueel misbruik maak veel kapot.
  daarom nogmaals help deze kinderen ze hebben er recht op om kind te zijn.
  Succes met jullie actie,
  groetjes Jacqueline
 15. Ellen
  geweld aan vrouwen en kinderen is een structurele methode om tijdens oorlogen en zulke politische konflikten druk uit te oefenen.
  dat zelfde komt voor in families, van zulke, van wie je het niet verwacht.
  de gevolgen zijn enorm.
  ieder misbruikslachtoffer reageert anders.
  een normaal leven is niet meer mogelijk, een tijd lang kan die vrouw nog functioneren, het is wachten tot ze in elkaar klapt. . . .
Reageer
 
Reageren via Facebook