27 mei 2014
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2014: Meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden

3FM vraagt met Serious Request 2014 aandacht voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld.

3FM Serious Request 2014 vraagt aandacht voor een stille ramp die miljoenen vrouwen treft en beschadigt. De DJ’s in het Glazen Huis willen deze vrouwen een stem geven en zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. 

3FM Serious Request 2014

De drie DJ’s in het Glazen Huis, dat voor editie 2014 in Haarlem staat, gaan van 18 december tot en met 24 december alles doen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis zet zich in voor opvang en herstel van vrouwen met een trauma door seksueel geweld, helpt deze vrouwen het leven op te bouwen, maar vraagt ook bij publiek, politie en strijdkrachten aandacht voor het recht van elk mens, elke vrouw, om zelf te bepalen over het eigen lichaam.

"De stille ramp waarvoor we met 3FM Serious Request 2014 aandacht vragen, is groot en gruwelijk, de slachtoffers hebben nauwelijks rechten, worden niet gehoord en vaak uitgestoten door de gemeenschap", zegt Eric Corton, 3FM-DJ en ambassadeur van het Rode Kruis. "Daar willen wij de ogen niet voor sluiten. Integendeel. Het is ons er veel aan gelegen om zoveel mogelijk van deze meisjes en vrouwen uitzicht op een toekomst te bieden, hun kracht te laten hervinden en om het probleem van seksueel geweld tijdens oorlog en conflicten aan te kaarten."

Stille ramp

Wereldwijd wordt een op de vijf vrouwen verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt in haar leven. In conflictgebieden zijn vrouwen extra kwetsbaar omdat seksueel geweld als een vernederend wapen wordt ingezet. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de slachtoffers, maar heeft ook economische en sociale impact. Het seksuele misbruik is een taboe, door schaamte omgeven. Slachtoffers worden vaak uitgesloten van de gemeenschap. Herstel van deze vrouwen is belangrijk. Uit humanitair oogpunt, maar ook omdat juist vrouwen tijdens en na conflicten de basis leggen voor wederopbouw. Zij zorgen voor de kinderen en de inkomsten van een gezin, zij zorgen voor de gemeenschap en de familie. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze meisjes en vrouwen.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers, meisjes en vrouwen die met seksueel geweld tijdens conflicten te maken kregen. Het Rode Kruis zorgt voor opvang, medische zorg en psychische begeleiding, maar zet zich ook in om deze vrouwen zicht op een toekomst te bieden, bijvoorbeeld door startkapitaal en trainingen te verstrekken. Het Rode Kruis geeft voorlichting aan publiek, politie en strijdkrachten over de gevolgen van seksueel geweld en gaat het gesprek met hen aan. Enerzijds zodat de slachtoffers niet uitgestoten worden van de gemeenschap, anderzijds zodat seksueel misbruik tijdens oorlog en conflicten afneemt.

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

3FM Serious Request haalde in 2004 € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Verschillende internationale radiostations uit België, Zweden, Zwitserland, Kenia en Korea sloten zich in 2006 bij de actie aan. Het Glazen Huis stond in 2013 in Leeuwarden. De actie bracht dat jaar € 12.302.747,-  op voor de aanpak van kindersterfte door diarree en bereikte 12,3 miljoen Nederlanders. In 2014 staat het Glazen Huis in Haarlem, in 2015 in Heerlen.

Eric Corton maakt doel 3FM Serious Request 2014 bekend

Eric Corton maakte dinsdagmorgen 27 mei bij Giel bekend dat aandacht vragen voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld het doel voor 3FM Serious Request 2014 is.

>> Meer info op de site van het Rode Kruis

Reacties (167)
 1. Kaylin
  One or two to rerembem, that is. http://qthxcnm.com [url=http://dslrjqzvn.com]dslrjqzvn[/url] [link=http://swttpfyxpb.com]swttpfyxpb[/link]
 2. Coralyn
  That's a sensible answer to a chiealnglng question http://rnskqongw.com [url=http://xaovssxx.com]xaovssxx[/url] [link=http://mikjlmzt.com]mikjlmzt[/link]
 3. Cassara
  That's a knowing answer to a dicuifflt question http://wslrmmiw.com [url=http://fhdsrn.com]fhdsrn[/url] [link=http://wddnhitmcxx.com]wddnhitmcxx[/link]
 4. Regina
  I'm imesrsepd you should think of something like that http://ljpbgjakzjw.com [url=http://mayppwzzk.com]mayppwzzk[/url] [link=http://boluqjjyg.com]boluqjjyg[/link]
 5. Dweezil
  Thta's the best answer of all time! JMHO
 6. Philly
  Well maimadaca nuts, how about that.
 7. Kacy
  Back in school, I'm doing so much lernaing.
 8. Irish
  We've areivrd at the end of the line and I have what I need!
 9. e.dijkstra
  wie kan mij nog aan een cab (petje)helpen die er in haarlem zijn verkocht
 10. emma 221
  ik vind het erg omdat het niet normaal is dat jonge meisjes en vrouwen gewoon mishandeld worden en dat vind ik heel erg
 11. lisa
  ik vind het ongeerlijk
 12. Kevin
  I read your post and wieshd I was good enough to write it
 13. Cristiano
  Hey, kilelr job on that one you guys!
 14. Anjali
  Geez, that's unllieevabbe. Kudos and such.
 15. Saili
  Finidng this post. It's just a big piece of luck for me.
Reageer
 
Reageren via Facebook