27 mei 2014
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2014: Meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden

3FM vraagt met Serious Request 2014 aandacht voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld.

3FM Serious Request 2014 vraagt aandacht voor een stille ramp die miljoenen vrouwen treft en beschadigt. De DJ’s in het Glazen Huis willen deze vrouwen een stem geven en zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. 

3FM Serious Request 2014

De drie DJ’s in het Glazen Huis, dat voor editie 2014 in Haarlem staat, gaan van 18 december tot en met 24 december alles doen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis zet zich in voor opvang en herstel van vrouwen met een trauma door seksueel geweld, helpt deze vrouwen het leven op te bouwen, maar vraagt ook bij publiek, politie en strijdkrachten aandacht voor het recht van elk mens, elke vrouw, om zelf te bepalen over het eigen lichaam.

"De stille ramp waarvoor we met 3FM Serious Request 2014 aandacht vragen, is groot en gruwelijk, de slachtoffers hebben nauwelijks rechten, worden niet gehoord en vaak uitgestoten door de gemeenschap", zegt Eric Corton, 3FM-DJ en ambassadeur van het Rode Kruis. "Daar willen wij de ogen niet voor sluiten. Integendeel. Het is ons er veel aan gelegen om zoveel mogelijk van deze meisjes en vrouwen uitzicht op een toekomst te bieden, hun kracht te laten hervinden en om het probleem van seksueel geweld tijdens oorlog en conflicten aan te kaarten."

Stille ramp

Wereldwijd wordt een op de vijf vrouwen verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt in haar leven. In conflictgebieden zijn vrouwen extra kwetsbaar omdat seksueel geweld als een vernederend wapen wordt ingezet. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de slachtoffers, maar heeft ook economische en sociale impact. Het seksuele misbruik is een taboe, door schaamte omgeven. Slachtoffers worden vaak uitgesloten van de gemeenschap. Herstel van deze vrouwen is belangrijk. Uit humanitair oogpunt, maar ook omdat juist vrouwen tijdens en na conflicten de basis leggen voor wederopbouw. Zij zorgen voor de kinderen en de inkomsten van een gezin, zij zorgen voor de gemeenschap en de familie. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze meisjes en vrouwen.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers, meisjes en vrouwen die met seksueel geweld tijdens conflicten te maken kregen. Het Rode Kruis zorgt voor opvang, medische zorg en psychische begeleiding, maar zet zich ook in om deze vrouwen zicht op een toekomst te bieden, bijvoorbeeld door startkapitaal en trainingen te verstrekken. Het Rode Kruis geeft voorlichting aan publiek, politie en strijdkrachten over de gevolgen van seksueel geweld en gaat het gesprek met hen aan. Enerzijds zodat de slachtoffers niet uitgestoten worden van de gemeenschap, anderzijds zodat seksueel misbruik tijdens oorlog en conflicten afneemt.

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

3FM Serious Request haalde in 2004 € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Verschillende internationale radiostations uit België, Zweden, Zwitserland, Kenia en Korea sloten zich in 2006 bij de actie aan. Het Glazen Huis stond in 2013 in Leeuwarden. De actie bracht dat jaar € 12.302.747,-  op voor de aanpak van kindersterfte door diarree en bereikte 12,3 miljoen Nederlanders. In 2014 staat het Glazen Huis in Haarlem, in 2015 in Heerlen.

Eric Corton maakt doel 3FM Serious Request 2014 bekend

Eric Corton maakte dinsdagmorgen 27 mei bij Giel bekend dat aandacht vragen voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld het doel voor 3FM Serious Request 2014 is.

>> Meer info op de site van het Rode Kruis

Reacties (168)
 1. Robert Mollers
  Mensen toch, er is wel leed in Nederland hoor, maar dat kun je toch niet vergelijken met wat er zich in Colombia afspeelt! Probeer uw blik eens te verbreden, deze wereld is zo veel groter dan dit land. Niet doneren is ook een oplossing natuurlijk. Succes met uw leven...
 2. Annemiek
  Waarschijnlijk worden jongens ook seksueel misbruikt. Waarom wordt dit niet meegenomen in deze actie van het Rode Kruis?
 3. Verena
  ik vindt deze actie gewdldig en voer actie met een vriiend van me dat doeb wel nu al 3jaar en vorig jaar hadden we €58,50 opgehaalt dit jaar hopenlijl weer een tientje meer

  Groetjes verena
 4. colin
  Wat een goede actie Hands off our girls
 5. fabian en Berry donderwinkel
  Goeden avond heren,

  Wij hebben begin de avond een nummer aangevraagd skee-lo i wish, opzich aangezien het late tijdstip zouden wij dit nummer zometeen wel graag willen horen, ook steuen wij een actie door particulieren die van Leeuwarden naar Haarlem roeien. Daarom hopen wij dit nummer nog te kunnen horen:)

  Met vriendelijke groet,

  Berry en Fabian
 6. Annette Verschure
  Lieve mensen,
  Kik eens op www.aros-de-esperanza.org dat is een stichting vanuit Zwijndrecht opgestart en werkt in Medellin, Colombia. De stichting houdt, onder leiding van Guido Broekhuizen, meisjes uit de criminaliteit, behoedt ze voor verkrachting enz. Met vriendelijke groeten, Annette Verschure, voorzitster.
 7. Ester
  Hallo!
  Wat een goed doel!
  Alleen vind ik het toch ook een beetje vreemd dat de actie heet Hands of our girls, wiens meisjes? En waarom wordt het woord meisjes gebruikt, waarom niet het woord vrouwen?
  Als ik jullie was zou ik het vervangen door HANDS OFF ALL WOMEN!!
  Succes!!
 8. Atone
  Voor alle mensen die vinden dat in eigen land genoeg misstanden op sexueel misbruik van vrouwen. Ga naar een blijf-van-huis en bied ondersteuning aan. Zoek diegene op die het betreft en vraag of je kunt helpen. Wat mij betreft kan het Serious Request doel 'vrouwen die slachtoffer zijn van (sexueel) geweld' bijdrage aan de gehele bewustwording dat er overal in de wereld deze misstanden voorkomen (in Nederland maar ook in colombia).
  Landsgrenzen zitten in ons hoofd. Laten we niet onderschatten dat als je in oorlog leeft en als meisje van 12 meerdere malen wordt verkracht, een kind van je verkrachter krijgt en wordt afgestoten door je familie dat compassie en mededogen heel wenselijk is. En als we door inzamelen van geld dit (gedeeltelijk) kunnen realiseren dan is wereld weer stukje vrediger en mooier geworden.
 9. Atone
  Voor alle mensen die vinden dat in eigen land genoeg misstanden op sexueel misbruik van vrouwen. Ga naar een blijf-van-huis en bied ondersteuning aan. Zoek diegene op die het betreft en vraag of je kunt helpen. Wat mij betreft kan het Serious Request doel 'vrouwen die slachtoffer zijn van (sexueel) geweld' bijdrage aan de gehele bewustwording dat er overal in de wereld deze misstanden voorkomen (in Nederland maar ook in colombia).
  Landsgrenzen zitten in ons hoofd. Laten we niet onderschatten dat als je in oorlog leeft en als meisje van 12 meerdere malen wordt verkracht, een kind van je verkrachter krijgt en wordt afgestoten door je familie dat compassie en mededogen heel wenselijk is. En als we door inzamelen van geld dit (gedeeltelijk) kunnen realiseren dan is wereld weer stukje vrediger en mooier geworden.
 10. Hans van Rutte
  Lees vooral het boek van Lenny Schouten: De wetten van de stilte.
  Dit is het allesomvattende boek m.b.t. jullie thema
 11. Nella
  Een goed doel, kan niet anders zeggen. Mijn respect hebben jullie.
  En voor diegene die elke zeuren over het gemuts in Nederland, sta op en ga naar Den Haag en spuw je gal niet op elk forum.
  In januari kan je daar je stem laten horen. Eens kijken hoeveel mensen er zijn. En maar klagen maar iets doen, ho maar.

  Dus 3 FM, heel veel sterkte.
 12. radar
  Ik begrijp niet hoe je het instinctief gedrag van die mensen daar als westerling zou kunnen veranderen door donatie van hulp en geld ? Willen ze bij elke vrouw daar nu een politieagentje zetten ??
  En wanneer komt er eens een actie voor al die dieren en de natuur in Brazilië, Indonesië waar het oerwoud in razend tempo verdwijnt, dan zal ik ook eens gul geven. Kortom wederom een slechte actie !!
 13. Angelique
  Laten we onze Nederlandse girls en boys ook meenemen. Sinds ik mij er voor openstelde lieten mensen in mijn vriendenkring zich uit over wat hen is overkomen en dat er geen oor voor hen was met alle gevolgen van dien:
  - vriendin sexueel benaderd door huisvriend van haar ouders
  - collega met tot op heden migraineaanvallen
  - collega, eerst als kind door neef, daarna door vader van vriendinnetje, volledige arbeidsuutval
  - collega door zwager als zij logeerde bij haar zus, moeder wilde er niets over horen
  - kennis, verkracht tijdens fietsen naar huis
  - vriend misbruikt door overbuurman, moeder negeerde alle signalen
  - buurvrouw
  - kennis als kind door priester
  - vriend als kind door priester

  Er komen gasflessen in de klas waar kinderen zitten die ook sexueel misbruikt worden, hoe wordt daar mee omgegaan?
 14. MO
  RESPECT
 15. Peter Ligtenberg
  beste redactie, misschien kennen jullie dit youtube filmpje al? Ik woon al jaren in Frankrijk en kreeg dit van franse vrienden toegestuurd. Sluit uitstekend bij het thema van Serious Request 2014 aan!! Misschien ten overvloede, maar laat het naast jullie fantastische promotiefilm aan iedereen zien! https://www.youtube.com/watch?v=1e8xgF0JtVg.
  Succes met jullie aktie, hartelijke groet, Elma en Peter Ligtenberg, Mareuil-sur-Belle, Frankrijk
Reageer
 
Reageren via Facebook