27 mei 2014
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2014: Meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden

3FM vraagt met Serious Request 2014 aandacht voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld.

3FM Serious Request 2014 vraagt aandacht voor een stille ramp die miljoenen vrouwen treft en beschadigt. De DJ’s in het Glazen Huis willen deze vrouwen een stem geven en zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. 

3FM Serious Request 2014

De drie DJ’s in het Glazen Huis, dat voor editie 2014 in Haarlem staat, gaan van 18 december tot en met 24 december alles doen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis zet zich in voor opvang en herstel van vrouwen met een trauma door seksueel geweld, helpt deze vrouwen het leven op te bouwen, maar vraagt ook bij publiek, politie en strijdkrachten aandacht voor het recht van elk mens, elke vrouw, om zelf te bepalen over het eigen lichaam.

"De stille ramp waarvoor we met 3FM Serious Request 2014 aandacht vragen, is groot en gruwelijk, de slachtoffers hebben nauwelijks rechten, worden niet gehoord en vaak uitgestoten door de gemeenschap", zegt Eric Corton, 3FM-DJ en ambassadeur van het Rode Kruis. "Daar willen wij de ogen niet voor sluiten. Integendeel. Het is ons er veel aan gelegen om zoveel mogelijk van deze meisjes en vrouwen uitzicht op een toekomst te bieden, hun kracht te laten hervinden en om het probleem van seksueel geweld tijdens oorlog en conflicten aan te kaarten."

Stille ramp

Wereldwijd wordt een op de vijf vrouwen verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt in haar leven. In conflictgebieden zijn vrouwen extra kwetsbaar omdat seksueel geweld als een vernederend wapen wordt ingezet. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de slachtoffers, maar heeft ook economische en sociale impact. Het seksuele misbruik is een taboe, door schaamte omgeven. Slachtoffers worden vaak uitgesloten van de gemeenschap. Herstel van deze vrouwen is belangrijk. Uit humanitair oogpunt, maar ook omdat juist vrouwen tijdens en na conflicten de basis leggen voor wederopbouw. Zij zorgen voor de kinderen en de inkomsten van een gezin, zij zorgen voor de gemeenschap en de familie. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze meisjes en vrouwen.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers, meisjes en vrouwen die met seksueel geweld tijdens conflicten te maken kregen. Het Rode Kruis zorgt voor opvang, medische zorg en psychische begeleiding, maar zet zich ook in om deze vrouwen zicht op een toekomst te bieden, bijvoorbeeld door startkapitaal en trainingen te verstrekken. Het Rode Kruis geeft voorlichting aan publiek, politie en strijdkrachten over de gevolgen van seksueel geweld en gaat het gesprek met hen aan. Enerzijds zodat de slachtoffers niet uitgestoten worden van de gemeenschap, anderzijds zodat seksueel misbruik tijdens oorlog en conflicten afneemt.

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

3FM Serious Request haalde in 2004 € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Verschillende internationale radiostations uit België, Zweden, Zwitserland, Kenia en Korea sloten zich in 2006 bij de actie aan. Het Glazen Huis stond in 2013 in Leeuwarden. De actie bracht dat jaar € 12.302.747,-  op voor de aanpak van kindersterfte door diarree en bereikte 12,3 miljoen Nederlanders. In 2014 staat het Glazen Huis in Haarlem, in 2015 in Heerlen.

Eric Corton maakt doel 3FM Serious Request 2014 bekend

Eric Corton maakte dinsdagmorgen 27 mei bij Giel bekend dat aandacht vragen voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld het doel voor 3FM Serious Request 2014 is.

>> Meer info op de site van het Rode Kruis

Reacties (168)
 1. jacqy 54
  Jammer genoeg weet ik uit eigen ervaring hoe het voelt om slachtoffer te zijn van seksueel geweld.
  Hier moet een einde aan komen Seksueel geweld moet stoppen!Het komt overal ter wereld voor zelfs hier in Nederland. Het laat diepe sporen na bij de slachtoffers. Dit mag niet help de slachtoffers, zowel de meisjes als de jongens..
  Het is zeer pijnlijk en
 2. maria
  Ja , de woordkeuze: " Our girls" zat mij ook onmiddelijk dwars. De woordkeuze voor het bezittelijk voornaamwoord: " Our" is inderdaad niet gepast. Voor ieder meisje en vrouw! Maar verder vind ik het een zeer goed gekozen thema dat alle steun verdient.
 3. D. Mathon
  Het gaat er niet om dat we onze andere naasten niet willen helpen, maar al sinds tientallen jaren worden er miljoenen vanuit Nederland, miljarden wereldwijd voor Afrika ingezameld.... Je kan me niet vertellen dat er na 30-40 jaar nog steeds geen verbetering is ná al die miljardeninjecties...
  Als ze miljarden kunnen investeren in voetbalstadions (WK2010) dan kunnen ze dat ook in leefbaarheid en sociale voorzieningen.
  Voor 1 stadion had je ook een normale wijk kunnen opbouwen of een fatsoenlijk gebouw voor de gezondheidszorg of onderwijs.
 4. Sietse
  Mooi gezegd Tamara! Ik wordt er eerlijk gezegd een beetje verdrietig van als mensen (ook op dit forum) het gevoel hebben dat het geld van dit soort acties beter in Nederland besteed kan worden. Ik denk dat je dan niet goed beseft hoe goed het hier in nederland is, ook (zelfs) als je een minimum inkomen (of uitkering!) hebt. Ik denk dat er weinig Nederlanders zijn die graag naar een land willen emigreren waar oorlog is en vrouwen en kinderen seksueel misbruikt worden. De reportages van Eric zullen dat ongetwijfeld weer bevestigen. Kortom: zet hem op Serious Request! Het is een geweldig doel en ik ga zeker weer geld overmaken!
 5. Tamara
  Geweldig deze actie, trots op alle mensen die hieraan meewerken en proberen een steentje bij te dragen. Jammer alleen dat je naast zoveel mooie reacties ook zoveel negatieve reacties ziet van mensen die uitlatingen doen over landen waar ze nog nooit zijn geweest en geen idee van hebben. En mocht je vinden dat er niet genoeg geholpen wordt in Nederland dan wil ik je graag helpen herinneren dat je dat prima zelf kan opzetten!! Kijk je een avondje minder tv in plaats van de hele week en ga je ergens helpen, gebruik je die tijd voor iets goeds. Koop je een shirtje minder, ga je naar de markt ipv de dure super. Begin bij jezelf en hou je negativiteit voor je daar verander je helemaal niets mee. Lamme excuses over ik heb geen geld, geen tijd:ONZIN ik heb een fulltime baan, een druk sociaal leven maar doe wel aan vrijwilligerswerk in NL en heb nog tijd over om een actie op te zetten voor Serieus request dus stop met je onzin en begin bij jezelf. Negativo's wees eens eerlijk tegen jezelf en stel je eigen prioriteiten maar laat dit soort mooie acties niet overschaduwd worden door jouw need tot negativiteit. Begin zlef eens met actie!
  @ Serieus request; Geweldig onderwerp dit jaar: GA ZO DOOR!!!
 6. Gezien van der Leest
  Dapper dat jullie deze stille ramp aan de orde stellen! Wij, de VPSG, hopen dat dit de taboesfeer helpt doorbreken zodat er oog komt voor de gruwelijke gevolgen van seksueel geweld.
  We zijn een stichting in Haarlem die al 30 jaar zich inzet voor kinderen en volwassenen die in ons land misbruikt worden, vaak achter de voordeur van het huis waar ze wonen.
  Tijdens Serious Request zijn we aanwezig voor mensen die steun zoeken of willen praten over wat ze zelf hebben meegemaakt.
  Ook zijn we beschikbaar om, vanuit onze praktijkervaring, te vertellen wat seksueel misbruik teweeg brengt in het leven van mensen.

  Stichting VPSG
  Nieuwe Groenmarkt 8 hs
  Haarlem
  023-5328222
  info@vpsg.nl
  www.vpsg.nl
 7. Natasja
  Een thema dat aandacht nodig heeft. Niemand heeft het recht om deze meisjes en vrouwen te beschadigen voor hun leven! Heel veel succes heren! Heb respect voor jullie! Groetjes Natasja
 8. Dora
  Het mooiste zou zijn dat wereldwijd cocainesnuivers in staking gaan .
  Maar helaas een Utopia .
  Wat een verdorven duivels land dat Colombia , niet zo vreemd dat de ABC eilanden overspoeld worden met Colombiaanse vrouwen .
 9. Nicole
  Yes! Ik doe dit keer mee met jullie overheerlijke sapjes! Dus voor mij net als de DJs geen vast voedsel.
  Ik woon in Almere, maar blijf Haarlemse
  Nicole van Donselaar
 10. brian
  echt cool dat ze een glazen huis in gaan.
  en goed dat ze dat aan kunnen zo lang zonder eten
 11. Wilma
  Superrrr deze aktie , dit onrecht die veel vrouwen moeten doorstaan!!!!! Wordt tijd dat er aandacht voor komt wereldwijd , goed begin!!!!! Heeel veel succes, ik loop alvast in jullie t shirt!!!!! ?....groetjes Wilma
 12. Wilma
  Superrrr deze aktie , dit onrecht die veel vrouwen moeten doorstaan!!!!! Wordt tijd dat er aandacht voor komt wereldwijd , goed begin!!!!! Heeel veel succes, ik loop alvast in jullie t shirt!!!!! ?....groetjes Wilma
 13. Chantal
  Geweldige actie en geweldig thema dit jaar. Ik vroeg me af waarom jullie niet een Emglestalige samenvatting van de actie op de site plaatsen: Er wonen in Nederland veel Ests die bij een (relevante)internationale organisatie werken en ze zouden wellicht ook mee willen doen aan de actie; denk maar aan het Internationaal Strafhof, het Yugoslaviëtribunaal, INternational Institute for Criminal Investigations, Justice Rapid Response etc. Allemaal organisaties die een bijdrage leveren aan de strijd tegen sexuwel geweld gewapende conflicten. Groet, Chantal uit Den Haag
 14. Moira
  Voor mensen in NL wordt heel veel gedaan. natuurlijk hoort dat zo en terecht dat die aandacht gevraagd wordt. Maar de hele wereld is ons land! En juist daar waar mensen geen enkele aandacht of hulp krijgen, waar geen rechtvaardigheid heerst kunnen wij helpen. Wij kunnen dat, let maar op.
  Mensen die daar toch moeite mee hebben kunnen er gewoon voor kiezen iets voor minderbedeelden in NL te doen. Maar wel wat doen!
 15. Trackless
  Vrijdag 12 december begint Trackless vast met een benefietconcert in Café Aloys in Eindhoven samen met drie singer-songwriters. Kom en steun het fantastische doel van Serious Request.
Reageer
 
Reageren via Facebook