27 mei 2014
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2014: Meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden

3FM vraagt met Serious Request 2014 aandacht voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld.

3FM Serious Request 2014 vraagt aandacht voor een stille ramp die miljoenen vrouwen treft en beschadigt. De DJ’s in het Glazen Huis willen deze vrouwen een stem geven en zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. 

3FM Serious Request 2014

De drie DJ’s in het Glazen Huis, dat voor editie 2014 in Haarlem staat, gaan van 18 december tot en met 24 december alles doen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis zet zich in voor opvang en herstel van vrouwen met een trauma door seksueel geweld, helpt deze vrouwen het leven op te bouwen, maar vraagt ook bij publiek, politie en strijdkrachten aandacht voor het recht van elk mens, elke vrouw, om zelf te bepalen over het eigen lichaam.

"De stille ramp waarvoor we met 3FM Serious Request 2014 aandacht vragen, is groot en gruwelijk, de slachtoffers hebben nauwelijks rechten, worden niet gehoord en vaak uitgestoten door de gemeenschap", zegt Eric Corton, 3FM-DJ en ambassadeur van het Rode Kruis. "Daar willen wij de ogen niet voor sluiten. Integendeel. Het is ons er veel aan gelegen om zoveel mogelijk van deze meisjes en vrouwen uitzicht op een toekomst te bieden, hun kracht te laten hervinden en om het probleem van seksueel geweld tijdens oorlog en conflicten aan te kaarten."

Stille ramp

Wereldwijd wordt een op de vijf vrouwen verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt in haar leven. In conflictgebieden zijn vrouwen extra kwetsbaar omdat seksueel geweld als een vernederend wapen wordt ingezet. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de slachtoffers, maar heeft ook economische en sociale impact. Het seksuele misbruik is een taboe, door schaamte omgeven. Slachtoffers worden vaak uitgesloten van de gemeenschap. Herstel van deze vrouwen is belangrijk. Uit humanitair oogpunt, maar ook omdat juist vrouwen tijdens en na conflicten de basis leggen voor wederopbouw. Zij zorgen voor de kinderen en de inkomsten van een gezin, zij zorgen voor de gemeenschap en de familie. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze meisjes en vrouwen.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers, meisjes en vrouwen die met seksueel geweld tijdens conflicten te maken kregen. Het Rode Kruis zorgt voor opvang, medische zorg en psychische begeleiding, maar zet zich ook in om deze vrouwen zicht op een toekomst te bieden, bijvoorbeeld door startkapitaal en trainingen te verstrekken. Het Rode Kruis geeft voorlichting aan publiek, politie en strijdkrachten over de gevolgen van seksueel geweld en gaat het gesprek met hen aan. Enerzijds zodat de slachtoffers niet uitgestoten worden van de gemeenschap, anderzijds zodat seksueel misbruik tijdens oorlog en conflicten afneemt.

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

3FM Serious Request haalde in 2004 € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Verschillende internationale radiostations uit België, Zweden, Zwitserland, Kenia en Korea sloten zich in 2006 bij de actie aan. Het Glazen Huis stond in 2013 in Leeuwarden. De actie bracht dat jaar € 12.302.747,-  op voor de aanpak van kindersterfte door diarree en bereikte 12,3 miljoen Nederlanders. In 2014 staat het Glazen Huis in Haarlem, in 2015 in Heerlen.

Eric Corton maakt doel 3FM Serious Request 2014 bekend

Eric Corton maakte dinsdagmorgen 27 mei bij Giel bekend dat aandacht vragen voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld het doel voor 3FM Serious Request 2014 is.

>> Meer info op de site van het Rode Kruis

Reacties (144)
 1. E.Bootsman
  Ik wil graag weer een t-shirt van Serious Request 2014 bestellen, net zoals voorgaande jaren. Waar kan ik deze vinden\bestellen??
 2. Astrid van Wanum
  Supergoed doel! Vandaag zijn wij begonnen met het verkopen van cakejes voor serious request. We mikken op 100 euro. Astrid en Robine(8)
 3. Frans
  Een zeer goede actie. Ik moet echter wijzen op een taalfout in de tekst alhier.
  "Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers (...)"
  'Rode Kruis' is onzijdig en naar onzijdige woorden dient men te verwijzen met 'zijn'.
  "Het Rode Kruis helpt en bereikt met zijn netwerk van miljoenen vrijwilligers (...)"
  Succes!
 4. Dj Jivãro
  Ook Amsterdam Nieuw-Sloten zet zich alvast op 13 december in voor deze stille ramp. Door middel van het organiseren van een feestelijke Bino-Dance Classics avond hopen wij een aardig bedrag bij elkaar te krijgen om 3FM Serious Request te ondersteunen.
  Groetjes,
  Sidney,Claire,Mohammed en vele andere Amsterdammers.
 5. Pieter
  hallo,
  mijn leerlingen zijn hard bezig met geld inzamelen we hopen 100 euro te krijgen, moet groep 4!!

  groetjes het bestuur van basisschool de paulusschool
 6. sofie
  heel heftig gelukkig kon ik in actie 'k verkoop kerstkaarten, mobiele hangers en doosjes. maar gelukkig komt serieus request in actie doe dat ook en verkoop dingen waar je bijvoorbeeld nicks meer mee doet
 7. Tamar
  Beste serious request,
  Ik en mijn vriendinnen vinden het tof dat jullie dit doen. Daarom doen wij dit jaar ook mee. Wij gaan op onze school veel dingen verkopen. Vorg jaar haalde wij €528 euro op. We hopen dat het dit jaar nog meer wordt.
 8. Yanniek
  Beste serious request,

  Ik vind het heel bijzonder dat jullie dit doen. Ik ben zelf vorige jaar slachtoffer van seksueel geweld geworden in Egypte. Daar krijgt 90% van de vrouwen in haar leven te maken met dit geweld. Voor de mensen hieronder die zeggen dat er vrouwen in dat huis moeten gaan zitten; seksueel geweld is een maatschappelijk probleem en wordt voornamelijk uitgevoerd door mannen. Daarom is het juist goed dat mannen hier ook iets aan doen, zij kunnen het veranderen. Way to go dj's!!!
 9. erwin mulder
  Hoi hoi ... wat een top actie weer dit jaar, is het misschien een idee om voor de editie van 2015 neuroblastoom kinderkanker als goede doel te gebruiken ook al is het een zeldzame ziekte maar elk kind is er één teveel wat aan deze vreselijke ziekte overlijd. ... heel veel succes dit jaar en zet hem op!!!! Groet erwin
 10. Roos
  Goedemiddag!
  Is er een mooi introductiefilmpje van Eric Corton over de 'nieuwe' stille ramp Hand of our girls?
 11. mb
  Elk jaar nog gevraagd of 3FM nog aandacht gaat schenken aan de oorzaken van de doelen die zij kiezen. Het antwoord is tot nu toe altijd 'nee'. Met de aandacht die zij trekken zou dit eigenlijk een 'must' moeten zijn.
 12. Raymond
  Ik weet een actie voor 2015!!!!!!

  Help de over alles klagende geitenwollensokkenfiguur aan een enkeltje onbewoond eiland.

  Pffff wat zal nederland rustig worden zeg.

  Succes guys, ik ben er weer bij dit jaar.
 13. Poison Ivy
  Net besloten op de jaarvergadering dat Jeepclub Nederland op het eerstvolgende evenement hier (nogmaals) aandacht voor zal vragen :-)
 14. anneloes
  Ik vind het echt een goed doel en ik hoop dat jullie dit jaar weer veel geld ophalen ik ga zeker meedoen. Ik weet nog niet wat ik ga doen maar meedoen doe ik zeker!! Gr anneloes 10 jaar
 15. Mike Meere
  http://3fmseriousrequest.jouwweb.nl/
Reageer
 
Reageren via Facebook