27 mei 2014
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2014: Meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden

3FM vraagt met Serious Request 2014 aandacht voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld.

3FM Serious Request 2014 vraagt aandacht voor een stille ramp die miljoenen vrouwen treft en beschadigt. De DJ’s in het Glazen Huis willen deze vrouwen een stem geven en zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. 

3FM Serious Request 2014

De drie DJ’s in het Glazen Huis, dat voor editie 2014 in Haarlem staat, gaan van 18 december tot en met 24 december alles doen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis zet zich in voor opvang en herstel van vrouwen met een trauma door seksueel geweld, helpt deze vrouwen het leven op te bouwen, maar vraagt ook bij publiek, politie en strijdkrachten aandacht voor het recht van elk mens, elke vrouw, om zelf te bepalen over het eigen lichaam.

"De stille ramp waarvoor we met 3FM Serious Request 2014 aandacht vragen, is groot en gruwelijk, de slachtoffers hebben nauwelijks rechten, worden niet gehoord en vaak uitgestoten door de gemeenschap", zegt Eric Corton, 3FM-DJ en ambassadeur van het Rode Kruis. "Daar willen wij de ogen niet voor sluiten. Integendeel. Het is ons er veel aan gelegen om zoveel mogelijk van deze meisjes en vrouwen uitzicht op een toekomst te bieden, hun kracht te laten hervinden en om het probleem van seksueel geweld tijdens oorlog en conflicten aan te kaarten."

Stille ramp

Wereldwijd wordt een op de vijf vrouwen verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt in haar leven. In conflictgebieden zijn vrouwen extra kwetsbaar omdat seksueel geweld als een vernederend wapen wordt ingezet. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de slachtoffers, maar heeft ook economische en sociale impact. Het seksuele misbruik is een taboe, door schaamte omgeven. Slachtoffers worden vaak uitgesloten van de gemeenschap. Herstel van deze vrouwen is belangrijk. Uit humanitair oogpunt, maar ook omdat juist vrouwen tijdens en na conflicten de basis leggen voor wederopbouw. Zij zorgen voor de kinderen en de inkomsten van een gezin, zij zorgen voor de gemeenschap en de familie. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze meisjes en vrouwen.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers, meisjes en vrouwen die met seksueel geweld tijdens conflicten te maken kregen. Het Rode Kruis zorgt voor opvang, medische zorg en psychische begeleiding, maar zet zich ook in om deze vrouwen zicht op een toekomst te bieden, bijvoorbeeld door startkapitaal en trainingen te verstrekken. Het Rode Kruis geeft voorlichting aan publiek, politie en strijdkrachten over de gevolgen van seksueel geweld en gaat het gesprek met hen aan. Enerzijds zodat de slachtoffers niet uitgestoten worden van de gemeenschap, anderzijds zodat seksueel misbruik tijdens oorlog en conflicten afneemt.

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

3FM Serious Request haalde in 2004 € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Verschillende internationale radiostations uit België, Zweden, Zwitserland, Kenia en Korea sloten zich in 2006 bij de actie aan. Het Glazen Huis stond in 2013 in Leeuwarden. De actie bracht dat jaar € 12.302.747,-  op voor de aanpak van kindersterfte door diarree en bereikte 12,3 miljoen Nederlanders. In 2014 staat het Glazen Huis in Haarlem, in 2015 in Heerlen.

Eric Corton maakt doel 3FM Serious Request 2014 bekend

Eric Corton maakte dinsdagmorgen 27 mei bij Giel bekend dat aandacht vragen voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld het doel voor 3FM Serious Request 2014 is.

>> Meer info op de site van het Rode Kruis

Reacties (144)
 1. Alma
  Elk jaar staat de tv aan om naar het glazen huis te kijken. Ook dit jaar is er echt weer een goed doel uit gekozen. Dit jaar zal ik (waarschijnlijk) niet in de rij staan voor de brievenbus maar zal ik doneren via de verkoop van muffins :)
  Heren, heel veel succes en heel veel plezier alvast in het glazen huis!!
 2. Linda
  Super dat jullie je ook dit jaar weer inzetten en het glazen huis ingaan. Vorig jaar was ik ziek en kon ik niet doen wat ik eigenlijk wilde doen! Maar dit jaar wil
  Ik zou veel mogelijk taarten bakken en verkopen waarvan de gehele opbrengst naar serious request gaat. Ik krijg de bakproducten van zeelandia gesponsord en smulprint maakt een mooi eetbaar logo voor op de taarten dus hopelijk ga ik er veel verkopen

  Succ6 in het glazen huis
  Liefs Linda van den Eynde
  Bake a cake
 3. Stephen
  Laten we het doel voor 2015 direct bepalen: onderzoek naar de teloorgang van het Nederlandsche Volck. Wat een stupide en uiterst primaire reacties alhier. Zint het doel je niet dan is dat maar zo, veranderen doe je het niet meer. Al helemaal niet door hier te reageren.
 4. Roel
  Ik ben trots op de mensen van 3fm, het rode kruis en iedereen die meehelpt om deze stille ramp aan te pakken. De leerlingen van mijn school zijn al druk bezig met geld inzamelen.

  Let's make the world a better place...
 5. kathy
  Tsjeminee! Wat een vreselijk zeikvolk heb je er toch bij. Wat kunnen mensen klagen zeg! Als je het doel niet goed genoeg vindt ga je toch lekker zelf een week zonder eten in een glazen kast zitten. Dat eeuwige gezeur van mensen, onuitstaanbaar gewoon. Deze mensen zetten zich in voor een goed doel, mogen ze lekker zelf bepalen welk doel dat dan is. Heb je dat gejank om zwarte Piet even niet is het weer huilen omdat het goede doel niet naar je zin is. Nou, wat het doel ook is, respect voor deze jongens die zich ieder jaar weer inzetten. Zij doen tenminste iets.
 6. S. Haasakker
  Jammer dat er veel negatieve reacties tussen staan. Ik heb al jaren achtereen de week voor kerst de tv op `3FM en het glazen huis` staan. Vind het een tof initiatief en een goed programma met ook nog een goed doel als streven! Ga ervoor in 2014 zeg ik dan ook. Jullie zijn goed bezig met ook dit jaar weer een goed doel. Ook dit jaar ga ik weer een plaatje aanvragen!
  Groetjes Silvy
 7. Carts voor Kids
  Geld ophalen doen wij ook maar voor kinderen en ouders die kanker hebben en niet verzekerd zijn . Wij helpen deze kinderen en ouders met geld voor de behandeling . en wij stopen niks in onze zakken en doen GEEN onderzoek. wij helpen dat is wat wij doen . en je kan het zien en horen . Stichting Carts Voor Kids .
 8. M
  Een goede actie! Ik ben zelf slachtoffer van seksueel geweld maar niet in conflictgebieden. Goed dat hier aandacht aan wordt geschonken.
  Ik doe er ook alles aan om deze taboe te doorbreken.
 9. Jeroen
  Wel krom dat er dan 3 kerels in het glazen huis gaan zitten, en niet en paar vrouwelijke 3FM DJ's ??
 10. Sabine
  Geweldig mooi doel weer! Ook wij doen dit jaar mee. Ik heb er heul veul zin in!
 11. Jack
  Ik vindt het zeer slecht dat we wel op komen voor seksueelmisbruik in het Buitenland. Terwijl wij de slachtoffers in Nederland vergeten. Schaamte. ...
 12. Johan
  Ik vind het heel goed dat er aandacht wordt gevraagd voor seksueel misbruik. Maar heb wel een kanttekening, er worden namelijk ook mannen en vooral ook veel jongens misbruikt. Waarom wordt daar geen aandacht aan geschonken?
 13. iemand
  commerciële rotzooi. 3 fm Verdient er ook aan veel aan. Dag 3 fm... met je homo dj's. en die eric corton die lekkere dure reisjes maakt.
 14. Inge
  Supergoed doel dit jaar! Ik begreep dat Eric en Coen een zware tijd hebben gehad tijdens hun reizen waar ze aangrijpende verhalen en dingen hebben gehoord en gezien. Ik ben blij dat 3fm zich hiervoor inzet samen met het rode kruis.

  Ik kan niet begrijpen waarom mensen vinden dat Nederland het slecht heeft en hulp nodig heeft (zie eerdere berichten). Ja, het is niet fijn dat mensen hun baan verliezen en er zijn vast nog tal van andere problemen, maar dat kun je niet echt vergelijken met de drama's die zich op enorme schaal in andere landen afspelen. 3fm heeft een goede manier gevonden om ieder jaar aandacht te geven aan deze 'stille rampen' en om echt een verschil te maken.

  Wij steunen het doel dit jaar uiteraard ook weer! En we kijken en luisteren weer met plezier naar alle uitzendingen!

  Veel succes en veel plezier heren in het galzen huis!
 15. sylvia
  Een super goed doel, wij zullen zeker ons steentje bijdragen en hopen dat er weer records gebroken worden.
  Heel veel succes in het glazen huis en de mensen daar omheen.
  Xxx sylvia
Reageer
 
Reageren via Facebook