27 mei 2014
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2014: Meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden

3FM vraagt met Serious Request 2014 aandacht voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld.

3FM Serious Request 2014 vraagt aandacht voor een stille ramp die miljoenen vrouwen treft en beschadigt. De DJ’s in het Glazen Huis willen deze vrouwen een stem geven en zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. 

3FM Serious Request 2014

De drie DJ’s in het Glazen Huis, dat voor editie 2014 in Haarlem staat, gaan van 18 december tot en met 24 december alles doen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis zet zich in voor opvang en herstel van vrouwen met een trauma door seksueel geweld, helpt deze vrouwen het leven op te bouwen, maar vraagt ook bij publiek, politie en strijdkrachten aandacht voor het recht van elk mens, elke vrouw, om zelf te bepalen over het eigen lichaam.

"De stille ramp waarvoor we met 3FM Serious Request 2014 aandacht vragen, is groot en gruwelijk, de slachtoffers hebben nauwelijks rechten, worden niet gehoord en vaak uitgestoten door de gemeenschap", zegt Eric Corton, 3FM-DJ en ambassadeur van het Rode Kruis. "Daar willen wij de ogen niet voor sluiten. Integendeel. Het is ons er veel aan gelegen om zoveel mogelijk van deze meisjes en vrouwen uitzicht op een toekomst te bieden, hun kracht te laten hervinden en om het probleem van seksueel geweld tijdens oorlog en conflicten aan te kaarten."

Stille ramp

Wereldwijd wordt een op de vijf vrouwen verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt in haar leven. In conflictgebieden zijn vrouwen extra kwetsbaar omdat seksueel geweld als een vernederend wapen wordt ingezet. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de slachtoffers, maar heeft ook economische en sociale impact. Het seksuele misbruik is een taboe, door schaamte omgeven. Slachtoffers worden vaak uitgesloten van de gemeenschap. Herstel van deze vrouwen is belangrijk. Uit humanitair oogpunt, maar ook omdat juist vrouwen tijdens en na conflicten de basis leggen voor wederopbouw. Zij zorgen voor de kinderen en de inkomsten van een gezin, zij zorgen voor de gemeenschap en de familie. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze meisjes en vrouwen.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers, meisjes en vrouwen die met seksueel geweld tijdens conflicten te maken kregen. Het Rode Kruis zorgt voor opvang, medische zorg en psychische begeleiding, maar zet zich ook in om deze vrouwen zicht op een toekomst te bieden, bijvoorbeeld door startkapitaal en trainingen te verstrekken. Het Rode Kruis geeft voorlichting aan publiek, politie en strijdkrachten over de gevolgen van seksueel geweld en gaat het gesprek met hen aan. Enerzijds zodat de slachtoffers niet uitgestoten worden van de gemeenschap, anderzijds zodat seksueel misbruik tijdens oorlog en conflicten afneemt.

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

3FM Serious Request haalde in 2004 € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Verschillende internationale radiostations uit België, Zweden, Zwitserland, Kenia en Korea sloten zich in 2006 bij de actie aan. Het Glazen Huis stond in 2013 in Leeuwarden. De actie bracht dat jaar € 12.302.747,-  op voor de aanpak van kindersterfte door diarree en bereikte 12,3 miljoen Nederlanders. In 2014 staat het Glazen Huis in Haarlem, in 2015 in Heerlen.

Eric Corton maakt doel 3FM Serious Request 2014 bekend

Eric Corton maakte dinsdagmorgen 27 mei bij Giel bekend dat aandacht vragen voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld het doel voor 3FM Serious Request 2014 is.

>> Meer info op de site van het Rode Kruis

Reacties (168)
 1. anneke schmidt
  Ik steun van harte de aktie SERIOUS REQUEST.
 2. corne
  Wat een kut doek weer
  wanneer gaan ze nu eens een keer iets voor de mensen in ons land doen !!!
 3. Truus
  De regering is verantwoordelijk voor de toenemende armoede in Nederland, waarom zouden wij deze verantwoordelijkheid bij de regering wegnemen door hiervoor geld in te gaan zamelen? Dat is lekker makkelijk voor de regeringspartijen: laat armoedebestrijding maar zitten, 3FM lost het dit jaar wel op! Nee dus, Serious Request is altijd gericht geweest op stille rampen waar vrijwel geen aandacht voor is en waar tegen dus ook te weinig actie wordt ondernomen. Voor de armoede is Nederland is genoeg aandacht en dient door de regering actie genomen te worden!
 4. Sietske
  Ongelofelijk dat er mensen zijn die vinden dat dit geen goed doel is, omdat Nederland als eerste geholpen moet worden.... Ikke ikke ikke. Kom op mensen. Iedereen op de wereld heeft net zoveel recht. Of je nu in Afrika of in Europa woont. Er moeten tenslotte keuzes worden gemaakt. Mensen in Nederland worden ook geholpen. En soms is een situatie in een (oorlogs)land toch iets erger dan in Nederland. Pfff. Als je vind dat Nederland als eerste geholpen moet worden, begin dan eerst eens zelf!
 5. Miss Africa Netherlands
  This is a great initiative.
 6. Elyse
  Weer geld doneren aan het buitenland? Hou je mond joh... Dit gebeurt ook in Nederland. Ik vind dit echt een goed doel. Of je nou in Nederland woont of in Afrika, Het gevoel blijft hetzelfde. Hands off our girls
 7. Toetoe
  Ik kan er niet meer op wachten ik vindt het zo leuk en goed onderwerp ik ga geld geven
 8. ALEX
  ja sorry hoor maar t gaat weer over Afrika , het is ook zeker triest voor woorden om t onderwerp waar t over gaat , maar ik zou zeggen pak een onderwerp aan in ons eigen land
  waar kinderen zonder ontbijt naar school gaan PUNT ..
 9. Jantje de apenheul
  Wow het is in haarlem. Ik woon naast haarlem
 10. E.Bootsman
  Ik wil graag weer een t-shirt van Serious Request 2014 bestellen, net zoals voorgaande jaren. Waar kan ik deze vinden\bestellen??
 11. Astrid van Wanum
  Supergoed doel! Vandaag zijn wij begonnen met het verkopen van cakejes voor serious request. We mikken op 100 euro. Astrid en Robine(8)
 12. Frans
  Een zeer goede actie. Ik moet echter wijzen op een taalfout in de tekst alhier.
  "Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers (...)"
  'Rode Kruis' is onzijdig en naar onzijdige woorden dient men te verwijzen met 'zijn'.
  "Het Rode Kruis helpt en bereikt met zijn netwerk van miljoenen vrijwilligers (...)"
  Succes!
 13. Dj Jivãro
  Ook Amsterdam Nieuw-Sloten zet zich alvast op 13 december in voor deze stille ramp. Door middel van het organiseren van een feestelijke Bino-Dance Classics avond hopen wij een aardig bedrag bij elkaar te krijgen om 3FM Serious Request te ondersteunen.
  Groetjes,
  Sidney,Claire,Mohammed en vele andere Amsterdammers.
 14. Pieter
  hallo,
  mijn leerlingen zijn hard bezig met geld inzamelen we hopen 100 euro te krijgen, moet groep 4!!

  groetjes het bestuur van basisschool de paulusschool
 15. sofie
  heel heftig gelukkig kon ik in actie 'k verkoop kerstkaarten, mobiele hangers en doosjes. maar gelukkig komt serieus request in actie doe dat ook en verkoop dingen waar je bijvoorbeeld nicks meer mee doet
Reageer
 
Reageren via Facebook