27 mei 2014
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2014: Meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden

3FM vraagt met Serious Request 2014 aandacht voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld.

3FM Serious Request 2014 vraagt aandacht voor een stille ramp die miljoenen vrouwen treft en beschadigt. De DJ’s in het Glazen Huis willen deze vrouwen een stem geven en zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. 

3FM Serious Request 2014

De drie DJ’s in het Glazen Huis, dat voor editie 2014 in Haarlem staat, gaan van 18 december tot en met 24 december alles doen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis zet zich in voor opvang en herstel van vrouwen met een trauma door seksueel geweld, helpt deze vrouwen het leven op te bouwen, maar vraagt ook bij publiek, politie en strijdkrachten aandacht voor het recht van elk mens, elke vrouw, om zelf te bepalen over het eigen lichaam.

"De stille ramp waarvoor we met 3FM Serious Request 2014 aandacht vragen, is groot en gruwelijk, de slachtoffers hebben nauwelijks rechten, worden niet gehoord en vaak uitgestoten door de gemeenschap", zegt Eric Corton, 3FM-DJ en ambassadeur van het Rode Kruis. "Daar willen wij de ogen niet voor sluiten. Integendeel. Het is ons er veel aan gelegen om zoveel mogelijk van deze meisjes en vrouwen uitzicht op een toekomst te bieden, hun kracht te laten hervinden en om het probleem van seksueel geweld tijdens oorlog en conflicten aan te kaarten."

Stille ramp

Wereldwijd wordt een op de vijf vrouwen verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt in haar leven. In conflictgebieden zijn vrouwen extra kwetsbaar omdat seksueel geweld als een vernederend wapen wordt ingezet. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de slachtoffers, maar heeft ook economische en sociale impact. Het seksuele misbruik is een taboe, door schaamte omgeven. Slachtoffers worden vaak uitgesloten van de gemeenschap. Herstel van deze vrouwen is belangrijk. Uit humanitair oogpunt, maar ook omdat juist vrouwen tijdens en na conflicten de basis leggen voor wederopbouw. Zij zorgen voor de kinderen en de inkomsten van een gezin, zij zorgen voor de gemeenschap en de familie. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze meisjes en vrouwen.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers, meisjes en vrouwen die met seksueel geweld tijdens conflicten te maken kregen. Het Rode Kruis zorgt voor opvang, medische zorg en psychische begeleiding, maar zet zich ook in om deze vrouwen zicht op een toekomst te bieden, bijvoorbeeld door startkapitaal en trainingen te verstrekken. Het Rode Kruis geeft voorlichting aan publiek, politie en strijdkrachten over de gevolgen van seksueel geweld en gaat het gesprek met hen aan. Enerzijds zodat de slachtoffers niet uitgestoten worden van de gemeenschap, anderzijds zodat seksueel misbruik tijdens oorlog en conflicten afneemt.

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

3FM Serious Request haalde in 2004 € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Verschillende internationale radiostations uit België, Zweden, Zwitserland, Kenia en Korea sloten zich in 2006 bij de actie aan. Het Glazen Huis stond in 2013 in Leeuwarden. De actie bracht dat jaar € 12.302.747,-  op voor de aanpak van kindersterfte door diarree en bereikte 12,3 miljoen Nederlanders. In 2014 staat het Glazen Huis in Haarlem, in 2015 in Heerlen.

Eric Corton maakt doel 3FM Serious Request 2014 bekend

Eric Corton maakte dinsdagmorgen 27 mei bij Giel bekend dat aandacht vragen voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld het doel voor 3FM Serious Request 2014 is.

>> Meer info op de site van het Rode Kruis

Reacties (144)
 1. sylvia
  Een super goed doel, wij zullen zeker ons steentje bijdragen en hopen dat er weer records gebroken worden.
  Heel veel succes in het glazen huis en de mensen daar omheen.
  Xxx sylvia
 2. hans
  Ik ben het even kwijt hoor. Eest zuiver drink water dan red een baby dan is er weer aid's dan moet er weer voedsel heen. Waarom moeten volken ver van huis een zelfde soort levens norm opbouwen als wij? Sorry maar ik heb meer te doen met mensen die het hier zwaar hebben in onze maatschappij die bv hun baan verliezen omdat ze overbodig worden door techniek of internet winkels die alles kapot maken voor ondernemers. Zo zijn er nog wel meer dingen op te noemen waar we ook met velen wat aan kunnen doen. Tuurlijk zijn deze acties goed bedoeld maar red je er nou echt wat mee? Of gaat het om een goed gevoel. Ok je hebt 10 kinderen gered maar dan moeten ze verder in hun omgeving waar geen eten is waar geen scholen zijn enz. en dat MOET ook allemaal geregeld worden door weer een andere actie want ja je moet wel iedereen een kans geven in een gebied waar je naast in leven blijven zeer weinig kans hebt op een toekomst die wij als norm hebben!!
 3. liselot
  de mensen die het over ebola hebben: ebola is geen stille ramp iedereen weet ervan en er wordt heel veel geld besteedt eraan, en er wordt al super veel getest met medicijnen. dus ik vind dat dit thema helemaal goed bij 3FM Serious Reqeust. ga zo door!!!
 4. L.Roek
  Goed doel.
  Maar wie bepaalt er waar het glazen huis komt te staan?
  Kom volgend jaar naar Apeldoorn....,erg gezellig
 5. L.Roek
  Goede actie,maar even wat anders..,Wie bepaalt er waar het glazen huis komt te staan? ?????
  Ben ik heel benieuwd naar.
  Kom eens naar Apeldoorn,erg leuk hoor!!!!
  groeten L.Roek
 6. vera van vloten
  Ik vind het een mooi thema maar ook zielig voor die meisjes en vrouwen
 7. Michael
  Waarom zouden wij ons niet inzetten voor beide doelen:

  Hands off our girls

  &

  Ebola
  (Stille ramp-Kinderen zonder ouders. omdat deze aan ebola overleden zijn)

  Ik weet zeker dat wij nederlanders dit voor elkaar kunnen krijgen!

  Even improviseren en zoveel mogelijk binnenhalen!

  Heel veel succes dit jaar.
 8. patje
  Goed doel
  Maar weer naar het buitenland in Nederland zijn ook genoeg goede doelen
 9. Trudy
  Goed doel dit jaar!! Voor de vrouwen en meisjes die te maken hebben met seksueel geweld in oorlogs gebied.
  Ik vind wel dat veel mensen denken het beter te weten, en willen dat het doel veranderd. Ebola is ook erg maar krijgt momenteel al veel geld. Nu nog hopen dat ze het goed inzetten..... Het is super dat zovelen zich inzetten voor SR 2014 en hoop dat jullie ook dit jaar veel geld ophalen. Heel veel succes.
 10. J.
  Artsen zonder grenzen heeft geld en materialen nodig voor het op dit moment voor hun nummer 1 prioriteit Ebola, beter het huidige doel opschuiven naar komend jaar en nu voor het Ebola virus gaan inzamelen want in Afrika is dit een serious problem!!
 11. J.
  Artsen zonder grenzen heeft geld en materialen nodig voor het op dit moment voor hun nummer 1 prioriteit Ebola, beter het huidige doel opschuiven naar komend jaar en nu voor het Ebola virus gaan inzamelen want in Afrika is dit een serious problem!!
 12. Willem
  Momenteel is er een groot tekort aan geld en vooral materiaal en personeel voor de ramp in West Afrika. De Ebola uitbraak was vóór de lente dit jaar ook een stille ramp. Door een te late reactie van de WHO kan dit resulteren in een ramp van ongekende schaal voor het gebied met langdurige gevolgen. Momenteel verspreid Ebola zich exponentieel onder de bevolking in West Afrika, waarbij het iedereen daar kan treffen, jong en oud, man en vrouw. Gezien de huidige situatie daar lijkt mij dit een meer passend doel.
 13. Sam
  Er is momenteel geld genoeg voor Ebola. Daar gaan al miljoenen naar toe en daar zetten landen zich voor in. Hoor je ooit dat er geld naar dit soort doelen gaat? Nee. Daarom vind ik persoonlijk dit doel een stuk beter.
 14. Aafke van Sinkel
  Het beste en mooiste thema sinds de start van Serious Request.
  En toch: moet het niet als de wiedeweerga" Het terugdringen van Ebola" worden?
  Als alle landen die Serious Request organiseren dat doen, komt er een echt waardevol bedrag voor de bestrijding van deze vreselijke epidemie beschikbaar. Zonder de bestrijding van ebola leven de vrouwen en meisjes waarvoor dit jaar Serious Request wordt georganiseerd straks wellicht niet eens meer omdat ze aan deze ziekte ten onder zijn gegaan.
 15. julius
  @max serious request houd het onderwerp over stille rampen dus en ebola is geen stille ramp...
Reageer
 
Reageren via Facebook