27 mei 2014
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2014: Meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden

3FM vraagt met Serious Request 2014 aandacht voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld.

3FM Serious Request 2014 vraagt aandacht voor een stille ramp die miljoenen vrouwen treft en beschadigt. De DJ’s in het Glazen Huis willen deze vrouwen een stem geven en zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. 

3FM Serious Request 2014

De drie DJ’s in het Glazen Huis, dat voor editie 2014 in Haarlem staat, gaan van 18 december tot en met 24 december alles doen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis zet zich in voor opvang en herstel van vrouwen met een trauma door seksueel geweld, helpt deze vrouwen het leven op te bouwen, maar vraagt ook bij publiek, politie en strijdkrachten aandacht voor het recht van elk mens, elke vrouw, om zelf te bepalen over het eigen lichaam.

"De stille ramp waarvoor we met 3FM Serious Request 2014 aandacht vragen, is groot en gruwelijk, de slachtoffers hebben nauwelijks rechten, worden niet gehoord en vaak uitgestoten door de gemeenschap", zegt Eric Corton, 3FM-DJ en ambassadeur van het Rode Kruis. "Daar willen wij de ogen niet voor sluiten. Integendeel. Het is ons er veel aan gelegen om zoveel mogelijk van deze meisjes en vrouwen uitzicht op een toekomst te bieden, hun kracht te laten hervinden en om het probleem van seksueel geweld tijdens oorlog en conflicten aan te kaarten."

Stille ramp

Wereldwijd wordt een op de vijf vrouwen verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt in haar leven. In conflictgebieden zijn vrouwen extra kwetsbaar omdat seksueel geweld als een vernederend wapen wordt ingezet. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de slachtoffers, maar heeft ook economische en sociale impact. Het seksuele misbruik is een taboe, door schaamte omgeven. Slachtoffers worden vaak uitgesloten van de gemeenschap. Herstel van deze vrouwen is belangrijk. Uit humanitair oogpunt, maar ook omdat juist vrouwen tijdens en na conflicten de basis leggen voor wederopbouw. Zij zorgen voor de kinderen en de inkomsten van een gezin, zij zorgen voor de gemeenschap en de familie. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze meisjes en vrouwen.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers, meisjes en vrouwen die met seksueel geweld tijdens conflicten te maken kregen. Het Rode Kruis zorgt voor opvang, medische zorg en psychische begeleiding, maar zet zich ook in om deze vrouwen zicht op een toekomst te bieden, bijvoorbeeld door startkapitaal en trainingen te verstrekken. Het Rode Kruis geeft voorlichting aan publiek, politie en strijdkrachten over de gevolgen van seksueel geweld en gaat het gesprek met hen aan. Enerzijds zodat de slachtoffers niet uitgestoten worden van de gemeenschap, anderzijds zodat seksueel misbruik tijdens oorlog en conflicten afneemt.

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

3FM Serious Request haalde in 2004 € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Verschillende internationale radiostations uit België, Zweden, Zwitserland, Kenia en Korea sloten zich in 2006 bij de actie aan. Het Glazen Huis stond in 2013 in Leeuwarden. De actie bracht dat jaar € 12.302.747,-  op voor de aanpak van kindersterfte door diarree en bereikte 12,3 miljoen Nederlanders. In 2014 staat het Glazen Huis in Haarlem, in 2015 in Heerlen.

Eric Corton maakt doel 3FM Serious Request 2014 bekend

Eric Corton maakte dinsdagmorgen 27 mei bij Giel bekend dat aandacht vragen voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld het doel voor 3FM Serious Request 2014 is.

>> Meer info op de site van het Rode Kruis

Reacties (144)
 1. Bas
  Is er al bekend wie in het glazen huis gaan of wanneer wordt dit bekend? mvd
 2. Lyssa
  @Jan: Kijk op www.kindenseksualiteit.nl om kinderen voor te bereiden. Moeilijk onderwerp, maar zeer belangrijk om te bespreken met je kinderen. Net omdat zij (tussen 8 en 12) tot de grootste groep behoren van potentiële slachtoffers.. Je hoeft hen niet bang te maken, gewoon te informeren..
  Wij zetten ons alvast in met Powerwijven.
 3. Nienke
  Goed thema! Zal zeker weer mee gaan doen.
  En die mensen die het erover hebben dat Ebola beter een thema had kunnen zijn: je kan ook geld doneren naar stichtingen die zich dáárvoor inzetten. 3FM pakt juist vaak een thema waarvan niet veel mensen weten dat het überhaupt zo'n groot probleem is. Ook dat is belangrijk, dat dat gebeurt.
 4. Woody Bee
  Hallo, Ik heb speciaal voor serious request een nummer geschreven dat ook bij het onderwerp van dit jaar past. Ik ga proberen mee doen voor Demo v/d Dag. Hier is alvast mijn youtube video van het nummer. Ik hoop dat iedereen hem goed vind... Alvast bedankt. Woody Bee "Cry For Help" https://www.youtube.com/watch?v=EVrYievuCQs
 5. simone
  Respect voor weer een thema dat niet dagelijks besproken wordt in de media. Waar velen geen weet van hebben. Geld is maar een begin... maar zonder begin geen einde !
 6. Jan
  Ik begrijp erg goed dat jullie dit thema onder de aandacht willen brengen, en terecht! Toch een kanttekening. Mijn kinderen, en samen met hen vele anderen, staan te springen om acties op te zetten. Zeker nu het glazen huis dit jaar om de hoek staat zullen zijn zich de volle 100% inzetten. Hebben jullie er rekening mee gehouden dat dit een erg precair onderwerp is om met kleine kinderen te bespreken? Wordt er rekening gehouden met jullie kleine actievoerders in de campagne?
  Nogmaals, ik begrijp dat dit onder de aandacht gebracht moet worden, dit is uit nieuwsgierigheid en ik ga ervan uit dat jullie met dit alles rekening hebben gehouden.
  Ik hoop op een reactie!

  Grt Jan
 7. Simon
  Ook wij doen dit jaar weer mee! afgelopen jaar meer dan 30.000 euro opgehaald en daar gaan we dit jaar natuurlijk overheen. Zie Bax2give.nl We rennen 220 kilometer binnen 24 uur en zullen twee maal in Haarlem lang het glazen huis komen! Top Actie!!
 8. Marie
  Heel goed doel maar hoe ga ik dit mijn kinderen uitleggen? Hoop dat jullie daar rekening mee houden met jullie filmpjes en reportages.
 9. JANSCH
  MOETEN JULLIE NIET VERANDEREN VAN DOEL EN RICHTEN OP EBOLA!!!
  HOE BELANGRIJK IK OOK HET HUIDIGE DOEL ONDERSCHRIJF.
  EBOLA IS ZO HARTVERSCHEUREND EN HOUDT OOK IN DAT REGULIERE ZORG NIET MEER STAND HOUDT, DUS EXPLICIET EBOLA OOK ALLE RANDVERSCHIJNSELEN (ZORG) TE ONDERSTEUNEN, !!!!!!!
 10. Myrthe
  Wat goed dat jullie hier de focus op leggen! Gevangenisstraf omdat je naar een heren volleybal wedstrijd gaat kijken of gestenigd worden omdat je man van je af wil en je daarom beschuldigd van overspel zonder bewijs is aan de orde van de dag. Ik ben trots dat wij hier tegen ageren. Wij klein kikkerlandje. Succes!
 11. suzanne
  Ik vind het een prima doel. Maar besteed alsjeblieft ook aandacht aan de honderden meisjes en jonge vrouwen die het slachtoffer worden van internet pedofielen (en loverboys). Het leven van die meiskes is al verwoest voordat het begon, en ze zijn vaak te bang om het aan de omgeving te vertellen.
 12. renate
  Al heel druk bezig... maar aan het wachten op mogelijkheid tot aanvragen ondersteunende promotiematerialen.(posters/ donatieboxen) Helaas nog niet beschikbaar... ( nog steeds link naar die van 2013) Wanneer kunnen we deze verwachten!!!!
 13. Anoniem
  https://www.youtube.com/watch?v=mEy0wQRqTSw
 14. SR Westkapelle
  Wij zijn volop in de voorbereiding voor onze regionale acties, en gebruiken voorlopig het motto: SEXUEEL MISBRUIK ALS OORLOGSWAPEN?
 15. Krolll
  - 90 per cent of male victims of sexual violence in active conflicts have no access to justice (the law provides no protection for them)
  - 63 countries, representing almost two-thirds of the world’s population, only recognise female victims of rape.
  - 70 states criminalise men who report abuse
  - 28 countries only recognise males as perpetrators of sexual violence – not females.
  The research also found that up to 1 in 3 men fleeing the conflict in DRC had experienced sexual violence.
  Jullie kunnen nog steeds jullie actie veranderen, zo niet, dan zal ik zeker gaan protesteren tegen jullie vooringenomenheid. De ontmenselijking van mannen is wat tot oorlog leidt.
  http://www.warchild.org.uk/news/shocking-scale-sexual-violence-against-men-and-boys
Reageer
 
Reageren via Facebook