14 juni 2015
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2015 bekend

De DJ's in het Glazen Huis in Heerlen zetten zich in december 2015 samen met Nederland in voor de generatie van de toekomst in oorlogs- en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. NPO 3FM geeft ze met 3FM Serious Request een stem.

The next generation

In de week voor kerst vragen 3FM en het Rode Kruis aandacht voor jongeren die moeten overleven onder de meest extreme omstandigheden in landen zoals Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo. The next generation verdient toekomstperspectief, maar daarvoor is wel opleiding en persoonlijke ontwikkeling nodig. Voor deze stille ramp, deze miljoenen kinderen en jongeren, zamelen de DJ's van 3FM samen met de rest van Nederland geld in.

Miljoenen kinderen en jongeren

Op dit moment kunnen bijna 50 miljoen kinderen en jongeren niet (regelmatig) naar school of een beroepsopleiding volgen als gevolg van conflict. In plaats van dat kinderen zich ontwikkelen en leren, zijn ze in oorlogsgebied bezig om te overleven.

Leren in tijden van oorlog is niet gemakkelijk. Door traumatische ervaringen en door tekort aan eten kunnen concentratieproblemen ontstaan met leerachterstanden tot gevolg. De next generation verliest hierdoor toekomstperspectief.

"Jongeren zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Een groot conflict berooft jongeren van scholing en toekomstperspectief. Zij moeten de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot probleemoplossers, bouwers, verbeteraars, innovators en denkers. Zo kunnen ze straks een bijdrage leveren aan een betere toekomst voor het land, maar ook voor zichzelf. 3FM gaat er samen met het Rode Kruis alles aan doen om zoveel mogelijk van deze jongeren te helpen."
- zendermanager 3FM Wilbert Mutsaers

Grote, vaak jarenlange conflicten maken mensen extreem kwetsbaar op de korte en lange termijn. Veiligheid, gezondheid en welzijn zijn tijdens oorlog niet zeker. Jongeren en kinderen raken gewond, invalide, ze sterven, moeten vluchten of raken gescheiden van familie. Het dagelijks leven is volledig ontwricht. Inkomen en basisvoorzieningen zijn niet voor handen. Ook ontbreekt het vaak aan infrastructuur; scholen en ziekenhuizen zijn verwoest en gesloten.

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode kruis helpt door te ondersteunen in de persoonlijke ontwikkeling van deze kinderen en jongeren. Ze leren vaardigheden die ze op school, in een vervolgopleiding of op de arbeidsmarkt kunnen toepassen. Engels, Arabisch, wiskunde en ICT-lessen zijn voorbeelden. Ook worden er specifieke trainingen ingezet waarmee jongeren beter de stap naar de arbeidsmarkt kunnen maken, werkervaring kunnen opdoen en hun eigen geld kunnen verdienen. Voorbeelden zijn naaitrainingen, een opleiding tot kapper of elektricien, of een basisopleiding waarin wordt geleerd hoe je een winkel opstart of mobiele telefoon repareert. 

Waar wordt het geld voor gebruikt?

In crisisgebieden levert het Rode Kruis in eerste instantie noodhulp, medische zorg en opvang. Maar het Rode Kruis wil jongeren ook zoveel mogelijk perspectief op een betere toekomst geven. Om die reden zamelen we met 3FM Serious Request 2015 geld in. Het Rode Kruis empowert jongeren door mogelijkheden te bieden, zoals een opleiding, vaktraining en een basis waarmee in levensonderhoud voorzien kan worden. Hierdoor kunnen jongeren zich ontwikkelen en bijdragen aan de toekomst van hun omgeving.

3FM en het Rode Kruis

Voor de twaalfde keer slaan 3FM en het Rode Kruis de handen ineen voor een stille ramp. In de week voor Kerstmis worden drie DJ's van 3FM opgesloten in een Glazen Huis, die dit jaar in Heerlen staat. Ze mogen niks eten en ze zijn 24 uur per dag live te volgen via radio, online en tv.

Wat kan ik doen?

Je kunt op allerlei manieren doneren. Je kunt bijvoorbeeld een plaatje aanvragen of of een eigen actie opzetten!

Kom in actie voor 3FM Serious Request 2015

Reacties (47)
 1. Leike
  Op de eerste plaats compliment aan de heren Dj's die het dit jaar weer hebben gedaan, Buiten het feit of ik het nu eens ben met de doel waar hun geld voor hebben ingezameld. Had ook liever gezien dat het in Nederland zelf was gebleven het geld. Maar de besluit is genomen om in te gaan zamelen voor deze kinderen en daar moet je het mee doen en niet blijven zeiken. Dat er minder opgehaald is dan andere jaren heeft denk ik daar ook mee te maken en dan nog eens de inzamelingen voor de vluchtelingen die dit jaar onze land zijn binnen gekomen en andere organisatie's. Verder vindt ik dat Limburg zich wel op de kaart heeft gezet en met namen (Heerlen) door de gastvrijheid en gezelligheid want het was Top en ja denk als Limburg dat je weet dat je in de zeik wordt genomen in Nederland maar daar sta ik boven. Ben trots op dat geen wat ik heb gezien in Heerlen en daar mag menig Nederlander zich een puntje aan zuigen. En hoop dat ze het zeker nog een keer in Limburg gaan houden het glazenhuis.
 2. Venlo
  Hee Henkie Wentink, ga eens even Nederlands leren!
 3. Henk Wentink
  Goedenavond ! Wat jullie hebben gedaan en nog steeds blijven doen kan niet !!
  Geld ophalen voor de vluchtelingen terwijl hier armoede zat is !! Dit hebben jullie zo stom gedaan dat willen jullie niet weten !! Jullie gaan zoveel minder luisteraars krijgen na deze stomme actie van jullie !! had dit gedaan voor de voedselbank en jullie waren geliefd geworden voor iedereen en zoveel meer geld opgehaald dan nu !! Jullie moeten dat geld lekker in jullie kond stoppen vuile verraders !! Hoop dat iedereen tegen jullie zal zijn. Nederlands geld weg sturen na het buitenland terwijl hier kinderen niks te vreten hebben vuile ratte !!!! Linkse verraders !!!
 4. DikkeBMW
  ik vind helemaal mooi
  maar niet naar V&D dat geld
 5. yenna
  goed jongens echt zielig voor die kinderen gelukkig helpen wij hun.
 6. yenna
  super goed jongens dat jullie dit doen wij gaan mee doen aan de veiling met het opgehaalde geld top.
 7. lou
  actie voor minderbedeelde Nederlanders?
 8. emma 221
  ik vind het heel erg dat hun niet naar school mool mogen en wij wel en daarom vind ik het een heel goed doel dit jaar dus ik kijk de hele dag ernaar toe groetjes emma doei doei
 9. annakarima
  WHY THAT SONG ABOUT MUSLIMS NOT KNOWING CHRISTMAS? I TURNED OFF , AFTER THIS SONG AS IT IS HUMILIATING , DID YOU KNOW JESUS IS MENTIONED AND HONORED IN THE QUORAN? AS HE IS A PROPHET TOO,,,,, SO DO NOT DEGENERATE MUSLIMS , AS YOU DO AND DID WITH THIS SONG,I AM VERY DISAPPOINTED IN ALL OF YOU TO HAVE THIS SONG AIRED ,,,,,,,,,
 10. Limburger
  Prachtig evenement met een goed doel!
  Ik ben normaal een radio 2 luisteraar maar voor dit evenement op nog geen 100 meter van waar ik verblijf, luister ik graag naar 3FM!

  Heel veel succes in het glazen huis.
 11. Beverwijker
  @Patriot,

  1.wat ik ff niet snap is als je zo'n hekel heb aan de actie dat je op deze site komt.

  2. ik zit zelf in de bijstand en ja het is soms moeilijk maar dit komt door sommige mafketel in Den haag, met hun regels en wetten.

  3. ondanks dat ik in de bijstand zit en ja naar de voedselbank mag, doe ik dit niet omdat er al te weinig is maar dat probleem mag/moet worden opgelost door de hoge heren in Den Haag.

  ik vind je taalgebruik aanstootgevend het zijn geen "Nikkers" maar negeroide personen. En raad eens wie eigenlijk dit probleem horen op te lossen, juist DE HEREN in Den Haag, en zolang ZIJ ER GEEN FUCK AAN DOEN, vindt ik dit soort acties gerechtvaardigd.

  M.V.G.

  Beverwijker
 12. Heerlenaar
  @Patriot

  Wat 'n ziekelijke reactie van een blanke bijstandsmoeder. Je hebt het nog altijd 100x beter dan de gezinnen waar we nu geld voor inzamelen.

  Was het niet zo dat Serieus Request geld deed inzamelen voor stille rampen?
  Rampen en conflicten waar miljoenen slachtoffer van zijn?
  En wat is een stille ramp? Een conflict of ramp waar het hele media-circus over zwijgt. Nooit hoor of lees je er iets over. Is niet belangrijk genoeg. De media heeft wel aandacht voor de voedselbanken, de slechte zorg en dure premies. Maar een stille ramp is het dus niet.

  En armoede in Nederland is dus geen stille ramp, dus zal Serious Request hier ook niets mee doen.

  Als je zelf wilt dat het beter gaat in ons land, kom uit je stoel en start een mooie aktie op. Er zijn zoveel dingen in je straat die je kunt doen. Gratis.
 13. Stan Gielen
  Echt Tof in Heerlen! ik woon een dorp verder op.In het item Lez& de limo's valt mij op dat "vreemde mensen" er uit worden gehaald met als doel Limburgers in het Algemeen voor gek te zetten. Erg jammer!
 14. Jeroen
  @Patriot:
  Echt een kansloze en respectloze reactie van je. Iedereen die het nodig heeft verdient een beter leven. Zo ook deze kindjes in de landen waar terreur de orde van de dag is. Als deze kindjes een opleiding gegeven kan worden zodat zij niet de foute voorbeelden overnemen van de "gasten" die voor "oorlog" en "anarchie" zorgen, kan er wellicht in de komende jaren een goede economische opbouw in die landen plaatsvinden. Daardoor hoeven mensen zoals jij zich weer minder druk te maken over het vergelijken van appels en peren.

  @redactie:
  Verwijder aub de respectloze reactie van Patriot!
 15. Joke
  Ik vind het ieder jaar weer geweldig wat jullie doen om aandacht te vragen voor een goed doel met Serious Request! Hier in Nederland en ook Europa mogen we boffen dat we het zo goed hebben, maar in arme landen mogen ze ook wel wat positiefs beleven i.p.v zoveel oorlog en geweld!Ik ga jullie ook weer steunen, veel succes voor alle 3fm dj's!!xxxx....
Reageer
 
Reageren via Facebook