14 juni 2015
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2015 bekend

De DJ's in het Glazen Huis in Heerlen zetten zich in december 2015 samen met Nederland in voor de generatie van de toekomst in oorlogs- en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. NPO 3FM geeft ze met 3FM Serious Request een stem.

The next generation

In de week voor kerst vragen 3FM en het Rode Kruis aandacht voor jongeren die moeten overleven onder de meest extreme omstandigheden in landen zoals Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo. The next generation verdient toekomstperspectief, maar daarvoor is wel opleiding en persoonlijke ontwikkeling nodig. Voor deze stille ramp, deze miljoenen kinderen en jongeren, zamelen de DJ's van 3FM samen met de rest van Nederland geld in.

Miljoenen kinderen en jongeren

Op dit moment kunnen bijna 50 miljoen kinderen en jongeren niet (regelmatig) naar school of een beroepsopleiding volgen als gevolg van conflict. In plaats van dat kinderen zich ontwikkelen en leren, zijn ze in oorlogsgebied bezig om te overleven.

Leren in tijden van oorlog is niet gemakkelijk. Door traumatische ervaringen en door tekort aan eten kunnen concentratieproblemen ontstaan met leerachterstanden tot gevolg. De next generation verliest hierdoor toekomstperspectief.

"Jongeren zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Een groot conflict berooft jongeren van scholing en toekomstperspectief. Zij moeten de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot probleemoplossers, bouwers, verbeteraars, innovators en denkers. Zo kunnen ze straks een bijdrage leveren aan een betere toekomst voor het land, maar ook voor zichzelf. 3FM gaat er samen met het Rode Kruis alles aan doen om zoveel mogelijk van deze jongeren te helpen."
- zendermanager 3FM Wilbert Mutsaers

Grote, vaak jarenlange conflicten maken mensen extreem kwetsbaar op de korte en lange termijn. Veiligheid, gezondheid en welzijn zijn tijdens oorlog niet zeker. Jongeren en kinderen raken gewond, invalide, ze sterven, moeten vluchten of raken gescheiden van familie. Het dagelijks leven is volledig ontwricht. Inkomen en basisvoorzieningen zijn niet voor handen. Ook ontbreekt het vaak aan infrastructuur; scholen en ziekenhuizen zijn verwoest en gesloten.

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode kruis helpt door te ondersteunen in de persoonlijke ontwikkeling van deze kinderen en jongeren. Ze leren vaardigheden die ze op school, in een vervolgopleiding of op de arbeidsmarkt kunnen toepassen. Engels, Arabisch, wiskunde en ICT-lessen zijn voorbeelden. Ook worden er specifieke trainingen ingezet waarmee jongeren beter de stap naar de arbeidsmarkt kunnen maken, werkervaring kunnen opdoen en hun eigen geld kunnen verdienen. Voorbeelden zijn naaitrainingen, een opleiding tot kapper of elektricien, of een basisopleiding waarin wordt geleerd hoe je een winkel opstart of mobiele telefoon repareert. 

Waar wordt het geld voor gebruikt?

In crisisgebieden levert het Rode Kruis in eerste instantie noodhulp, medische zorg en opvang. Maar het Rode Kruis wil jongeren ook zoveel mogelijk perspectief op een betere toekomst geven. Om die reden zamelen we met 3FM Serious Request 2015 geld in. Het Rode Kruis empowert jongeren door mogelijkheden te bieden, zoals een opleiding, vaktraining en een basis waarmee in levensonderhoud voorzien kan worden. Hierdoor kunnen jongeren zich ontwikkelen en bijdragen aan de toekomst van hun omgeving.

3FM en het Rode Kruis

Voor de twaalfde keer slaan 3FM en het Rode Kruis de handen ineen voor een stille ramp. In de week voor Kerstmis worden drie DJ's van 3FM opgesloten in een Glazen Huis, die dit jaar in Heerlen staat. Ze mogen niks eten en ze zijn 24 uur per dag live te volgen via radio, online en tv.

Wat kan ik doen?

Je kunt op allerlei manieren doneren. Je kunt bijvoorbeeld een plaatje aanvragen of of een eigen actie opzetten!

Kom in actie voor 3FM Serious Request 2015

Reacties (47)
 1. Groep 7
  Wij komen 22-12 zelf het ingezamelde geld brengen vanuit Roelofarendsveen!
 2. Patriot
  Het is beter dat jullie maar eens een actie op touw zetten om hier de blanke bijstandsmoeders te ondersteunen. Die hebben het heel zwaar.
  Wat hebben wij nu met nikkers in oorlogsgebieden te maken!
  Overal waar die gasten aan de macht zijn is er oorlog en anarchie. Kom eerst voor je eigen volk op.

  Patriot
 3. Miranda van Empel
  Top
 4. Miranda van Empel
  Top
 5. E Bracke
  net Cupcakes ontvangen via praktijkschool hulst ze zijn zo super lekker en steunen het doel Gr Eddy uit axel
 6. Kipje
  Prachtig initiatief!! Geweldig dat deze DJ's dit gaan doen. En ja..wij wonen in een rijk en welvarend land. Maar ook in het land dat al tig jaren miljarden aan goede doelen uitgeeft en dat moet zo blijven. Maar ook in ons land zijn er genoeg mensen die onder de armoede grens leven, mensen die naar de voedselbank moeten, mensen die al jaren op een fatsoenlijke sociale huurwoning wachten, mensen die dachten een fijne oude dag te hebben en nu op een houtje moeten bijten en zo kan ik nog wel even doorgaan.... na jaren van inleveren voor de minst bedeelden onder ons, had ik het mooi gevonden JUIST NU als deze actie 1x voor mensen in Nederland gehouden zou worden. We doen al zoooo lang alles voor mensen in nood...maar niet voor de Nederlanders in nood... Desondanks wens ik jullie een fantastische opbrengst en in 2016...weet ik nog wel een goed doel!! :)
 7. Cecile Tinholt
  Ik wil mijn beltegoed graag doneren! Helaas moet dit al vóór 10 december anders pikt T-Mobile het in! Hebben jullie al een SMS nummer?
 8. Leeuwenborgh Opleidingen
  Studenten en docenten van Leeuwenborgh opleidingen unit zorg (400 st) lopen op vrijdag 18.12.2015 vanuit Maastricht naar Heerlen om de 3 Dj's opgesloten te zien worden in het glazen huis. De studenten laten zichzelf sponsoren voor deze wandeling van 25 km. Het totale bedrag wordt aangeboden aan de Dj's.
  Momenteel zijn de studenten en docenten bezig met de voorbereiding op deze tocht door wekelijks te sporten in het kader van het project Vitaliteit.
 9. Tjalling Jan
  Als SnowChasers gaan wij meedoen aan de Noordkaap Challenge van 9 december t/m 21 december. 3FM Serious Request is hier onderdeel van. Wij hebben dan ook een actiepagina aangemaakt: https://kominactie.3fm.nl/actie/snowchasers-team128
  Onze actie kan wel wat aandacht en donaties gebruiken. Elke steun is welkom.
 10. Archelle de Wolff
  https://www.facebook.com/events/482828568562459/

  Archelle de Wolff
  S.A.
 11. Guayito
  Joo patje!Nog steeds goed bezig zo te zien Nog ff en dan de maarohtn! dus dat wordt nog een paar weken knallen.Mocht je nog tijd over hebben, neem dan ook eens voor om wat sneller te reageren op het forum Ik zit al bijna anderhalve week op mijn punten te wachten . dus daar mag je best vaker op kijken, anders blijft het niet leven natuurlijk.spater!
 12. Max
  @yvonne Misschien is het niet op TV omdat 3FM een radiozender is. Op de radio en op deze internetsite is namelijk wel uitgelegd waar het geld precies is heen gegaan van het afgelopen jaar. En dat doen ze elk jaar. Precies om de reden omdat mensen denken zoals jij.
 13. Maritirisfloris
  Kinderen betalen Altijd de prijs als het gaat om oorlog of ruzie tussen volwassenen, overal ter wereld. Wij hebben het geluk dat er welvaart is in Nederland waardoor we voor onze kinderen kunnen zorgen. Uiteraard gaat het bij ons ook wel mis. Maar oorlog....kom op. Dat kennen wij niet. Onze kinderen groeien niet op in angst voor extreem gevaar. Onze kinderen kunnen naar school, kunnen een toekomst opbouwen. In conflictgebieden is dat wel anders.
  Daarom ondersteun ik dit doel voor de jeugd.
  3FM succes met de actie en ik ga samen met mijn kinderen weer genieten van deze fijne periode en we gaan weer wat verzinnen om ons steentje bij te dragen.
 14. Marcel
  Zucht.

  Weer boosheid om onterechte verdeling in ons ingerichte kikerlandje. Maar vind het ook de wereld op zijn kop. Dat wij die mensen de schult geven dat ze daar geboren en beland zijn... en onze zorg... dat is ook onze zorg want zeg nou zelf eind van het jaar kijken we allemaal weer hoe we 10 euro kunnen besparen van de zorg(toeslag/verzekering) (ieder 10 euro er bij en ik denk dat ook de oudere zorg beter word) ieder het zijne ik weet 1 ding en dat is dat deze jongeren ook een kans moeten hebben. Net als ons gegeven is in/na de oorlog.

  Tot slot wij gaan dit jaar een stille rap bestrijden. En daar gaan we echt voor! Succes met alle acties en laat van jullie horen want deze verhalen verbeteren de wereld echt niet
 15. Jeroen
  @john. Chapeau, je haalt me de woorden uit de mond. Hoe triest het ook is, dat is helaas de waarheid. Dit is de natuur en zo zit de wereld in elkaar, we moeten niet voor god proberen te spelen.
Reageer
 
Reageren via Facebook