14 juni 2015
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2015 bekend

De DJ's in het Glazen Huis in Heerlen zetten zich in december 2015 samen met Nederland in voor de generatie van de toekomst in oorlogs- en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. NPO 3FM geeft ze met 3FM Serious Request een stem.

The next generation

In de week voor kerst vragen 3FM en het Rode Kruis aandacht voor jongeren die moeten overleven onder de meest extreme omstandigheden in landen zoals Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo. The next generation verdient toekomstperspectief, maar daarvoor is wel opleiding en persoonlijke ontwikkeling nodig. Voor deze stille ramp, deze miljoenen kinderen en jongeren, zamelen de DJ's van 3FM samen met de rest van Nederland geld in.

Miljoenen kinderen en jongeren

Op dit moment kunnen bijna 50 miljoen kinderen en jongeren niet (regelmatig) naar school of een beroepsopleiding volgen als gevolg van conflict. In plaats van dat kinderen zich ontwikkelen en leren, zijn ze in oorlogsgebied bezig om te overleven.

Leren in tijden van oorlog is niet gemakkelijk. Door traumatische ervaringen en door tekort aan eten kunnen concentratieproblemen ontstaan met leerachterstanden tot gevolg. De next generation verliest hierdoor toekomstperspectief.

"Jongeren zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Een groot conflict berooft jongeren van scholing en toekomstperspectief. Zij moeten de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot probleemoplossers, bouwers, verbeteraars, innovators en denkers. Zo kunnen ze straks een bijdrage leveren aan een betere toekomst voor het land, maar ook voor zichzelf. 3FM gaat er samen met het Rode Kruis alles aan doen om zoveel mogelijk van deze jongeren te helpen."
- zendermanager 3FM Wilbert Mutsaers

Grote, vaak jarenlange conflicten maken mensen extreem kwetsbaar op de korte en lange termijn. Veiligheid, gezondheid en welzijn zijn tijdens oorlog niet zeker. Jongeren en kinderen raken gewond, invalide, ze sterven, moeten vluchten of raken gescheiden van familie. Het dagelijks leven is volledig ontwricht. Inkomen en basisvoorzieningen zijn niet voor handen. Ook ontbreekt het vaak aan infrastructuur; scholen en ziekenhuizen zijn verwoest en gesloten.

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode kruis helpt door te ondersteunen in de persoonlijke ontwikkeling van deze kinderen en jongeren. Ze leren vaardigheden die ze op school, in een vervolgopleiding of op de arbeidsmarkt kunnen toepassen. Engels, Arabisch, wiskunde en ICT-lessen zijn voorbeelden. Ook worden er specifieke trainingen ingezet waarmee jongeren beter de stap naar de arbeidsmarkt kunnen maken, werkervaring kunnen opdoen en hun eigen geld kunnen verdienen. Voorbeelden zijn naaitrainingen, een opleiding tot kapper of elektricien, of een basisopleiding waarin wordt geleerd hoe je een winkel opstart of mobiele telefoon repareert. 

Waar wordt het geld voor gebruikt?

In crisisgebieden levert het Rode Kruis in eerste instantie noodhulp, medische zorg en opvang. Maar het Rode Kruis wil jongeren ook zoveel mogelijk perspectief op een betere toekomst geven. Om die reden zamelen we met 3FM Serious Request 2015 geld in. Het Rode Kruis empowert jongeren door mogelijkheden te bieden, zoals een opleiding, vaktraining en een basis waarmee in levensonderhoud voorzien kan worden. Hierdoor kunnen jongeren zich ontwikkelen en bijdragen aan de toekomst van hun omgeving.

3FM en het Rode Kruis

Voor de twaalfde keer slaan 3FM en het Rode Kruis de handen ineen voor een stille ramp. In de week voor Kerstmis worden drie DJ's van 3FM opgesloten in een Glazen Huis, die dit jaar in Heerlen staat. Ze mogen niks eten en ze zijn 24 uur per dag live te volgen via radio, online en tv.

Wat kan ik doen?

Je kunt op allerlei manieren doneren. Je kunt bijvoorbeeld een plaatje aanvragen of of een eigen actie opzetten!

Kom in actie voor 3FM Serious Request 2015

Reacties (47)
 1. sona
  Het is goed wat ze zeggen het raakt me echt
 2. Dutch Rebels
  Steun ons via http://kominactie.3fm.nl/actie/team-123-dutch-rebels-on-tour
 3. Timo Timmerman
  prachtig initiatief. Vraag mij wel af waarom er geen samenwerking is met Warchild?
 4. Joey
  Wij in Nederland hebben het aan voorzieningen gezien goed genoeg. Wij hebben het als Nederlanders goed in voorzieningen. Gas, water (schoon gezuiverd drinkwater), electra en internet in eigen huis, riolering voor je behoeftes, en dat hebben zij in de arme landen niet. De de huizen die wij in Nederland hebben, hiermee bedoel ik de standaard woningen, hebben ze daar ook niet. Zij wonen in kleine tentjes of hutjes die van boomstammen gemaakt zijn. veel slechter dus. Ook hebben we in Nederland voedsel genoeg. Zij ook niet. Meer redenen hoef ik ook niet op te noemen want meer voorbeelden hebben we hiervoor ook niet nodig. ik het belangrijk en ook eerlijker dat de andere landen beter ontwikkeld kunnen worden, terwijl wij het al goed genoeg hebben. Wij als Nederlanders lopen gewoon te klagen. Serious Request blijft voor mij een super doel!
 5. Petro Alferink
  Graag willen wij de nieuwsbrief of een projectboekje gebruiken voor de onderbouw.
  Wij willen ook graag een presentatie voor de hele school vanuit 3FM
 6. Mike Meere
  http://kominactie.3fm.nl/actie/mike-meere
 7. Iemand
  @Bas, Syrië ligt in Azië en vorig jaar ging het naar Colombia in Zuid-Amerika
 8. Bas
  Zijn er alleen stille rampen in Afrika? Wordt het niet eens tijd dat er ook voor andere delen van de wereld wordt ingezameld?
 9. Mike Timmer
  ACHTERHOEKERS LOPEN OPNIEUW HARD VOOR SERIOUS REQUEST:
  Op 19 en 20 december 2015 rennen ondernemende Achterhoekers opnieuw voor 3FM Serious Request. In 2012 en 2013 werd met twee succesvolle acties gezamenlijk al meer dan € 50.000,00 opgehaald voor het goede doel. Dit jaar worden de heuvels in Limburg getrotseerd, "2theTop" dus. Natuurlijk in de hoop opnieuw een mooie sportieve prestatie neer te zetten.

  Opnieuw heeft BAX2Give ervoor gekozen de actie van 3FM Serious Request voor het Rode Kruis te ondersteunen. In de week voor kerst vragen 3FM en het Rode Kruis dit keer aandacht voor jongeren die moeten overleven in conflictgebieden zoals Syrië, Zuid-Soedan, Jemen, de Centraal Afrikaanse Republiek en Gaza/Westelijke Jordaanoever.

  2theTop:
  Op zaterdag de 19e klinkt het startschot van “2theTop” op het Simonsplein in Doetinchem. Op het Simonsplein zal eerst een “kidsrun” worden gelopen. Vervolgens vertrekken de deelnemers over het Pieterpad via Maastricht naar Heerlen (260 km). De deelnemers streven ernaar om 26 uur later bij het Glazen Huis een mooie cheque te kunnen overhandigen.

  Wil je meer informatie dan hoor ik dat graag.
 10. Stan
  Weer een mooi initiatief echter waarom trekken jullie het niet breder. Als ik afgelopen week weer naar een vandaag keek, was het schokkekkerend om te zien hoe erg het ook is gesteld met de kinderen die zijn moeten vluchten uit o.a. Syrië en omliggende landen en in grote vluchtelingenkampen wonen, niet naar school kunnen ( vooral de jongens) omdat ze geld moeten zien te verdienen. Ze hebben nauwelijks nog te eten en tegen december wordt het helemaal nijpend. En dat geldt voor kinderen maar ook voor volwassenen. Als wij hier niets aan doen en ons er niets van aan trekken zal dit een grote ramp gaan worden met duizenden doden.
  Dit alleen maar door geweld en oorlog waar zij niet om gevraagd hebben. Onschuldige, weerloze kinderen, moeten en kunnen we deze mensen ook niet helpen ?????
 11. Frank
  Prachtige item, arme jongere helpen, en dat ze toekomst krijgen.
  In Nederland hebben de jongeren echt een grote kans op een goede toekomst.
  in de oorlogsgebieden is er vrijwel geen kans en dan die mensen maar zeuren in Nederland: wij leven in een paradijs, vergeleken bij die mensen.
  die mensen hebben geen idee wat een oorlog inhoud.
 12. Mariska
  Ik vind het jammer hoe iedereen herhaaldelijk blijft vragen om acties voor Nederland. Het hele concept van Serious Request is dat het zich richt op stille rampen in het buitenland.

  Het Rode kruis als brede organisatie ondersteunt ook heel veel mensen hier in Nederland, maar niet in het format Serious Request.

  Bovendien vind ik dat wij in Nederland moeten leren om dankbaar te zijn met wat we hebben: We krijgen zorg en onderwijs, enige vorm van inkomen, zijn vrij van mening, levensbeschouwing en levenstijl.Hoewel er altijd dingen zijn die minder goed gaan en mensen die dingen tekort komen, hebben we het over het algemeen echt goed. We leven in veiligheid en dat is helaas niet overal zo vanzelfsprekend als dat wij het vinden.

  Ik ben trots op Serious Request! :-)
 13. Yolanda
  Verheug mij op de decembermaand
  als jullie naar Heerlen komen.
  We maken er een Limburgs feest van
 14. Anita
  Richard, dan hoop ik op Hoogie, Michiel en Domien. Dan wil ik nog wel kijken.
 15. Richard
  @ Anita. Er begint wel enige ssluer in te komen maar daarom is het misschien wel goed dat er nieuwe DJ's bijkomen. Ik ga trouwens allen Gerard missen. Coen en Sander waren al afgedreven richting het 538 niveau voordat ze aankondigden dat ze daarheen gingen vertrekken. Ik zal 3FM trouw blijven en ook Serious Request. Maar vernieuwing mag zeker.
Reageer
 
Reageren via Facebook