2 november 2015
Nieuws

3FM Serious Request 2014: Wat is er gebeurd met de opbrengst?

Met de opbrengst van 3FM Serious Request 2014 heeft het Rode Kruis duizenden slachtoffers van seksueel geweld kunnen helpen.

In 2014 haalde 3FM Serious Request opnieuw een fantastisch bedrag op, dit keer met als doel slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. Vandaag staan de 3FM-DJ’s in hun programma’s stil bij de hulp die het Rode Kruis aan slachtoffers biedt dankzij de opbrengst van de inzamelingsactie. Zo hoor je in de programma’s van Michiel, Timur & Ramon, Paul, Frank, Domien en Roosmarijn met welke hulp in welke landen het Rode Kruis actief helpt.

“We hebben met 3FM Serious Request 2014 een complexe stille ramp op de kaart gezet. Daardoor is er heel veel aandacht gekomen voor de slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. We zijn heel blij dat het Rode Kruis met het ingezamelde bedrag in 2015 al duizenden vrouwen heeft kunnen helpen en dat de komende jaren voort kan blijven zetten.” - 3FM Zendermanager Wilbert Mutsaers

Hands off our girls

In december 2014 voerde NPO 3FM met 3FM Serious Request actie vanuit het Glazen Huis in Haarlem om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor meisjes en vrouwen getroffen door seksueel geweld in conflictsituaties. Een stille ramp die miljoenen slachtoffers treft en beschadigt. In totaal is ruim 12 miljoen euro beschikbaar om cruciale hulp te bieden aan meisjes en vrouwen. Het Rode Kruis heeft dankzij 3FM Serious Request 2014 de hulp voor deze kwetsbare groep kunnen opschalen. In Colombia, de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan heeft het Rode Kruis getroffen vrouwen en meisjes geholpen met opvang, medische zorg en het opbouwen van hun toekomst.

Besteding

In de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn meer dan 2.000 slachtoffers geholpen. Het totale aantal ligt in de drie landen gezamenlijk een stuk hoger. Met het bedrag dat met 3FM Serious Request is opgehaald heeft het Rode Kruis onder andere het volgende kunnen bereiken:

 • In Colombia, de DRC en Zuid-Soedan zijn zorginstellingen ondersteund, is medisch personeel getraind en zijn medische behandelingen uitgevoerd en gefinancierd door het Rode Kruis. Hierdoor hebben duizenden vrouwen en meisjes toegang gekregen tot zorg. In de DRC zijn bijvoorbeeld  851 meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld doorverwezen naar een gezondheidsinstelling om daar een medische behandeling te ondergaan. Hierdoor is voorkomen dat zij ziektes zoals HIV of andere Soa’s kregen.
 • In Zuid-Soedan is een medische instelling gerepareerd waar slachtoffers van seksueel geweld terecht kunnen.
 • In DRC zijn 26 luisterhuizen, waar slachtoffers terecht kunnen voor psychologische hulp, gebouwd, hersteld of ondersteund met materialen en personeel.
 • In de Democratische Republiek Congo (DRC) en Colombia hebben 1.302 slachtoffers van seksueel geweld een psychologische behandeling gekregen en zijn met 1.873 slachtoffers sessies geweest ter ondersteuning en begeleiding.
 • Vrouwen en meisjes werden voorzien van voedsel, huishoudspullen, water, zaden en gereedschap  met de inzet dat ze van hieruit een toekomst kunnen opbouwen. Een aantal slachtoffers van seksueel geweld heeft een financiële bijdrage gekregen om inkomst generende activiteit te starten.
 • Bijna honderdduizend mensen zijn bereikt met bewustwording- en informatiecampagnes om seksueel geweld of andere vormen van misbruik tegen te gaan. Met het zelfde doel zijn trainingen gegeven aan de strijdende partijen over de regels van het humanitair oorlogsrecht.

Dankzij de enorme opbrengst van de actie kunnen de komende jaren veel slachtoffers van seksueel geweld worden geholpen. Voor de besteding van het volledige ingezamelde bedrag en de daadwerkelijk gerealiseerde hulp door 3FM Serious Request 2014, doet het Rode Kruis binnen drie jaar complete verantwoording.

De reizen van Eric Corton

Eric Corton reisde afgelopen jaar naar Colombia om reportages te maken van dit wereldwijd veelvuldig voorkomende probleem en om te zien welke rol het Rode Kruis vervult. Hij vertelde over zijn reizen en lichtte ook toe waarom hij niet langer voor 3FM de reizen gaat maken:

>> Blik hier terug op alle reportages van Eric voor 3FM Serious Request

3FM Serious Request 2012 en 2013?

Dankzij de enorme opbrengst van de actie kunnen de komende jaren nog veel meer slachtoffers van seksueel geweld worden geholpen. Ook de hulpverlening, mogelijk gemaakt door de eerdere edities van de 3FM Serious Request, zijn nog in volle gang. In 2012 kwam 3FM in actie om babysterfte terug te dringen.  Naar verwachting zullen voor einde van dit jaar 231.574 baby’s en 218.655 zwangere vrouwen geholpen zijn door het  Rode Kruis. In 2013 zette 3FM zich samen met het Rode Kruis in om kindersterfte door diarree terug te dringen. Hierdoor zullen eind 2016 naar verwachting wereldwijd meer dan 1,3 miljoen mensen, waarvan 300.000 kinderen, toegang hebben tot schoon drinkwater, wc’s, zeep, of deelnemen aan hygiëne trainingen.  

War Child?

Vorig jaar ontving War Child een bijdrage van € 250.000 van 3FM Serious Request om slachtoffers van seksueel geweld te helpen. In het eerste jaar heeft War Child een deel van dit bedrag besteed aan de ondersteuning van het Panzi Ziekenhuis en haar veldhospitalen. Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in het geven van medische hulp en ondersteuning aan slachtoffers van seksueel geweld, waaronder kinderen. De steun die War Child aan het ziekenhuis geeft richt zich vooral op de training van personeel om te communiceren met en psychologische hulp te bieden aan de kinderen die zelf slachtoffer zijn van seksueel geweld of waarvan hun ouders seksueel zijn misbruikt. In totaal werden in het ziekenhuis van april tot augustus 2015, 831 slachtoffers van seksueel geweld geholpen waaronder 193 kinderen. De rest van het bedrag zal tot het eind van 2016 besteed worden.

3FM Serious Request 2015

Op dinsdag 10 november maken we bekend welke drie DJ’s vanaf 18 december zes dagen vanuit het Glazen Huis in Heerlen verzoekplaten gaan draaien tegen betaling. 3FM Serious Request 2015 vraagt aandacht voor de ontwikkeling van jongeren in oorlogs- en conflictgebieden. 3FM DJ Paul Rabbering is onlangs naar Syrië afgereisd om verslag te doen van de stille ramp die zich onder meer daar voltrekt.

Voor meer informatie over 3FM Serious Request 2015 én voorgaande edities van 3FM Serious Request: www.3fm.nl en www.rodekruis.nl/trackyourmoney.

Reacties (12)
 1. Pietsnot
  Gaat de opbrengst van 2015 ook naar slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. Bijvoorbeeld Zweedse jongedames die verkracht worden door migranten.
  https://www.youtube.com/watch?v=-uNBoUqGvVs
  https://themuslimissue.wordpress.com/2014/04/14/muslim-rapists-in-sweden-enjoy-impunity-amnesty-international/
  http://www.infowars.com/feminists-mute-on-muslim-rape-epidemic-sweeping-europe/
 2. jaap
  Jammer dat er altijd mensen zijn die dit soort acties niet ok vinden. BAH! :-)
  Groetjes uit Zwitserland.
 3. William
  Beste Jan Peters en Ruud Wilgenburg. Gewoon op de website van rode kruis PDFje downloaden en lezen. Citaat: In 2013 is het salaris van de directeur van het Nederlandse Rode
  Kruis vastgesteld op € 135.000 euro inclusief vakantiegeld. De
  afgelopen jaren is dit salaris gelijk gebleven. De sociale lasten en
  pensioenpremie bedroegen € 28.000 euro en de overige vergoedingen
  en kosten € 11.000 euro. Ook Gijs de Vries, per 1 januari
  2014 aangesteld als nieuwe directeur, krijgt het bovengenoemde
  salaris. Hieronder lichten we toe waarom wij dit salaris passend en
  gerechtvaardigd vinden.
  Waarop is dit salaris gebaseerd?
  Het Nederlandse Rode Kruis telt ruim 30.000 vrijwilligers en enkele
  honderden beroepskrachten, is daarmee een grote organisatie en
  kent een éénhoofdige directie. De directeur stuurt zes leden van
  het managementteam aan die verantwoordelijk zijn voor:
  • Vrijwilligersmanagement en Nationale Hulp
  • Internationale hulp
  • Communicatie
  • Marktontwikkeling en fondsenwerving
  • Financiën en overige bedrijfsvoering (inclusief ICT)
  • Personeel en organisatie
  Het Nederlandse Rode Kruis is ook onderdeel van het Internationale
  Rode Kruis. De directeur van het Nederlandse Rode Kruis
  vervult daarom ook binnen de Rode Kruisbeweging een belangrijke
  rol. Ook moet hij regelmatig afreizen naar risicogebieden en is hij
  verantwoordelijk voor medewerkers in dergelijke gebieden. Het
  salaris van de directeur is afgestemd op de verantwoordelijkheden
  die dit met zich meebrengt.
  Het genoemde salaris voldoet ruimschoots aan alle normen die er
  vanuit de overheid en de branche gesteld worden, zoals de VFInorm
  en de DG-norm.
 4. Peter S
  En hoeveel is het salaris van de directie van het Rode Kruis? En die 3 zichzelf overgeilende 3FM (Voor de luisteraar 3SM) DJ's? een week met een belastingsalaris een beetje publieksgeil gaan zitten doen ,BAH
 5. Mark
  Zoals gezegd, dit is inderdaad geen verantwoording. Mooi verhaal, klinkt allemaal super goed.. maar waar gingen hoeveel centen heen?
 6. qwerty
  Zie hier voor het jaarverslag: http://www.rodekruis.nl/actueel/nieuws/rode-kruis-jaarverslag-2014-een-jaar-vol-brandhaarden

  Dat linkt door naar de daadwerkelijke bedragen:
  http://www.rodekruis.nl/resultaten/jaarverslagen/jaarverslag-2014
 7. Ruud Wilgenburg
  Nergens zijn bedragen te vinden. Ook niet op de rode kruis site. Ik kom alleen mooie verhalen tegen maar geen echte verantwoording. 3000 moeders geholpen klinkt goed, maar tegen welke bedrag. Hoeveel verdient de directeur van het rode kruis middels de 3fm actie (standaard al 2 ton!)? Nee, men verbergt hier zaken, onbetrouwbaar!!
 8. Jan Peters
  Mooi die verantwoording maar ik mis bedragen. Hoeveel is naar welk project gegaan en hoeveel is er nog over etc? Verder wil ik weten hoe duurzaam de projecten zijn. Het gaat er niet om iets op te starten maar ook dat het daarna blijft lopen en wordt gecontinueerd door locale organisaties zonder hulp van buitenaf. Pas dan heeft hulp zin.
 9. Joris
  Tegenwoordig doet het Rode Kruis gelukkig wel goed werk. Vroeger niet zo"
  http://www.theguardian.com/world/2011/may/25/nazis-escaped-on-red-cross-documents
 10. weet ik niet
  hoi
 11. daniel
  heel goed dat het rodekruis hier zo voor inzet
 12. fdf
  derp
Reageer
 
Reageren via Facebook