7 juni 2016
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2016: longontsteking

3FM Serious Request zet zich dit jaar in voor slachtoffers van de stille killer: longontsteking.

Volg de 3FM Serious Request Facebookpagina

(fotograaf: Ben Houdijk)

3FM Serious Request 2016 vraagt aandacht voor een stille ramp die elke 35 seconden een kinderleven eist: longontsteking. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Kinderen die eenvoudig te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie. 

De Stille ramp

Longontsteking is wereldwijd de dodelijkste infectieziekte voor kinderen van 5 jaar en jonger. Het doodt meer kinderen dan hiv en aids, malaria en mazelen bij elkaar opgeteld. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Dat zijn bijna 2.500 kinderen per dag. Een longontsteking is erg gevaarlijk, maar hoeft niet dodelijk te zijn. Met de juiste middelen en kennis is longontsteking eenvoudig te voorkomen en te behandelen. Zo vanzelfsprekend als dit is in Nederland, zo groot is het gebrek hieraan in de meeste ontwikkelingslanden. 

Waar speelt deze stille ramp zich af?

Deze stille ramp speelt zich vooral af in de Hoorn van Afrika en ten zuiden van de Sahara, maar ook in landen als Ivoorkust. De mensen in deze gebieden zijn ontzettend arm. Er heerst veel armoede en er is nauwelijks kennis over de ziekte. 

Wijnand Speelman reisde met het Rode Kruis naar Ivoorkust om daar reportages te maken voor 3FM Serious Request.

Bekijk en beluister de reportages

Wie worden getroffen?

Vooral kinderen van vijf jaar en jonger in arme plattelandsgebieden zijn kwetsbaar. Hun weerstand is vaak slecht, waardoor ze sneller vatbaar zijn voor longontsteking. Wat ook niet meehelpt is dat veel arme gezinnen leven, slapen en koken in één ruimte. Als het eten binnenshuis wordt bereid op houtskool of mest, ontstaat er ongezonde rookvorming. In combinatie met slechte ventilatie kan dit dodelijk zijn.

(fotograaf: Ben Houdijk)

Hoe kan dit voorkomen worden?

Deze kinderen kunnen gered worden met de juiste behandeling én goede informatie. Voorkomen en genezen is cruciaal, maar helaas niet vanzelfsprekend. Ouders beschikken vaak niet over de juiste kennis en hebben ook nog eens slechte toegang tot goede medische zorg en levensreddende antibiotica. 

Wat doet het Rode Kruis?

Met een aantal doeltreffende oplossingen kan het Rode Kruis longontsteking voorkomen en behandelen. Het Rode Kruis ondersteunt vaccinatiecampagnes, leert ouders en gezondheidsmedewerkers hoe longontsteking voorkomen kan worden en hoe ze de ziekte kunnen herkennen en behandelen. Vrijwilligers informeren ouders over het belang van goede (borst)voeding, hygiëne en een rookvrij huis. 

3FM Serious Request 2016

Met 3FM Serious Request 2016 willen 3FM en het Rode Kruis de overlevingskans van vele jonge kinderen in ontwikkelingslanden zoals Ivoorkust, Ethiopië en Soedan vergroten, zodat zij een eerlijke kans krijgen om op te groeien en zich te ontwikkelen.

>> Kom nu al in actie voor 3FM SR16
>> Het Glazen Huis staat dit jaar in Breda
>> 3FM Serious Request haalt in 2015 meer dan 7 miljoen euro op

Glazen Huis in Heerlen (foto door: Bullet-Ray)


Volg de 3FM Serious Request Facebookpagina

Reacties (72)
 1. aliciapounds77@gmail.com
  Hallo alle kijkers online ,,,, HERPES EN HIV heeft genezing
  Twijfel iemand aan natuurlijke kruidengeneeskunde? Ik heb het grote belang van natuurlijke kruiden en het geweldige werk dat zij in het leven van mensen hebben gedaan, gezien. Ik vraag me af waarom mensen hun geld nog steeds uitgeven aan operaties, injecties en drugs die je helemaal niet kunnen genezen. Natuurlijke kruiden kunnen allerlei ziekte genezen, waaronder herpes, diabetici, astma, HIV, hepatitis, enz. Ik heb het met mijn eigen ogen gezien. Ik was genezen van HIV en mijn tante en haar man werden genezen van herpesvirus en negatief getest na het gebruik van de kruidengeneeskunde en ik was ook genezen van hiv en getest negatief na het gebruik van de kruidengeneeskunde door dr. MOHAMMED die natuurlijke kruiden gebruikt Om verschillende soorten ziekte te genezen. Zelfs Dr. Sebi bewijst voor de hele wereld dat natuurlijke kruiden alle ziekten kunnen genezen en hij heeft talloze mensen genezen die natuurlijke kruiden gebruiken. Ik weet het is moeilijk te geloven maar is een levend getuigenis. Er is geen kwaad in het proberen van kruidengeneeskunde. Contact of email Dr.Mohammed op: herbalcure12@gmail.com (telefoon / whatsap no): +2349036036397
 2. Bertie
  That takes us up to the next level. Great pognits. http://dnbldkvzb.com [url=http://amktpzmeqjn.com]amktpzmeqjn[/url] [link=http://qoksxi.com]qoksxi[/link]
 3. Doll
  You get a lot of respect from me for writing these helpful arsielct.
 4. Maryland
  I came, I read this article, I codqueren.
 5. Marieke
  anoniem: helemaal mee eens. Mijn geld gaat de dierenbescherming of een doel als Europa Kinderhulp. Je zegt precies wat Ik denk maar nauwelijks durf te zeggen want dat is niet sociaal verantwoord.
 6. anoniem
  Als je een huis bouwt, begin je dan eerst met het dak? Deze acties zijn zinloos, schuift alleen maar het probleem.
 7. Roel
  Wellicht interessant en de moeite voor Tijn om alternatieve geneeswijzen te proberen. Hij verdient een beter vooruitzicht! Abrikozenpitten, etherische olie Frankinsense, ketogeen dieet. Er zijn tal van opties..
 8. Marcel
  Geweldig initiatief, en hou nou eens op met die discussie over hoe slecht het hier is met alle mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank. De voedselbanken zijn belangrijk, worden om die reden gesubsidieerd en aan alle kanten gesponsord. Ook bij onze dochter op school gaat de opbrengst van sponsorlopen e.d. vrijwel altijd naar de voedselbank. Heel mooi. Maar serious request staat voor iets anders, juist als Nederlanders iets goeds doen voor anderen. Anderen voor wie een leven zoals de minima hier, die afhankelijk zijn van de voedselbank, een geweldig leven zou zijn. Dan sterft je kind namelijk niet aan een longontsteking, of hoef je je geen zorgen te maken over landmijnen.

  Allemaal totaal onvergelijkbaar. Kortom, buitengewoon goed werk van zowel Domien als Frank als het gehele team wat dit evenement mogelijk maakt!
 9. Anoniem
  Ik vind het jammer dat jullie en zelfs het rode kruis een enorm bord voor hun kop hebben. Jullie goede bedoeling is om meer kinderen van de dood te redden. Het cijfer kindersterfte kan blijkbaar volgens jullie niet laag genoeg zijn. Het is dit lage cijfer dat op dit moment de hele wereld naar de kloten helpt. Waarom is dit? Op dit moment zijn er 7.46 miljard mensen op de aarde. De wereldbevolking groeit harder dan ooit, klimaatveranderingen zijn overal duidelijk zichtbaar, in India bijvoorbeeld krijgen ze structureel steeds meer problemen met het verbouwen van voedsel. Drinkwater wordt steeds schaarser en we blijven ons steeds sneller doorvermenigvuldigen. Wat denk je wat het gebeurd als het onleefbaar wordt in bepaalde gebieden van de wereld. Dan komen ze naar ons toe! En als je denkt dat dit niet nu al aan de hand is ben je heel erg naief, Waarom denk je dat er steeds meer mensen de overtocht naar europa proberen te maken. Veel van die mensen zijn wanhopig. Daarnaast gaan op dit moment alle koraalriffen naar de knoppen. Steeds meer diersoorten belanden op de IUCN Red List omdat ze aan het uitsterven zijn. Er ontstaan meer orkanen. Hoe meer mensen hoe meer we van deze aarde vragen. We stevenen af op een ramp, en wij zullen in de toekomst met een echt moraal dilemma zitten. Laten we iedereen toe in Europa en geven we onze levensstijl op of moeten we andere extreme maatregelen nemen? Want als je ziet hoe een paar syriers die europa binnenkomen voor verdeeldheid veroorzaakt binnen de EU dan houd ik mijn hart vast als het om honderden miljoenen mensen betreft.

  Ik vind het spijtig dat jullie het overkoepelende plaatje hiervan niet zien. Is het niet verstandiger om deze actie te veranderen in een actie om geboortes te reduceren? Als het kind namelijk niet geboren wordt hoeven mensen ook niet te lijden hieronder. Ik denk dat dit 1000x effectiever is dan om dat geld te gebruiken om peneciline naar ze toe te sturen.

  Wordt eens wakker Nederland.
 10. Paulsr
  Een prachtige actie ik hoop alleen dat het geld op de bestemde plekken komt.Ik ken Afrika en weet dat dit geld vaak bij de verkeerde mensen terecht komt of slechts een zeer klein deel daarvan. Bedenk ook eens een actie voor de armen in Nederland.
 11. Michaela
  Mooie actie jongens! En voor mensen die liever een doel in eigen land steunen of een ander goed doel in een ander land willen steunen. Prima, doe dat dan ook gewoon. Jij kiest! En je kunt het ook zelf organiseren. Niet zeiken, maar gewoon doen.
 12. M
  Tijn's actie staat op de FrontPage van Reddit - volgende jaar ( of waarom niet vandaag nog ?) svp een donatie mogelijkheid in het Engels !
 13. Adriana de Bruin
  Graag een actie voor kinderen in ons eigen land
 14. annejan
  In 2014 heeft de vn gezegd dat dit probleem in 14 jaar met 44% is gedaald. Ontdanks dat dit nog steeds het grootste aandeel in kinder sterfte heeft gaat dit met enorme stappen vooruit. Het probleem ligt niet alleen bij een onrein huis maar als kinderen al ziektes hebben als Hiv, Aids of Mailaria of ze zijn ondervoed is er een grotere kans dat ze een longontsteking krijgen. Dit is dus een doel dat volgens mijn mening al lang behandeld had moeten worden. Geimplementeerd in de algehele voorlichting die er al jaren in ontwikkelings landen gegeven wordt. Over ontwikkelings landen gesproken. Hier wordt alleen naar Afrika gegeken. Maar ontwikkelings landen zitten overal. Zelf woon ik in Cambodja en zie een grote populatie mensen ontwetend. Is het doel van deze geld inzameling alleen Afrika, wordt er verder gekeken of is het voor 1 land. Kijk verder dan je neus lang is. Kijk verder dan wat je weet en wat je
  weet waar mensen op reageren.
  Daarom doneer ik geld naar Ngo's in Cambodja en andere ontwikkelings landen over de wereld waar niks aan de strijkstok blijft hangen
 15. Herman
  Natuurlijk is er veel armoede en andere ellende in ons land, maar alles is relatief. Misschien helpt het om je te realiseren, dat iedereen het hier ontzaglijk veel beter heeft dan op veel andere plekken in de wereld. Navelstaren helpt nooit.
Reageer
 
Reageren via Facebook