7 juni 2016
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2016: longontsteking

3FM Serious Request zet zich dit jaar in voor slachtoffers van de stille killer: longontsteking.

Volg de 3FM Serious Request Facebookpagina

(fotograaf: Ben Houdijk)

3FM Serious Request 2016 vraagt aandacht voor een stille ramp die elke 35 seconden een kinderleven eist: longontsteking. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Kinderen die eenvoudig te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie. 

De Stille ramp

Longontsteking is wereldwijd de dodelijkste infectieziekte voor kinderen van 5 jaar en jonger. Het doodt meer kinderen dan hiv en aids, malaria en mazelen bij elkaar opgeteld. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Dat zijn bijna 2.500 kinderen per dag. Een longontsteking is erg gevaarlijk, maar hoeft niet dodelijk te zijn. Met de juiste middelen en kennis is longontsteking eenvoudig te voorkomen en te behandelen. Zo vanzelfsprekend als dit is in Nederland, zo groot is het gebrek hieraan in de meeste ontwikkelingslanden. 

Waar speelt deze stille ramp zich af?

Deze stille ramp speelt zich vooral af in de Hoorn van Afrika en ten zuiden van de Sahara, maar ook in landen als Ivoorkust. De mensen in deze gebieden zijn ontzettend arm. Er heerst veel armoede en er is nauwelijks kennis over de ziekte. 

Wijnand Speelman reisde met het Rode Kruis naar Ivoorkust om daar reportages te maken voor 3FM Serious Request.

Bekijk en beluister de reportages

Wie worden getroffen?

Vooral kinderen van vijf jaar en jonger in arme plattelandsgebieden zijn kwetsbaar. Hun weerstand is vaak slecht, waardoor ze sneller vatbaar zijn voor longontsteking. Wat ook niet meehelpt is dat veel arme gezinnen leven, slapen en koken in één ruimte. Als het eten binnenshuis wordt bereid op houtskool of mest, ontstaat er ongezonde rookvorming. In combinatie met slechte ventilatie kan dit dodelijk zijn.

(fotograaf: Ben Houdijk)

Hoe kan dit voorkomen worden?

Deze kinderen kunnen gered worden met de juiste behandeling én goede informatie. Voorkomen en genezen is cruciaal, maar helaas niet vanzelfsprekend. Ouders beschikken vaak niet over de juiste kennis en hebben ook nog eens slechte toegang tot goede medische zorg en levensreddende antibiotica. 

Wat doet het Rode Kruis?

Met een aantal doeltreffende oplossingen kan het Rode Kruis longontsteking voorkomen en behandelen. Het Rode Kruis ondersteunt vaccinatiecampagnes, leert ouders en gezondheidsmedewerkers hoe longontsteking voorkomen kan worden en hoe ze de ziekte kunnen herkennen en behandelen. Vrijwilligers informeren ouders over het belang van goede (borst)voeding, hygiëne en een rookvrij huis. 

3FM Serious Request 2016

Met 3FM Serious Request 2016 willen 3FM en het Rode Kruis de overlevingskans van vele jonge kinderen in ontwikkelingslanden zoals Ivoorkust, Ethiopië en Soedan vergroten, zodat zij een eerlijke kans krijgen om op te groeien en zich te ontwikkelen.

>> Kom nu al in actie voor 3FM SR16
>> Het Glazen Huis staat dit jaar in Breda
>> 3FM Serious Request haalt in 2015 meer dan 7 miljoen euro op

Glazen Huis in Heerlen (foto door: Bullet-Ray)


Volg de 3FM Serious Request Facebookpagina

Reacties (73)
 1. Herman
  Natuurlijk is er veel armoede en andere ellende in ons land, maar alles is relatief. Misschien helpt het om je te realiseren, dat iedereen het hier ontzaglijk veel beter heeft dan op veel andere plekken in de wereld. Navelstaren helpt nooit.
 2. Kaat
  Heerlijk om deze traditie voortzet zetten, mooie muziek, altijd een zinvolle besteding van het geld. Veel plezier heren en namens alle kinderen die gevaar lopen op longontsteking thxxxx
 3. Alice
  Ongelooflijk, sommige reacties vind ik zo kort door de bocht. Lees nou de reactie dat we eerst eens aan ons eigen land moeten denken? Even voor de duidelijkheid...wij hebben zeker niet te klagen over de zorg die wij te allen tijden krijgen waar we die nodig hebben. Deze kindjes hebben niks! Ouders zijn machteloos en moeten hun kindje zien sterven.
  Ik ben van mening dat wij eens dankbaar moeten zijn met wat we hebben!
 4. wies
  Serieus Request werkt altijd samen met het Rode Kruis en daarom dus nooit geld voor een goed doel in EIGEN land...
  En die ballonnen in jullie spotjes op tv kunnen dus écht niet ivm stikkingsgevaar voor de dieren!
 5. Marijke
  Ik hoop dat er vooral preventief veel gedaan wordt. Het gevoel te stikken is vreselijk. Er zijn speciale oventjes die veel minder rook afgeven. Ook de lichamelijke conditie van de kinderen moet verbeteren, zodat ze merr weerstand hebben.
  En natuurlijk de beschikking over antibiotica als een kind toch ziek wordt.
 6. hoi
  Heel erg goed!
 7. Yamilla
  Succes dit jaar!!!!
 8. Anne M
  Beste SR16, een geweldig mooi thema; mensen met longproblemen. (ik ben er zelf ook eentje) Maar als ik de commercial zie, houd ik mijn hart vast; ballonnen... Ik ben bang dat jullie ter viering heeeel veeeel ballonnen gaan oplaten. En dat zou vreselijk zijn. Vreselijk voor het milieu maar ook JUIST omdat heel veel dieren daar in gaan stikken! En dát kan toch juist met deze actie niet de bedoeling zijn?! Ook de zgn milieuvriendelijke variant is niet zonder problemen. Dus veel succes met de actie en ik hoop dat mijn ballonnenvrees niet terecht is!
 9. hennie
  Ik hoop ook dat men geen ballonnen gaat oplaten. (Zee)vogels en andere dieren gaan dood als gevolg van ballonnen(stukjes) en ballonnentouwtjes. Zie voor de feiten de foto's op de site van de plastic soup foundation. Mooi doel maar zeer slecht gekozen promotiemateriaal.
  Eric Corton, Domien en Frank neem jullie verantwoordelijkheid om tijdens de uitzendingen aan te geven dat ballonnen oplaten geen optie is. Jullie hebben een voorbeeldfunctie hierin te vervullen!
 10. A.Antonissen
  Ben het helemaal eens met Jacob hier voor,
  Niet zeuren,dan doe je toch zelf iets voor de kinderen in Africa en ook hier in Breda
  ,kijk naar het Revant centrum Breda ,hebben al zaterdag en zondag 100 en 200 km gefietst !
  Kanjers zijn jullie allemaal!
  Voor dit goed doel !
 11. Marleen
  Ballonnen oplaten of als metafoor gebruiken vind ik ook ongepast.. dieren stikken hierin.. Goede actie, slechte achtergrond/voorbeeld.
 12. Jolanda M.D.
  Vandaag liep ik een nieuwe trein binnen en ging zitten op de lange bank die zij hebben. Naast mij kwam een jongetje zitten en zijn moeder zocht een plekje naast hem op de bank maar er was geen plek meer. Ik zag een een stoeltje aan de overkant en zei ga lekker naast je zoon zitten. Ze bedankte en met bos bloemen op haar schoot vertelde ze dat na een lange tijd weer eindelijk een trip maakte met haar zoon. Dus ik tegen haar zoon dit is toch niet je eerste treinreis? Hij schudde zijn hoofd en zijn moeder vertelde dat hij in het ziekenhuis heeft gelegen. Met spoed naar het ziekenhuis in een ziekenwagen en hij beaamde dat met de zwaailichten die hij nog had gezien. Ik vroeg hem waarom hij naar het ziekenhuis moest en hij vertelde mij dat hij niet kon ademen. Zijn moeder legde uit dat hij een longontsteking had gehad met daarna allergisch astmatische reacties. Tussendoor legde de jongen uit hoe hij in het ziekenhuis lag, zelfs op intensive care. Dat hij zijn schoen had gezet voor sinterklaas met een banaan want ja alles was zo in haast gegaan dus had hij geen wortels Desondanks vond hij de volgende een cadeautje, een chocoladeletter, een briefje met een bedankje voor de banaan en dat het paard bananen ook lekker vond.
  We raken zo nog meer aan de praat over wat er was gebeurd, dat je als ouder zo machteloos staat, in een tunnel leeft om je kind te redden en concludeerde eigenlijk we best een goed zorgsysteem hebben. Al kan nog heel veel verbeterd worden maar op dit punt werkt het systeem en mogen we in de handen klappen dat deze jongen gered kon worden. Hierdoor weer in een nieuwe luxe trein zijn reis kon vervolgen.
  Ze stapte eerder uit en ze wenste mij een goede reis verder en ik wenste hen een fijne tijd.
  Thuis aangekomen moest ik aan deze actie denken van het Rode Kruis en zeg top mensen!!! Voor onder andere deze jongen en vele kinderen over de wereld doen we het voor!! Nogmaals dank zij de juiste zorg kan hij verder met zijn treinreis…..
  Maar……….
  Toen ik hoorde van de actie voor deze jongen was ik eigenlijk verontwaardigd. De actie is echt top...zie maar aan het verhaal hierboven. Maar wie heeft het bedacht om ballonnen te gebruiken als metafoor? Naast verstikking door longontsteking zijn ballonnen ook een funest voor jonge kinderen. Ze kunnen stikken door over hun gezicht te trekken of er op te knabbelen waardoor latex deeltjes achterblijven in de longen.
  Ik snap de metafoor wel ..immers gaat het over lucht. Dan zijn ballonnen een optie maar ik hoop van harte dat men niet echte ballonnen gaan gebruiken tijdens de actie. Dat men nadenkt hoeveel schade ballonnen wel niet brengen als ze onzorgvuldig gebruikt worden. Want het is wel grappig om ballonnen los te laten in de lucht als metafoor maar bedenk naast longontsteking dat het een van de grote verstikkingsdood is van jonge kinderen dat het ook de aarde verstikt door het achterblijven van die latex deeltjes. Het grappige is jullie dat zelfs zien in de promotiefilmpjes.
  Echt het is niet handig gekozen en ik hoop ook dat men die bewustzijn ook uit tijdens deze actie! Door info te geven dat ballonnen opgeruimd moeten worden,niet losgelaten in de natuur, dat jonge kinderen niet alleen gelaten moet worden met wat lijkt onschuldig feestelijk item. Dat de Metafoor Ballon alleen digitaal gebruikt wordt of wees initiatief en maak iets wat niet schadelijk is. Misschien een leuke actie extra voor de veiling maak een natuur en kindvriendelijke ballon….… Het gaat immers over de longen van jonge kinderen maar ook over de longen van de aarde!!!!
 13. Agnes van berkel
  Mooi doel. Als onze dochter (nu 3) in een ontwikkelingsland had gewoond was ze er waarschijnlijk niet meer geweest. Ze heeft haar eerste longontsteking gehad met 8 weken oud. Inmiddels zijn we er al 4 verder. Dit jaar hopen we voor het eerst oud en nieuw te vieren met zijn allen thuis en niet in het ziekenhuis! We gaan zeker doneren dit jaar!
 14. Debbie
  Ik zou graag eens zien dat jullie ook eens iets voor dieren gaan doen. En jammer voor tweede keer in dezelfde stad.
 15. Yolanda
  En alweer gaat de opbrengst naar het buitenland. Sorry 3fmSR, van mij geen enkele donatie. En zo denken er inmiddels al vele mede Nederlanders over. Laten we eens gezamelijk voor onze eigen zieke kinderen, verwaarloosde kinderen of vergeten kinderen,mishandelde kinderen etc geld inzamelen d.m.v. jullie glazen huis! Dan pas doe ik mee en zal jullie uitzendingen met plezier volgen.
Reageer
 
Reageren via Facebook