7 juni 2016
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2016: longontsteking

3FM Serious Request zet zich dit jaar in voor slachtoffers van de stille killer: longontsteking.

Volg de 3FM Serious Request Facebookpagina

(fotograaf: Ben Houdijk)

3FM Serious Request 2016 vraagt aandacht voor een stille ramp die elke 35 seconden een kinderleven eist: longontsteking. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Kinderen die eenvoudig te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie. 

De Stille ramp

Longontsteking is wereldwijd de dodelijkste infectieziekte voor kinderen van 5 jaar en jonger. Het doodt meer kinderen dan hiv en aids, malaria en mazelen bij elkaar opgeteld. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Dat zijn bijna 2.500 kinderen per dag. Een longontsteking is erg gevaarlijk, maar hoeft niet dodelijk te zijn. Met de juiste middelen en kennis is longontsteking eenvoudig te voorkomen en te behandelen. Zo vanzelfsprekend als dit is in Nederland, zo groot is het gebrek hieraan in de meeste ontwikkelingslanden. 

Waar speelt deze stille ramp zich af?

Deze stille ramp speelt zich vooral af in de Hoorn van Afrika en ten zuiden van de Sahara, maar ook in landen als Ivoorkust. De mensen in deze gebieden zijn ontzettend arm. Er heerst veel armoede en er is nauwelijks kennis over de ziekte. 

Wijnand Speelman reisde met het Rode Kruis naar Ivoorkust om daar reportages te maken voor 3FM Serious Request.

Bekijk en beluister de reportages

Wie worden getroffen?

Vooral kinderen van vijf jaar en jonger in arme plattelandsgebieden zijn kwetsbaar. Hun weerstand is vaak slecht, waardoor ze sneller vatbaar zijn voor longontsteking. Wat ook niet meehelpt is dat veel arme gezinnen leven, slapen en koken in één ruimte. Als het eten binnenshuis wordt bereid op houtskool of mest, ontstaat er ongezonde rookvorming. In combinatie met slechte ventilatie kan dit dodelijk zijn.

(fotograaf: Ben Houdijk)

Hoe kan dit voorkomen worden?

Deze kinderen kunnen gered worden met de juiste behandeling én goede informatie. Voorkomen en genezen is cruciaal, maar helaas niet vanzelfsprekend. Ouders beschikken vaak niet over de juiste kennis en hebben ook nog eens slechte toegang tot goede medische zorg en levensreddende antibiotica. 

Wat doet het Rode Kruis?

Met een aantal doeltreffende oplossingen kan het Rode Kruis longontsteking voorkomen en behandelen. Het Rode Kruis ondersteunt vaccinatiecampagnes, leert ouders en gezondheidsmedewerkers hoe longontsteking voorkomen kan worden en hoe ze de ziekte kunnen herkennen en behandelen. Vrijwilligers informeren ouders over het belang van goede (borst)voeding, hygiëne en een rookvrij huis. 

3FM Serious Request 2016

Met 3FM Serious Request 2016 willen 3FM en het Rode Kruis de overlevingskans van vele jonge kinderen in ontwikkelingslanden zoals Ivoorkust, Ethiopië en Soedan vergroten, zodat zij een eerlijke kans krijgen om op te groeien en zich te ontwikkelen.

>> Kom nu al in actie voor 3FM SR16
>> Het Glazen Huis staat dit jaar in Breda
>> 3FM Serious Request haalt in 2015 meer dan 7 miljoen euro op

Glazen Huis in Heerlen (foto door: Bullet-Ray)


Volg de 3FM Serious Request Facebookpagina

Reacties (73)
 1. Arjan
  Mooi doel!!! Eigenlijk zijn slechte doelen ook haast niet te bedenken.
  Ik hoop dat jullie het recordbedrag van vorig jaar weer gaan overtroeven. Wij gaan weer doneren, en genieten van de uitzendingen natuurlijk!!!

  Go for it !!!
 2. Martin
  Ik kwam vandaag in het winkelcentrum Magna Plaza Amsterdam en zag een poster met een olifant en serious request erop. Dat was in een winkel met beschilderde olifanten beelden. Dus dacht ik dat jullie het uitsterven van de olifant gingen voorkomen. Nu lees ik dat het over longontsteking gaat. Het zou mooi zijn als er ook eens naar de aarde en dieren wordt gekeken. Er is ook geld nodig om verwoestijnde gebieden groen te maken en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat doet de organisatie Justdiggit. En daar heeft iedereen wat aan.
 3. Jurre
  Heb een baklading aan longontstekingen overleefd. Puur en alleen omdat in nederland je antibiotica dan gewoon meekrijgt van de huisartsenpost bij het ziekenhuis, zonder te betalen. Goed doel!
 4. Hannie van de Giessen
  Goed thema! En Lucas Hamming heeft een mooi nummer gemaakt.
  Hoop dat jullie dit jaar een nummer van Alterbridge willen draaien.
  Heel veel sukses met de actie.
 5. yvonne
  Succes weer, dit jaar. De televisie gaat weer overuren maken :)
 6. yvonne
  Succes weer, dit jaar. De televisie gaat weer overuren maken :)
 7. Ricardo Verweij
  Kerels aan het werk!

  https://www.facebook.com/ginoemiliodavide/

  Succes!
 8. Manon
  Mensen, hou eens op met klagen over geld inzamelacties! Doe er aan mee of niet?! Eigen keus ! Als je het doel niet goed genoeg vind begin je toch lekker je eigen geldinzamelactie. Niet klagen maar gewoon doen!! Succes dames en heren van 3FM, wij gaan er in ieder geval weer van genieten!
 9. Jacob
  Mijn tip voor iedereen die twijfelt aan het geven van geld aan een goed doel in het buitenland of in Nederland: Doe allebei ! Dat geld kun je best missen en je maakt een ander en jezelf dubbel zo blij : )
 10. Stofwisselingsziekten
  Het zou heel mooi zijn indien ook een keer in actie wordt gekomen voor kinderen in Nederland die lijden aan een stofwisselingsziekte, deze kinderen sterven vaak voordat ze volwassen zijn. Geld voor de ontwikkeling van een behandeling is heel erg nodig, want voor vele van deze ziekte is er nog helemaal geen behandeling.
 11. Harry
  https://www.facebook.com/Glazen-Huis-NEE-268963316560839/
 12. Evi
  Super leuk idee! DIt jaar ook weer van de partij!
 13. Lenie
  Het doel is prima ook al zijn er in ons land schrijnende situaties, we hebben het hier nog altijd beter dan in de landen van het doel van SR
  Lenie
 14. Anniek Uitdewilligen
  Hallo, zijn er dit jaar geen donatieboxen en stickers aan te vragen ? Kan alleen downloadmateriaal vinden? Succes en groeten.
 15. Anita
  Ik ga dit jaar eens aan mezelf denken. Echtgenoot heeft MS, dus hebben we het geld zelf hard nodig! Kost ook 1000 euro aan medicijnen per maand.
Reageer
 
Reageren via Facebook