7 juni 2016
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2016: longontsteking

3FM Serious Request zet zich dit jaar in voor slachtoffers van de stille killer: longontsteking.

Volg de 3FM Serious Request Facebookpagina

(fotograaf: Ben Houdijk)

3FM Serious Request 2016 vraagt aandacht voor een stille ramp die elke 35 seconden een kinderleven eist: longontsteking. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Kinderen die eenvoudig te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie. 

De Stille ramp

Longontsteking is wereldwijd de dodelijkste infectieziekte voor kinderen van 5 jaar en jonger. Het doodt meer kinderen dan hiv en aids, malaria en mazelen bij elkaar opgeteld. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Dat zijn bijna 2.500 kinderen per dag. Een longontsteking is erg gevaarlijk, maar hoeft niet dodelijk te zijn. Met de juiste middelen en kennis is longontsteking eenvoudig te voorkomen en te behandelen. Zo vanzelfsprekend als dit is in Nederland, zo groot is het gebrek hieraan in de meeste ontwikkelingslanden. 

Waar speelt deze stille ramp zich af?

Deze stille ramp speelt zich vooral af in de Hoorn van Afrika en ten zuiden van de Sahara, maar ook in landen als Ivoorkust. De mensen in deze gebieden zijn ontzettend arm. Er heerst veel armoede en er is nauwelijks kennis over de ziekte. 

Wijnand Speelman reisde met het Rode Kruis naar Ivoorkust om daar reportages te maken voor 3FM Serious Request.

Bekijk en beluister de reportages

Wie worden getroffen?

Vooral kinderen van vijf jaar en jonger in arme plattelandsgebieden zijn kwetsbaar. Hun weerstand is vaak slecht, waardoor ze sneller vatbaar zijn voor longontsteking. Wat ook niet meehelpt is dat veel arme gezinnen leven, slapen en koken in één ruimte. Als het eten binnenshuis wordt bereid op houtskool of mest, ontstaat er ongezonde rookvorming. In combinatie met slechte ventilatie kan dit dodelijk zijn.

(fotograaf: Ben Houdijk)

Hoe kan dit voorkomen worden?

Deze kinderen kunnen gered worden met de juiste behandeling én goede informatie. Voorkomen en genezen is cruciaal, maar helaas niet vanzelfsprekend. Ouders beschikken vaak niet over de juiste kennis en hebben ook nog eens slechte toegang tot goede medische zorg en levensreddende antibiotica. 

Wat doet het Rode Kruis?

Met een aantal doeltreffende oplossingen kan het Rode Kruis longontsteking voorkomen en behandelen. Het Rode Kruis ondersteunt vaccinatiecampagnes, leert ouders en gezondheidsmedewerkers hoe longontsteking voorkomen kan worden en hoe ze de ziekte kunnen herkennen en behandelen. Vrijwilligers informeren ouders over het belang van goede (borst)voeding, hygiëne en een rookvrij huis. 

3FM Serious Request 2016

Met 3FM Serious Request 2016 willen 3FM en het Rode Kruis de overlevingskans van vele jonge kinderen in ontwikkelingslanden zoals Ivoorkust, Ethiopië en Soedan vergroten, zodat zij een eerlijke kans krijgen om op te groeien en zich te ontwikkelen.

>> Kom nu al in actie voor 3FM SR16
>> Het Glazen Huis staat dit jaar in Breda
>> 3FM Serious Request haalt in 2015 meer dan 7 miljoen euro op

Glazen Huis in Heerlen (foto door: Bullet-Ray)


Volg de 3FM Serious Request Facebookpagina

Reacties (73)
 1. Jolanda Verschuren
  Waarom gaan er ieder jaar miljoenen naar het buitenland terwijl onze oudjes in de bejaardentehuizen een contract moeten tekenen om maximaal 3 x per dag te mogen plassen. Dit komt voort uit de bezuinigingen in de zorg. Moeten je steunkousen uitgedaan worden 5 euro. Wil je naar buiten 10 euro. Het is verschrikkelijk gesteld met de ouderen in ons land, doe daar eens wat aan! Mag het een keer voor onze eigen mensen zijn?!
 2. Beam
  Leuk
 3. Bram
  Leuk
 4. Stef
  https://www.youtube.com/watch?v=ozAgsKrC1nE

  I remember!
 5. henk
  mike meere ben k
  jij kansloos? #tagggggggg
 6. woutjeh
  nice!, ik woon naast breda
 7. Stef
  Mooi gekleurd logo met de ballonnen, ziet er goed uit!
 8. Mike Meere
  Wil wil met mij verkering ik ben opzoek naar een lieve meid mail me mimeman@outlook.com
 9. Mike Meere
  http://www.24uurnootvoornood.com/
  https://www.facebook.com/24uurnootvoornood/
 10. Stef
  Nog 90 dagen!!!!!!!!!! http://www.3fm.nl/nieuws/detail/365329/Acht-redenen-waarom-iedereen-van-gifjes-houdt
 11. Mike Meere
  https://kominactie.3fm.nl/actie/mike-meere-1
 12. Mike Meere
  https://kominactie.3fm.nl/actie/mike-meere
 13. Mike Meere
  Skype mike.meere
 14. Stef
  Wel sneu ook, heel veel van die kinderen kunnen er niets aan doen. En idd rook en dergelijke werken ook niet mee. Zitten wij hier in de luxe te roken en te feesten. Dan kunnen we ook wel een paar euro missen voor een goed doel. CL - 'LIFTED' M/V / https://www.youtube.com/watch?v=Mr29X77OA5g
 15. Stef
  111D ;)
Reageer
 
Reageren via Facebook