7 juni 2016
Nieuws

Doel 3FM Serious Request 2016: longontsteking

3FM Serious Request zet zich dit jaar in voor slachtoffers van de stille killer: longontsteking.

Volg de 3FM Serious Request Facebookpagina

(fotograaf: Ben Houdijk)

3FM Serious Request 2016 vraagt aandacht voor een stille ramp die elke 35 seconden een kinderleven eist: longontsteking. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Kinderen die eenvoudig te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie. 

De Stille ramp

Longontsteking is wereldwijd de dodelijkste infectieziekte voor kinderen van 5 jaar en jonger. Het doodt meer kinderen dan hiv en aids, malaria en mazelen bij elkaar opgeteld. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Dat zijn bijna 2.500 kinderen per dag. Een longontsteking is erg gevaarlijk, maar hoeft niet dodelijk te zijn. Met de juiste middelen en kennis is longontsteking eenvoudig te voorkomen en te behandelen. Zo vanzelfsprekend als dit is in Nederland, zo groot is het gebrek hieraan in de meeste ontwikkelingslanden. 

Waar speelt deze stille ramp zich af?

Deze stille ramp speelt zich vooral af in de Hoorn van Afrika en ten zuiden van de Sahara, maar ook in landen als Ivoorkust. De mensen in deze gebieden zijn ontzettend arm. Er heerst veel armoede en er is nauwelijks kennis over de ziekte. 

Wijnand Speelman reisde met het Rode Kruis naar Ivoorkust om daar reportages te maken voor 3FM Serious Request.

Bekijk en beluister de reportages

Wie worden getroffen?

Vooral kinderen van vijf jaar en jonger in arme plattelandsgebieden zijn kwetsbaar. Hun weerstand is vaak slecht, waardoor ze sneller vatbaar zijn voor longontsteking. Wat ook niet meehelpt is dat veel arme gezinnen leven, slapen en koken in één ruimte. Als het eten binnenshuis wordt bereid op houtskool of mest, ontstaat er ongezonde rookvorming. In combinatie met slechte ventilatie kan dit dodelijk zijn.

(fotograaf: Ben Houdijk)

Hoe kan dit voorkomen worden?

Deze kinderen kunnen gered worden met de juiste behandeling én goede informatie. Voorkomen en genezen is cruciaal, maar helaas niet vanzelfsprekend. Ouders beschikken vaak niet over de juiste kennis en hebben ook nog eens slechte toegang tot goede medische zorg en levensreddende antibiotica. 

Wat doet het Rode Kruis?

Met een aantal doeltreffende oplossingen kan het Rode Kruis longontsteking voorkomen en behandelen. Het Rode Kruis ondersteunt vaccinatiecampagnes, leert ouders en gezondheidsmedewerkers hoe longontsteking voorkomen kan worden en hoe ze de ziekte kunnen herkennen en behandelen. Vrijwilligers informeren ouders over het belang van goede (borst)voeding, hygiëne en een rookvrij huis. 

3FM Serious Request 2016

Met 3FM Serious Request 2016 willen 3FM en het Rode Kruis de overlevingskans van vele jonge kinderen in ontwikkelingslanden zoals Ivoorkust, Ethiopië en Soedan vergroten, zodat zij een eerlijke kans krijgen om op te groeien en zich te ontwikkelen.

>> Kom nu al in actie voor 3FM SR16
>> Het Glazen Huis staat dit jaar in Breda
>> 3FM Serious Request haalt in 2015 meer dan 7 miljoen euro op

Glazen Huis in Heerlen (foto door: Bullet-Ray)


Volg de 3FM Serious Request Facebookpagina

Reacties (73)
 1. Stef
  Galantis - Louder Harder Better (Lyric Video) / https://www.youtube.com/watch?v=FMUf8K-dkIk Woeiiiiii nog 111 dagen!!!!! En een prachtige video en muziek nummer daarvoor!
 2. Mike Meere
  https://www.facebook.com/Duo-Danielle-en-Mike-325199181156845/
 3. Mike Meere
  Ik hoop wel dat hier iets mee gedaan wordt ,want ik zou het heel leuk vinden als we als Duet Daniëlle van Akkeren en Mike Meere in het Glazenhuis mogen doen
  Mail Mike Meere: mimeman@outlook.com
  Mail Daniëlle van Akkeren: daniellevanakkeren@gmail.com
 4. Daniëlle van Akkeren
  Hoi 3FM Seroius Reuest.
  Ik zou het heel erg leuk vinden om een Kerstmedley duet samen met Mike Meere tijdens het 3FM Seroius Reuest te zingen en mezelf en Mike op de piano te begeleiden.
  Ik vind het super gaaf hoe mooi jullie je voor het Rode Kruis voor mensen in Ontwikkelingslanden inzetten.
  Met vriendelijke groet, Daniëlle van Akkeren
 5. Daniëlle van Akkeren
  Hoi 3FM Seroius Reuest.
  Ik zou het heel erg leuk vinden om een Kerstmedley duet samen met Mike Meere tijdens het 3FM Seroius Reuest te zingen en mezelf en Mike op de piano te begeleiden.
  Ik vind het super gaaf hoe mooi jullie je voor het Rode Kruis voor mensen in Ontwikkelingslanden inzetten.
  Met vriendelijke groet, Daniëlle van Akkeren
 6. Mike Meere
  Ik wil heel graag een duet in Glazen Huis 3FM Serious Request zingen ik zit aan de kerst medley te denken Ik ben in overleg met een meisje Daniëlle van Akkeren, Liefs Mike
 7. Stef
  af en toe dan kriebelt het even en denk dan wat gaat 3fm dit jaar doen...... Ergens verwacht ik dit jaar iets bijzonders met veel visuele vormgeving.... Spannend !

  https://www.youtube.com/watch?v=qfAqtFuGjWM
 8. Mike Meere
  Super idee, Ik ga kijken of ik een mooie kerst Single kan opnemen, Ik laat nog weten hoe en wat mensen die mij leuk vinden
 9. catt
  gedichten siteb maken
 10. catt
  ik zal zeker b mee doen, even iets functineels bedenken, iets moois ies leuks
  ik denk dat ik begin met gedichten te schrijven , en daar een actie van te maken
 11. Stef
  PS: 3FM zal dit jaar visueel goed uitpakken ;)
 12. Stef
  Zuur gedoe met alle mensen die klagen, prachtig doel en wens 3fm een groot succes toe met de nieuwe actie !

  Gwen Stefani - Red Flag
 13. Team Rolling Dutch
  Wij van team Rolling Dutch hebben als doel om tijdens de Noordkaap challenge 2016 zoveel mogelijk geld binnen te halen.

  Volg ons op www.facebook.nl/teamrollingdutch
Reageer
 
Reageren via Facebook