3 december 2016
Nieuws

Felicien huilt van geluk als haar baby gered wordt

Voor 3FM Serious Request reisde 3FM-DJ Wijnand Speelman mee met het Rode Kruis naar Ivoorkust om daar met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van een longontsteking bij jonge kinderen. 

(Foto: Sacha de Boer)

Geen vervoer

Wijnand rijdt samen met Didier, dokter en vrijwilliger bij het Rode Kruis, over een hobbelige weg naar het dorpje waar moeder Felicien op hen wacht. Haar kindje van twee weken oud ademt erg moeilijk. Waarschijnlijk heeft zij een longontsteking. Het Rode Kruis komt naar haar toe omdat de familie het dorp niet uit kan. In Nederland kunnen we 112 bellen of de bus pakken, maar in het dorpje waar Felicien woont, is geen vervoer.

Ingezwachtelde borstkas

Regelmatig gaan ouders uit wanhoop naar de traditionele medicijnman toe. Felicien deed dat ook. Wijnand en het Rode Kruis treffen haar voor een krakkemikkige huisje. Daar neemt dokter Didier de baby van haar aan en ziet hij dat het borstkastje van het zwaar ademende kindje is ingezwachteld met verband, op aanraden van de medicijnman. Daardoor ademt het kindje nóg moeilijker. 

Duur: 3 minuten

 

(Foto: Sacha de Boer)

200 euro voor lokaal transport

Voor 200 euro zorgt het Rode Kruis ervoor dat er lokaal transport komt zodat een ziek kindje in een dorp naar een kliniek kan worden gebracht. Voor 4 euro kan een kind antibiotica krijgen. Kijk hier wat het Rode Kruis kan doen met jouw bijdrage.

Huilen van geluk

In de kliniek wachten Wijnand en Felicien in de wachtkamer. Daar vertelt ze dat haar man een paar weken voor de geboorte is overleden. Het raakt Wijnand diep. En Felicien moet huilen van geluk als ze zich beseft dat het leven van haar dochtertje wordt gered. Ze gaat over tot een bijzonder gebaar:

Duur: 2 - 3 minuten

 

Bekijk en beluister hier meer reportages van Wijnands reis naar Ivoorkust.

Kom in actie!

Wil jij een steentje bijdragen zodat het Rode Kruis kan helpen? Vraag tijdens 3FM Serious Request een plaat aan, doneer of tuig je eigen actie op om geld op te halen.

Meer over het doel

(Foto: Sacha de Boer

Reacties (4)
 1. 3FM Online
  Hoihoi groep 4 van basisschool Octant! Wat ontzettend tof dat jullie dit gedaan hebben, dankjulliewel. Toppers!
 2. groep 4
  Wij, basisschool Octant, hebben heel veel geld voor jullie opgehaald.
  We brengen het naar jullie toe.
  We helpen jullie met het redden van de kinderen met longontsteking.
  Het geld hebben we verzameld door een bakkerij te openen in de school. wij bakten taarten , cakes en koekjes.
  We hebben ongeveer 550 euro
  groetjes groep 4
 3. nova
  wauw mannen ga zo door ik ben ook geld aan het inzamelen helaas kan ik niet zelf naar jullie toe komen ga zo door!?
 4. geert@voorbel.nl
  Graag ook aandacht voor de onderliggende reden van armoede. Nu is het haast pervers dat goede bedoelingen eigenlijk alleen maar het beeld versterken dat de derde wereld een gegeven is. Dus graag achtergronden zoals deze Tedx voordracht die mij zeer raakte: https://www.youtube.com/watch?v=AfnruW7yERA
  "This talk was given at a local TEDx event, produced independently of the TED Conferences. Mallence Bart-Williams introduced her second home Sierra Leone and its talented people, who are part of her project FOLORUNSHO."
Reageer
 
Reageren via Facebook